Lavrov: Nincs értelme fenntartani a korábbi jelenlétünket a nyugati országokban

Oroszországnak nincs értelme fenntartania a nyugati országokban korábbi diplomáciai jelenlétét, mert az orosz diplomaták emberinek alig nevezhető körülmények között kénytelenek ott dolgozni – jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a diplomáciai szolgálatra felvett végzős diákok előtt tartott beszédében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 18. 20:05
LAVROV, Szergej
Moszkva, 2022. október 3. Az Állami Duma által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma 2022. október 3-i ülésén beszél Moszkvában. Ezen a napon az alsóház ratifikálta az orosz ellenõrzés alá került négy ukrajnai régió Oroszországhoz csatlakozásáról szóló szerzõdéseket. MTI/EPA/Az Állami Duma sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Nincs értelme és szándék sincs arra, hogy fenntartsuk a korábbi jelenlétünket a nyugati országokban.

 – fogalmazott Lavrov, majd úgy folytatta: – Az embereink olyan körülmények között kénytelenek dolgozni, amelyek nehezen nevezhetők emberinek. Állandó problémákat okoznak nekik, fizikai támadások fenyegetik őket. Nincs ott teendő, mióta Európa úgy döntött, hogy elzárkózik előlünk és megszakít minden gazdasági együttműködést. Nem fogjuk a dolgokat erőltetni – hangsúlyozta.

Felidézte, hogy Oroszország éveken át figyelmeztetett arra, hogy elfogadhatatlannak tartja a biztonsági fenyegetést a határain.

Ilyen körülmények között a súlypontot olyan országokra fogjuk helyezni, amelyek készek velünk az egyenrangúság és a kölcsönös előnyösség alapján együttműködni, s jó kilátásokkal rendelkező projektekre törekedni

 – tette hozzá.

A miniszter kiemelte, hogy jelenleg zajlik a külügyminisztérium „tevékenységének földrajzi áttájolása külföldön, illetve a belső apparátusban is”. – Az úgynevezett harmadik világ, Ázsia, Afrika és Latin-Amerika országai nagyobb figyelmet érdemelnek. A magas és legmagasabb szinten is több olyan tervről zajlik egyeztetés, amely diplomáciai támogatást igényel a többi között üzleti, közös kulturális, humanitárius és oktatási projektek szempontjából – fűzte hozzá.

Kijelentette, hogy a partnerek száma, amelyekkel Oroszország jelenleg fejleszti kapcsolatait, mutatja, hogy szó sincs Moszkva elszigeteltségéről.

 

Borítókép: Az Állami Duma által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma 2022. október 3-i ülésén beszél Moszkvában (Fotó: MTI/EPA/Az Állami Duma sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.