időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Fiala: Az Európai Politikai Közösség nem akar új európai szervezetté válni

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.06. 18:09 2022.10.06. 18:37
Fiala: Az Európai Politikai Közösség nem akar új európai szervezetté válni

Az Európai Politikai Közösség (EPC) nem akar új európai szervezetté válni, és nem célja helyettesíteni a már létező együttműködési formákat – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtökön Prágában, amikor a Hradzsinban megnyitotta az EPC első ülését.

Az Emmanuel Macron francia elnök által kezdeményezett informális platform célja, hogy az Európai Uniónál (EU) szélesebb körben rugalmasan lehetőséget nyújtson időszerű, többeket érdeklő politikai kérdések kötetlen megvitatásához.

Az EU 27 tagállamán kívül 17 ország, köztük Nagy-Britannia, Törökország és Ukrajna képviselői kaptak meghívást a találkozóra, amelyet pénteken az EU-tagállamok kötetlen csúcstalálkozója fog követni.

– Nincs szó arról, hogy új európai szervezetet alapítsunk vagy helyettesítsük a jelenlegi együttműködési formákat […] Nem fogadunk el semmilyen hivatalos nyilatkozatot sem. A cél egyszerű: őszinte párbeszédet folytatni a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekről, de a vitás témákról is

– mutatott rá Petr Fiala, aki beszédében köszönetet mondott Macronnak a kezdeményezésért.

A cseh kormányfő szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy az ukrajnai háború árnyékában Európa „keresse a békéhez és a biztonsághoz vezető utat”. A közös témák ezzel nem értek véget, hiszen nemzetközi szinten kell foglalkozni az inflációval, az energiaforrások biztosításával, a fenntartható gazdasági növekedéssel és a romló európai életkörülményekkel.

Megjegyezte, foglalkozni kell a földrész biztonságának megerősítésével és az illegális bevándorlás okozta problémák megoldásával is.

A csúcstalálkozókra azért Prágában kerül sor, mert ebben a fél évben Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Az európai politikusok a csütörtöki kerekasztal-beszélgetéseken két témakört vitatnak meg: a béke és a biztonság, illetve a gazdaság, különösen az energia- és a klímaproblémák kérdését.

 

Borítókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök (b) fogadja Emmanuel Macron francia államfőt az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozóján 2022. október 6-án (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Energetikai EU-csúcs

„Az Európai Politikai Közösség első ülésére Európa számára kritikus pillanatban került sor”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.