Németország agressziót alkalmaz és Ursula von der Leyen az eszköze – állítja a lengyel közgazdász

Zbigniew Krysiak közgazdászprofesszor szerint ez egy olyan agresszió, amely az egyes uniós országok gazdaságainak tönkretételére irányul, de valójában az EU gazdasági modelljét is tönkreteszi – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében. Ryszard Legutko kormánypárti európai parlamenti képviselő szerint pedig Ursula von der Leyen a karrierje érdekében még tisztességtelenebbül fog játszani.

Forrás: V4NA2022. 10. 15. 10:30
null
FRANCE-EU-PARLIAMENT Fotó: FREDERICK FLORIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Terjeszkedés, kizsákmányolás és agresszió, amelyet Brüsszelben különösen az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országokkal szemben alkalmaznak” – jelentette ki Zbigniew Krysiak közgazdászprofesszor egy lapinterjúban annak kapcsán, hogy egyes jelentések szerint aránytalanul sok támogatást ítéltek oda Franciaországnak és Németországnak, míg egyes közép-európai tagállamoktól visszatartják a nekik járó pénzt. 

A professzor megjegyezte, hogy korábban is igazságtalan volt a rendszer: a lengyel hajógyártás fellendítésére nem lehetett támogatást nyújtani, ennek hatására pedig a hamburgi és más, nyugat-európai kikötővárosokban felértékelődött a hajógyárak szerepe – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Zbigniew Krysiak szerint

most a tőke agressziójának elmélyülését látjuk, ebben az esetben látványos módon. Ez már a nehézágyúk elővétele, ez egy olyan agresszió, amely – meg kell mondani – az egyes uniós országok gazdaságainak tönkretételére törekszik, de valójában az EU gazdasági modelljét is tönkreteszi.

A közgazdászprofesszor szerint mindezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke hajtja végre, akit a németek ültettek a székébe. Leszögezte ugyanakkor, hogy Lengyelország nem fog kilépni az EU-ból, csak nem fogja hagyni, hogy valamiféle szabad Amerika jöjjön létre, így a helyzetnek megfelelő eszközöket kell használnia Lengyelországnak.

A lengyeleknek járó, egyelőre visszatartott pénzek kifizetését az Európai Bizottság valószínűleg nem is fogja jóváhagyni a lengyel választásokig, erről már Ryszard Legutko kormánypárti európai parlamenti képviselő beszélt. A lengyel politikus elmondta, hogy a kormány folyamatosan lépéseket tesz a megegyezés felé, nemrég még az EU-val való kapcsolatokért felelős miniszteri poszton is személyi változás történt, a bizottság részéről azonban nem történik érdemi közeledés. Kiemelte Ursula von der Leyen nyilatkozatait,

akinek el kellett volna térnie Juncker és Timmermans nagyon rossz irányvonalától, azaz a bizottság pártosodásától, de nemhogy nem tért el attól, hanem még fokozta is azt

– fogalmazott. Úgy véli, Von der Leyen vállára óriási nyomás nehezedik, hiszen a következő ciklusban is az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni, és ha bármilyen gesztust tesz Lengyelországnak, akkor jelentősen megcsappannak az esélyei az elnöki székre.

Szerintem nem fogja kockáztatni a karrierjét azzal, hogy tisztességesen játszik, inkább még tisztességtelenebbül fog játszani

– jelentette ki a lengyel kormánypárti európai parlamenti képviselő.

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Ursula von der Leyen (Fotó: Frederick Florin )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.