Lapozó: Leállhatnak az olasz városok villamosai az infláció miatt

Az Egyesült Államok 55 millió dollárt adományoz Ukrajnának · Moszkva behívatta a francia nagykövetet a Kijevnek szállított francia fegyverek miatt · Zelenszkij szerint a világ nem bocsátaná meg Putyinnak az atomtámadást · Leállhatnak az olasz városok villamosai az infláció miatt.

Magyar Nemzet
2022. 10. 07. 14:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok 55 millió dollárt adományoz Ukrajnának

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) 55 millió dollárral segíti Ukrajnát, hogy felkészüljön a télre az Oroszországgal vívott háború közepette, és biztosítsa a polgárok fűtés- és melegvízellátását. Erről az ügynökség sajtószolgálata számolt be október 6-án, csütörtökön. Megjegyezték, hogy az összeggel a lakásállomány és a szociális infrastruktúra fűtéséhez szükséges csövek és egyéb berendezések javítását és karbantartását segítik, beleértve a kórházakat, iskolákat és vállalkozásokat Ukrajna egész területén. Az említett összeg csaknem hétmillió ukránnak segít átvészelni a telet 19 régióban. A USAID emellett villamosenergia-termelőket és alternatív tüzelőanyag-forrásokat is biztosít a kórházaknak, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereknek létrehozott központoknak és a szociálisan kiszolgáltatott polgárok részére kialakított menedékhelyeknek. A segítségnyújtás az USAID Energy Security Project keretében történik. Sőt már biztosítottak fűtéscsöveket és egyéb berendezéseket a kijevi kommunikáció helyreállításához – áll a közleményben. A hírportál emlékeztet arra, hogy a USAID vezetője, Samantha Power október 6-án megérkezett Kijevbe. Korábban az ukrán Legelsőbb Tanács (parlament) a legnehezebb fűtési szezonnak nevezte a közelgő őszi–téli időszakot. Közölték, hogy a felkészülés fő szempontjai a gáz- és szénkészletek biztosítása, a vállalkozások és az infrastruktúra felkészültsége, valamint a veszélyhelyzetekre való felkészülés. A tanács úgy nyilatkozott, hogy a miniszteri kabinet a kritikus infrastruktúra elleni orosz támadásoktól tart a legjobban. A költségvetésből komoly összegeket különítettek el az esetleges terrortámadások következményeinek felszámolására. 

Forrás: ua.korrespondent.net

Moszkva behívatta a francia nagykövetet a Kijevnek szállított francia fegyverek miatt

Az orosz külügyminisztérium közleményben adta hírül, hogy csütörtökön behívatta Franciaország moszkvai nagykövetét, Pierre Lévyt. A formális egyeztetésen Oroszország tiltakozott a Kijevnek szállított francia fegyverek és harcászati eszközök, valamint az ukrán katonák franciaországi kiképzése ellen. A hivatalos közlemény szövege szerint az orosz fél kifogásolja a folyamatosan növekvő francia fegyverszállítmányokat, valamint az ukrán katonák franciaországi kiképzését.

Forrás: bfmtv.com

Zelenszkij szerint a világ nem bocsátaná meg Putyinnak az atomtámadást

Zelenszkij biztos abban, hogy az atomfegyverek bevetése után Putyin nem maradna életben. „A világ nem bocsátja meg sem Oroszországnak, sem Putyinnak az atomfegyver használatát. A Kreml vezetője nem fogja tudni megmenteni az életét” – nyilatkozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ausztráliai Lowy Institute-nak adott interjújában.

„Úgy gondolom azonban, hogy Oroszország elnöke nagyon szereti az életét, és szerintem megérti, hogy az atomfegyverek bevetése után már nem fogja tudni megmenteni az életét. Ebben biztos vagyok” – jegyezte meg Zelenszkij. A hírportál emlékeztet: az ukrán elnök azt nyilatkozta, hogy a NATO-nak és az egész nemzetközi közösségnek megelőző csapásokat kell végre hajtania abban az esetben, ha az Orosz Föderáció atomfegyver bevetésére tesz kísérletet. 

Forrás: ua.korrespondent.net

Leállhatnak az olasz városok villamosai az infláció miatt

Több olasz nagyváros vezetősége a műemlékek közvilágításának lekapcsolásával demonstrál a tarthatatlan költségek ellen. A duplájára emelkedett energiatermékek elapasztották a városok forrásait, alapvető szolgáltatások kerültek veszélybe. A városvezetés elmondása szerint már nem elegendő a közvilágítás csökkentése, a karácsonyi fények lekapcsolása. Mostanra a tömegközlekedési eszközök működése a tét. Az olasz polgármesterek Rómától várnak mentőövet. A délolasz települések földrajzi adottságaik miatt kedvezőbb helyzetben vannak, északon azonban egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a költségek kifizetését, különösen a fűtési költségeket. Az árammal működő tömegközlekedési eszközök egyre nehezebben finanszírozhatók, nem beszélve a műemlékek megvilágításáról, a múzeumok, színházak, uszodák fenntartásáról. A szerencsésebb helyzetben lévő települések harminc-negyven százalékos drágulásokkal, másoknak viszont háromszáz-négyszáz százalékos rezsiemelkedésekkel kellett szembenéznie az elmúlt időszakban. Az olasz önkormányzatok szövetségének elnöke, Matteo Ricci európai támogatásokban reménykedik. Hangsúlyozza, az év végéig egymilliárd eurós támogatásra lenne szükség a megszorult helyzetbe került önkormányzati költségvetések kisegítésére. 

Forrás: lastampa.it

Borítókép: Villamos Rómában (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.