Lapozó: Elfogyott az üzemanyag a franciaországi benzinkutak egyharmadán

A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség újabb szakértőket küldött a zaporizzsjai atomerőműbe · Felbomlott a kormánykoalíció Katalóniában · Ötven francia titkosügynök teljesít szolgálatot Ukrajnában · Elfogyott az üzemanyag a franciaországi benzinkutak egyharmadán.

Magyar Nemzet
2022. 10. 10. 13:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAÜ újabb szakértőket küldött a zaporizzsjai atomerőműbe

A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) két képviselője helyett négyen érkeznek a zaporizzsjai atomerőműhöz. „A NAÜ megfigyelőket cserél a zaporizzsjai atomerőműben” – jelentette be a szervezet vezetője, Raphael Grossi, aki megerősítette, hogy az ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben a NAÜ Támogató és Segítő Missziójának első személyzetcseréje befejeződött, és a NAÜ biztonsági szakértőiből álló új, megerősített csapata már az állomáson van. A főigazgató október 6-án érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt a kialakult helyzetről. 

Forrás: ua.korrespondent.net

 

Felbomlott a kormánykoalíció Katalóniában

A republikánusok mellett kormányzó Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) pénteken bejelentette, hogy nem folytatja az együttműködést Pere Aragonés elnökkel, aki nem várt sokáig kormánya átalakításával. Vasárnap késő délután bejelentette, hogy többek között független képviselőket, valamint a katalán szocialista párt és a szélsőbaloldali Podem volt politikusait vonja be Katalónia irányításába. 

Az új miniszterek kedden reggel lépnek hivatalba, hogy részt vegyenek az első kormányülésen. Aragonés a Junts-szal történt szakítás után úgy fogalmazott: a katalán kormány új szakaszba lép és az átalakítási folyamatot biztonságosan, magabiztosan és felelősségteljesen hajtják végre. 

Megköszönte a Junts minisztereinek eddigi munkáját, és elfogadta lemondásukat. Hozzátette, hogy tiszteletben tartja a döntésüket, ugyanakkor nem ért egyet vele, mert szerinte ez nem szolgálja a katalán állampolgárok védelmét. Közölte, hogy ő maga nem fogja cserbenhagyni honfitársait, és a nehézségek ellenére folytatja a kormányzást. 

A Junts képviselőinek több mint 55 százaléka szavazott igennel a koalíció felbontására egy belső szavazáson. Mindez azután történt, hogy az elnök menesztette pozíciójából a Junts egyik kulcsfontosságú emberét, mivel az nem tájékoztatta őt arról, hogy a bizalmatlansági indítványhoz hasonló eljárást terveznek kezdeményezni ellene azért, mert véleményük szerint a republikánusok nem tartják be a kormányalakításkor vállalt feltételeket. 

Forrás: rtve.es, rtve.es

 

Ötven francia titkosügynök teljesít szolgálatot Ukrajnában

A Le Figaro újságírója, Georges Malbrunot által nyilvánosságra hozott adatok szerint március óta hozzávetőleg ötven francia titkosszolgálati ügynök segíti az ukrán hadsereget az Oroszország elleni hadviselésben. A TF1 és BFMTV televíziós csatornáknak is nyilatkozó újságíró elmondta, hogy az információt a francia titkosszolgálathoz közel álló, és a névtelenségét őrző forrásból szerezte. 

A kiszivárogtatott adatok szerint a francia ügynökök kis sejtekben, 3-4 fős csoportokban dolgoznak Ukrajna egész területén. Malbrunot értesülései szerint a francia ügynökök elsődleges feladata a háború kirobbanásakor az volt, hogy megtanítsák az ukrán katonákat a Franciaország által szállított katonai felszerelések használatára, ami kezdetben különösen a Caesar önjáró lövegek kezelésére vonatkozott. 

Továbbá a titkosszolgálat missziója a francia műholdak által beszerzett felvételek megosztására és értelmezésére is vonatkozik, amely segíti az ukránokat abban, hogy meghatározzák az orosz pozíciókat, és előre jelezzék jövőbeli mozgásukat. A TF1 közismert műsorvezetője, David Pujadas kérdésére, amely szerint a Malbrunot által felfedett bizalmas információk azt sugallhatják-e, hogy Franciaország Ukrajna oldalán hadat visel, Malbrunot azt válaszolta, hogy Franciaország nem áll hadban, de kétségtelen, hogy „implikált”, azaz valamilyen formában részt vesz abban a törekvésben, hogy Ukrajna megnyerje a háborút Oroszországgal szemben. 

Az érzékeny adatok közlése után Malbrunot azzal indokolta azok publikálását, hogy az információ közzététele szerinte nem változtat a háború állásán, valamint hogy az USA és Nagy-Britannia titkosszolgálatai még nagyobb létszámban vannak jelen a terepen. 

A Twitteren több kommentelő felelőtlennek minősítette Malbrunot közlését, mások rámutattak, hogy nem csoda, ha Oroszország hadviselő félnek tekinti majd Franciaországot. Az orosz külügyminisztérium múlt csütörtökön adta hírül, hogy behívatta Franciaország moszkvai nagykövetét, Pierre Lévyt. A hivatalos közlemény szövege szerint az orosz fél a formális egyeztetésen figyelmeztetett „a folyamatosan növekvő francia fegyverszállítmányok és az ukrán katonák egyre intenzívebbé váló kiképzésének a veszélyeire”. 

Forrás: bfmtv.com, twitter.com, twitter.com, twitter.com, twitter.com, twitter.com

 

Elfogyott az üzemanyag a franciaországi benzinkutak egyharmadán

A TotalEnergies és az ExxonMobil kőolajfinomítóiban és üzemanyagraktáraiban három hete tartó sztrájk miatt a franciaországi benzinkutak 30 százalékán részlegesen vagy teljesen elfogyott az üzemanyag. A munkabeszüntetés alatt ugyanis a dolgozók a telephelyeken tárolt kész termékeket sem szállítják ki a töltőállomásokra, hogy az ellátás megbénításával gyakoroljanak nagyobb nyomást az olajipari vállalatok vezetésére. 

A dolgozók a 2022-ben realizált extraprofitot figyelembe vevő béremelést, létszámbővítést és további franciaországi beruházásokat követelnek az olajipari óriások vezetésétől. A kialakult üzemanyaghiány különösen súlyos az észak-franciaországi és a fővárosi régióban, ahol vasárnap a kutak 44,9,- 59,1 százaléka jelentett részleges üzemanyaghiányt vagy teljesen kiszáradt és bezárt kutakat. A még működő töltőállomásokon végeláthatatlan sorok alakultak ki, az autósok csak több órás várakozás után tudnak üzemanyaghoz jutni. 

Egyes régiókban már megtiltották a benzinkannák megtöltését is. A Svájccal határos Felső-Savoya megye egyik településén, Saint-Julien-en-Genevoisban a múlt héten egy 20 éves, francia állampolgárságú férfi hat késszúrással akart megölni egy svájci családapát, mert az – a támadó szerint – a sort levágva akarta őt megelőzni a tankolásban. A svájci férfi túlélte a támadást, amelynek szemtanúi voltak a kocsiban ülő gyermekei is. 

A francia kormány eközben felszabadította az ország stratégiai üzemanyag-tartalékait, ezzel egy időben pedig engedélyezte a kamionok hétvégi közlekedését, így a benzinkutak feltöltése megkezdődött. Az ExxonMobil hétfőn egyeztetésre hívta össze a dolgozókat képviselő négy szakszervezet vezetőit. A TotalEnergies ugyancsak nyitott a bértárgyalások megkezdésére, azonban az álláspontja egyelőre az, hogy az alku csak akkor kezdődhet meg, ha az alkalmazottak előbb felveszik a munkát. A hétvégi krízis közepette Emmanuel Macron Prágából, Elisabeth Borne miniszterelnök pedig Algériából sürgette a megoldást. 

Forrás: bfmtv.com, bfmtv.com, bfmtv.com, bfmtv.com, francebleu.fr

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.