Olaf Scholz kivezetné az egyhangú európai döntéshozatalt

A német kancellár az Európai Szocialisták Pártjának (PES) szombati kongresszusán szólalt fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 15. 18:30
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. október 15. Olaf Scholz német kancellár beszédet mond az európai baloldali pártokat tömörítõ Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos berlini kongresszusán 2022. október 15-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár az Európai Szocialisták Pártjának (PES) szombati kongresszusán ismét az Európai Unió reformját sürgette, hogy képes legyen újabb tagokat felvenni.

A szociáldemokrata politikus beszélt arról is, hogy fokozatosan ki kellene vezetni az egyhangú döntéshozatal szabályát az uniós külpolitikában és adópolitikában.

 Ugyanakkor elismerte, hogy sok munkát kell fektetni abba, hogy erről meggyőzzenek másokat.

Mindazonáltal világosan megmondom, ha törekvésünk egy geopolitikai súllyal rendelkező Európa, akkor a többségi döntéshozatal nyereséget, nem pedig veszteséget jelent a szuverenitás szempontjából

– hangoztatta.

Kijelentette, hogy az EU megtartja szavát, ami a tagjelölti státust kapott államokat illeti, ideértve több nyugat-balkáni országot, Ukrajnát és Moldovát is. – Egy huszonhét, harminc- vagy harminchat tagú egyesült Európai Unió több mint 500 millió szabad és egyenlő állampolgárral még erősebben éreztetheti súlyát a világban – húzta alá. Mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a kisebb tagállamok érdekeit: „A jövőben is meg kell hallgatni minden tagállam aggályait, minden más árulás lenne az európai eszme ellen” – tette hozzá Scholz.

A német kancellár egy katonai értelemben is erősebb Európai Uniót, s e tekintetben összehangolt fegyver- és felszerelésbeszerzési programot szorgalmazott, az EU gyors reagálású erőinek 2025-ig történő létrehozását és az európai fegyveres erők központjának kialakítását javasolta.

Beszélt arról is, hogy az uniós tagállamoknak rendezniük kell a pénzügyi és migrációs politikát érintő vitáikat. Scholz kijelentette, hogy az illegális migrációt csökkenteni kell, de erőfeszítéseket kell tenni a legális bevándorlás támogatására a szakképzett munkaerő behozatala érdekében.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond az európai baloldali pártokat tömörítő Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos berlini kongresszusán 2022. október 15-én (Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.