időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Az Ibériai-félsziget jobb energetikai bekötését sürgetik

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.06. 10:40 2022.10.06. 13:07
Az Ibériai-félsziget jobb energetikai bekötését sürgetik

Az energiaellátás biztosítása, az energiafüggőség csökkentése és az árak kordában tartása érdekében az Ibériai-félsziget európai energetikai összeköttetésének fejlesztését sürgette a spanyol és a német kormány szerdán az észak-spanyolországi La Corunában.

A 25. spanyol–német kormányzati csúcstalálkozó keretében elfogadott közös cselekvési terv szerint egy robusztus európai uniós energiapiac kialakításához alapvető fontosságú egy hidrogén szállítására is alkalmas gázvezeték beindítása még 2025 előtt.

Az elképzelés a Spanyolországból a Pireneusokon át Franciaországba vezető MidCat nevű gázvezeték építésének folytatása, amelyet 2019-ben állítottak le, mivel az akkori viszonyok között nem tartották rentábilisnak a projektet. „Az egyetlen módja egy valódi, integrált energiapiac elérésének” – fogalmazott a javaslatról a találkozót lezáró sajtótájékoztatón Pedro Sánchez miniszterelnök.

A kölcsönös előnyöket hangsúlyozva kifejtette: a gázvezeték révén Európa ki tudná használni a cseppfolyósított földgáz (LNG) átalakítására alkalmas spanyol kapacitásokat, és Spanyolország sem lenne többé Portugáliával együtt „energiasziget”.

Mint mondta, a spanyol kormány bízik abban, hogy 2030-ra „zöldhidrogén-nagyhatalom” lehet, és egy arra alkalmas vezetéken az uniós igények tíz százalékát is biztosítani tudná ebből a környezetbarát energiahordozóból.

Egyértelműen támogatom ezt az összeköttetést

– jelentette ki Olaf Scholz német kancellár, aki a karbonsemlegesség gyorsabb elérésének lehetőségét is látja az új vezeték megépítésében.

Az energiaválság miatt Spanyolország már hónapok óta szorgalmazza a beruházás újraélesztését, amelynek létjogosultságát a francia elnök megkérdőjelezte szeptember elején környezetvédelmi okokra hivatkozva.

 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (j) és Olaf Scholz német kancellár a 25. alkalommal tartott spanyol–német csúcstalálkozót követő sajtóértekezleten a galíciai La Corunában 2022. október 5-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Cabalar)

Energetikai EU-csúcs

„Az Európai Politikai Közösség első ülésére Európa számára kritikus pillanatban került sor”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.