Az Ibériai-félsziget jobb energetikai bekötését sürgetik

Cseppfolyósított földgáz- és zöldhidrogén-szállító hatalom lenne Spanyolország.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 10:40
SÁNCHEZ, Pedro; SCHOLZ, Olaf
A Coruna, 2022. október 6. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (j) és Olaf Scholz német kancellár a 25. alkalommal tartott spanyol-német csúcstalálkozót követõ sajtóértekezleten a galíciai A Corunában 2022. október 5-én. MTI/EPA/EFE/Cabalar Fotó: Cabalar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energiaellátás biztosítása, az energiafüggőség csökkentése és az árak kordában tartása érdekében az Ibériai-félsziget európai energetikai összeköttetésének fejlesztését sürgette a spanyol és a német kormány szerdán az észak-spanyolországi La Corunában.

A 25. spanyol–német kormányzati csúcstalálkozó keretében elfogadott közös cselekvési terv szerint egy robusztus európai uniós energiapiac kialakításához alapvető fontosságú egy hidrogén szállítására is alkalmas gázvezeték beindítása még 2025 előtt.

Az elképzelés a Spanyolországból a Pireneusokon át Franciaországba vezető MidCat nevű gázvezeték építésének folytatása, amelyet 2019-ben állítottak le, mivel az akkori viszonyok között nem tartották rentábilisnak a projektet. „Az egyetlen módja egy valódi, integrált energiapiac elérésének” – fogalmazott a javaslatról a találkozót lezáró sajtótájékoztatón Pedro Sánchez miniszterelnök.

A kölcsönös előnyöket hangsúlyozva kifejtette: a gázvezeték révén Európa ki tudná használni a cseppfolyósított földgáz (LNG) átalakítására alkalmas spanyol kapacitásokat, és Spanyolország sem lenne többé Portugáliával együtt „energiasziget”.

Mint mondta, a spanyol kormány bízik abban, hogy 2030-ra „zöldhidrogén-nagyhatalom” lehet, és egy arra alkalmas vezetéken az uniós igények tíz százalékát is biztosítani tudná ebből a környezetbarát energiahordozóból.

Egyértelműen támogatom ezt az összeköttetést

– jelentette ki Olaf Scholz német kancellár, aki a karbonsemlegesség gyorsabb elérésének lehetőségét is látja az új vezeték megépítésében.

Az energiaválság miatt Spanyolország már hónapok óta szorgalmazza a beruházás újraélesztését, amelynek létjogosultságát a francia elnök megkérdőjelezte szeptember elején környezetvédelmi okokra hivatkozva.

 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (j) és Olaf Scholz német kancellár a 25. alkalommal tartott spanyol–német csúcstalálkozót követő sajtóértekezleten a galíciai La Corunában 2022. október 5-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Cabalar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.