Lapozó: Európa legaktívabb pénzhamisító laborját számolta fel a spanyol rendőrség

Fenyegető hangnemben üzentek a franciák az alakuló olasz kormánynak. Brüsszelben már csak két energiaszolgáltató fogad ügyfeleket. Erdogan csak a finn NATO-csatlakozást támogatja. Európa legaktívabb pénzhamisító laborját számolta fel a spanyol rendőrség.

MUNKATÁRSAINKTÓL
2022. 10. 07. 18:47
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fenyegető hangnemben üzentek a franciák az alakuló olasz kormánynak

Újabb fenyegető hangnemű üzenetet kapott a várhatóan Giorgia Meloni vezetésével felálló olasz kormány.

„Figyelemmel kísérjük az olaszországi eseményeket” – nyilatkozta Laurence Boone uniós ügyekért felelős francia államtitkár. A francia politikus a La Repubblica baloldali lap hasábjain úgy fogalmazott, szándékukban áll együttműködni Rómával, de őrködni fognak a szabadságot, a jogállamiságot és az emberi jogokat illetően. Giorga Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke azonnal reagált az üzenetre.

„Remélem, a francia kormány megcáfolja az államtitkár szavait” – mondta az olasz miniszterelnök-jelölt.

Többek között az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is hasonló hangnemben reagált az olasz jobboldali kormányra, fenyegetéseit követően most a francia politikus tekint gyanakodva Olaszországra.

Forrás: Facebook.com, ilgiornale.it, Repubblica.it 

Brüsszelben már csak két energiaszolgáltató fogad ügyfeleket

Azok a belgák vagy Brüsszelben élő külföldiek, akik a belga fővárosban lakossági áram- vagy földgázszolgáltatásra szeretnének új szerződést kötni, már csak két közművállalat, a francia–belga Engie Electrabel és a francia TotalEnergies közül választhatnak. A többi energiaszolgáltató ugyanis már nem fogad új ügyfeleket és meglévő ügyfeleivel sem köt új szerződéseket. A Bolt Energie szerdán dobta be a törülközőt, a Luminus brüsszeli szolgáltatására egyébként is csak a MediaMarkton keresztül lehetett korábban szerződni, de most már úgy sem. A Brusol EnergyVision zöldenergia-beszállító pedig kizárólag napelemes háztartásokkal működik együtt. Mindennek oka – az energiaválságon kívül –Brüsszel regionális szabályozásában rejlik, mutat rá a probléma gyökerére a belgiumi villamosenergia- és gázszolgáltatók szövetsége, a FEBEG. A hatályos törvény ugyanis a szolgáltatókat hároméves szerződések megkötésére kötelezi, miközben a fogyasztóvédelmi előírások azt eredményezhetik, hogy a szolgáltató nyakán maradnak azok a számlák, amelyeket a fogyasztók nem tudnak vagy nem akarnak kifizetni. A brüsszeli energiapiaci szabályozó hivatal, a Brugel szóvivője, Adeline Moerenhout szerint a brüsszeli helyzet igen trükkös és nyakatekert: „a szolgáltatók kis létszáma miatt csökken a piaci verseny, ezért már régóta azt tanácsoljuk az illetékeseknek, hogy mielőbb tegyék a brüsszeli piacot vonzóvá a szektor többi szereplője számára is”. Az Engie szóvivője ugyancsak elismerte, hogy a brüsszeli régió nagy kihívások elé állítja a vállalatot, de a szolgáltató egyelőre azt tervezi, hogy a régióban marad. A TotalEnergies belgiumi szóvivője, Tom Claerbout hasonlóan értékelte a brüsszeli helyzetet, és megerősítette, hogy a TotalEnergies számára is problémát jelentenek a nem fizető ügyfelek.

Forrás: BRusselstimes.com

Erdogan csak a finn NATO-csatlakozást támogatja, a svédet nem

A svéd ügyvivő miniszterelnök, Magdalena Andersson a prágai EU-csúcson próbálta biztosítani Recep Tayyip Erdogan török ​​elnököt, hogy Svédország NATO-ratifikálása érdekében kormánya mindent megtesz, hogy teljesítse Törökország követeléseit. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Erdogan továbbra is kritizálta Svédországot, és ismét azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza Stockholm NATO-csatlakozását, ha az nem fogadja el követeléseit. „Amíg a terroristák a svéd utcákon demonstrálnak és a parlamentben ülnek, Törökország továbbra sem támogatja Svédország csatlakozását” – mondta el a török elnök.

A finnekről pozitívan nyilatkozott, kitért arra, hogy a finn miniszterelnökkel, Sanna Marinnal megnyugtató beszélgetést folytatott, és úgy látja, Helsinkivel egészen más a viszony, mint Stockholmmal. Magdalena Andersson úgy reagált erre, hogy Svédország és Finnország is betartja a Törökországgal kötött megállapodást. A finn kormányfő a találkozóról távozva azt mondta, reméli, hogy a ratifikációs folyamat inkább előbb, mint utóbb, de lezajlik. Hozzátette, megérti, hogy Törökország számára nem Finnország a probléma, de Helsinki szemszögéből fontos, hogy mindkét ország egyszerre lépjen be. Ez egyébként a NATO álláspontja is, egyelőre Finnország és Svédország jelentkezését egyfajta csomagnak tekinti.

Forrás: Svenska Dagbladet

Európa legaktívabb pénzhamisító laborját számolta fel a spanyol rendőrség

A spanyol rendőrség tizenkét embert tartóztatott le az Europollal közösen végrehajtott akcióban, köztük a banda vezetőjét is, aki olyan technikát talált ki a pénzhamisításra, amely a rendőrök szerint gyakorlatilag észrevehetetlenné tette a különbséget a valódi és a hamis bankók között. Csapata elsősorban 500 eurós bankjegyekre specializálódott és azzal is bukott le. Az ötvenes éveiben járó spanyol bandavezért már 2009-ben is letartóztatták pénzhamisítás miatt, le is töltötte büntetését egy valenciai börtönben. Miután szabadult, rögtön újrakezdte a pénzhamisító üzletet, amelynek felfuttatásában egy kábítószer-kereskedő csoport segítette. Gépeket és anyagokat adtak neki annak érdekében, hogy hamis 500 eurósokat gyártson. A pénz egy részét megtartották, másik részéből pedig kábítószer-tranzakciókat tudtak végrehajtani más országok kereskedőivel, akik sosem vették észre a hamisítást. A rendőrség tájékoztatása szerint olyan mennyiségű pénzt termeltek, hogy végül kifogytak a holografikus szalagokból, és mivel nem kapták meg hozzá az utánpótlást Kínából, le kellett állniuk. Ekkorra már több mint nyolcmillió hamis eurót nyomtattak ki, és azt tervezték, hogy Franciaországban indítják újra az üzletet. A letartóztatott személyeket pénzhamisítással és bűnözői csoporthoz való tartozás bűntettével vádolják.

Forrás: Vozpopuli.com

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.