Paolo Borchia: Az olasz választók érdekei a legfontosabbak

„Az olasz jobboldali összefogás számára az olasz választók, és nem az uniót vezető politikusok érdekei a legfontosabbak” – mondta lapunknak Paolo Borchia, a jobboldali Liga európai parlamenti képviselője, aki arról is beszélt: megdöbbentőnek tartja, hogy néhány nappal a demokratikus olasz parlamenti választások előtt Ursula von der Leyen bizottsági elnök burkolt fenyegetéseket fogalmazott meg a jövendő olasz jobboldali kormánnyal szemben. Az olasz politikus kitért arra is: bíznak a magyar kormánnyal való szoros együttműködésben.

2022. 10. 07. 6:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hetes cikkely szerinti, úgynevezett jogállamisági eljárás olyan, mint egy fejhez tartott, csőre töltött fegyver – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Paolo Borchia, az Olaszországban kormányzásra készülő, Matteo Salvini vezette Liga európai parlamenti (EP-) képviselője. Az Identitás és Demokrácia nevű jobboldali európai pártcsaládhoz tartozó Borchia lapunknak arról is beszélt: az Európai Parlament e heti strasbourgi plenáris ülésén ismét végighallgatta a baloldali-liberális frakciókhoz tartozó EP-képviselők Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott aggályait a Magyarországnak szánt uniós források befagyasztásáról szóló, jogállamisági aggályokra alapozott és az uniós költségvetés védelmét célzó európai bizottsági javaslatról folytatott EP-vitán. Szerinte a vita lesújtó képet fest arról, hogyan gondolkodnak a baloldali-liberális frakciók a demokráciáról. Mint mondta, 

nem tartja elképzelhetetlennek, hogy most, hogy Olaszországban a jobboldali összefogás nyerte meg a demokratikus parlamenti választást, a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormánynak is előbb-utóbb szembe kell néznie egy jogállamisági eljárással.

„Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy egy erősen baloldali-liberális gondolkodású közeggel állunk szembe az európai porondon, engem személy szerint mégis megdöbbentett, hogy néhány nappal az olasz választások előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke burkoltan szankciókkal fenyegette meg Rómát, ha az új kormány alatt esetleg gondok támadnak” – magyarázta Borchia arra utalva, hogy a bizottsági elnök korábban úgy fogalmazott: Európának „megvannak az eszközei” ahhoz, hogy Olaszországgal szemben fellépjen, ha a dolgok „rossz irányba” mennek.

Az olasz EP-képviselő szerint a jelen körülmények között leginkább Brüsszel hozzáállása kapcsán lehet „rossz irányról” beszélni, hiszen az olasz állampolgárok demokratikus joga, hogy megválasszák saját országuk vezetőit, a Bizottság pedig köteles elfogadni a döntésüket.

 „Egy bocsánatkérést egyébként sokan elvártunk volna, de ez nem történt meg” – tette hozzá Borchia, majd úgy folytatta: Von der Leyen nem egy egyszerű európai uniós állampolgár, hanem az Európai Bizottság elnöke, ez pedig bizonyos esetekben megkövetelné a távolságtartást, de minimum az óvatosságot.

Az EP e heti ülésszakával kapcsolatban Borchia kitért arra is: ismét terítékre került az orosz–ukrán háború, amellyel kapcsolatban a baloldal rendszerint feltétel nélkül támogatja az Oroszországgal szemben bevezetett újabb és újabb szankciókat. „Nagyon rossz szembenézni azzal, hogy az EP-képviselők továbbra sem képesek ideológiától mentesen szemlélni az összes uniós tagállamot nehéz helyzetbe hozó konfliktust, illetve annak gazdasági következményeit. Így még mindig ott tartunk, hogy azokat, akiknek a fősodortól eltérő véleménye van, a baloldali pártcsoportok képviselői jellemzően »Putyin barátainak« minősítenek, ezzel ellehetetlenítve az értelmes diskurzust az energiaválságról” – magyarázta Borchia.

Borchia arról is beszélt: Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök is bizonyosan tudatában van annak, hogy jobboldali kormányfőként nehéz dolga lesz véghez vinni terveit, és az sem elképzelhetetlen, hogy bizonyos kérdésekben Róma kompromisszumra kényszerül a Bizottsággal szemben, 

de az olasz jobboldali összefogás számára az olasz választók, és nem az uniót vezető politikusok érdekei a legfontosabbak.

Kitért arra is, jelenleg a leendő olasz kormány számára a legfontosabb feladat az energiaválság leküzdése, de bizonyosan napirenden lesz az illegális bevándorlás okozta válság elleni határozott fellépés is. Hozzátette: a magyar kormány határozott kiállása a Liga számára mindenképp példaértékű, ezért immár kormánypártként is bíznak a minél szorosabb együttműködésben.

Borítókép: Paolo Borchia, a Liga európai parlamenti képviselője (Forrás: paoloborchia.it)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.