időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Olaf Scholz kivezetné az egyhangú európai döntéshozatalt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.15. 18:30 2022.10.15. 20:01
Olaf Scholz kivezetné az egyhangú európai döntéshozatalt

Olaf Scholz német kancellár az Európai Szocialisták Pártjának (PES) szombati kongresszusán ismét az Európai Unió reformját sürgette, hogy képes legyen újabb tagokat felvenni.

A szociáldemokrata politikus beszélt arról is, hogy fokozatosan ki kellene vezetni az egyhangú döntéshozatal szabályát az uniós külpolitikában és adópolitikában.

 Ugyanakkor elismerte, hogy sok munkát kell fektetni abba, hogy erről meggyőzzenek másokat.

Mindazonáltal világosan megmondom, ha törekvésünk egy geopolitikai súllyal rendelkező Európa, akkor a többségi döntéshozatal nyereséget, nem pedig veszteséget jelent a szuverenitás szempontjából

– hangoztatta.

Kijelentette, hogy az EU megtartja szavát, ami a tagjelölti státust kapott államokat illeti, ideértve több nyugat-balkáni országot, Ukrajnát és Moldovát is. – Egy huszonhét, harminc- vagy harminchat tagú egyesült Európai Unió több mint 500 millió szabad és egyenlő állampolgárral még erősebben éreztetheti súlyát a világban – húzta alá. Mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a kisebb tagállamok érdekeit: „A jövőben is meg kell hallgatni minden tagállam aggályait, minden más árulás lenne az európai eszme ellen” – tette hozzá Scholz.

A német kancellár egy katonai értelemben is erősebb Európai Uniót, s e tekintetben összehangolt fegyver- és felszerelésbeszerzési programot szorgalmazott, az EU gyors reagálású erőinek 2025-ig történő létrehozását és az európai fegyveres erők központjának kialakítását javasolta.

Beszélt arról is, hogy az uniós tagállamoknak rendezniük kell a pénzügyi és migrációs politikát érintő vitáikat. Scholz kijelentette, hogy az illegális migrációt csökkenteni kell, de erőfeszítéseket kell tenni a legális bevándorlás támogatására a szakképzett munkaerő behozatala érdekében.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond az európai baloldali pártokat tömörítő Európai Szocialisták Pártjának (PES) kétnapos berlini kongresszusán 2022. október 15-én (Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Korrupció

Kocsis Máté: Ha Dobrev korrupciós továbbképzésre ment, akkor jó helyen járt

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.