Már Brüsszelben is vizsgálják Ursula von der Leyen korrupciós ügyeit

Az Európai Bizottság elnökének hivatala nem hajlandó bemutatni az sms-eket, amelyeket Von der Leyen a Pfizer vezérével váltott, mielőtt a gyógyszercéget hatalmas haszonhoz segítette.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 15. 9:47
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2022. október 5. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 5-én. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi sajtó már évek óta foglalkozik Ursula von der Leyen korrupciógyanús ügyeivel

Ezek közül a legnagyobb port az kavarta, amelyben a gyanú szerint az Európai Bizottság elnöke elképesztően túlárazott vakcinabeszerzésekkel több tíz milliárd eurós extraprofithoz juttathatta a Pfizert és a BioNTechet. Miután a szerződéseket megkötötték, Ursula von der Leyen férje hirtelen a Pfizer egyik partnercégének orvos igazgatója lett. 

Az ügy kapcsán jelenleg az unióban is vizsgálódnak – olvasható az Origo cikkében.

Ursula von der Leyen korrupciógyanús uniós vakcinabeszerzésekben játszott szerepe csak egy azon botrányok közül, amelyek miatt az Európai Bizottság elnöke a sajtóhírekbe került az elmúlt időszakban. A koronavírus elleni oltóanyag gyártóival kötött, valószínűsíthetően súlyos jogsértéseket megvalósító szerződéseket és háttér-megállapodásokat már vizsgálja az Európai Parlament koronavírussal foglalkozó különbizottsága.

Az ügy számos részlete azonban a nyilvánosság előtt is jó ideje ismert, hiszen a The New York Times már 2021 áprilisában beszámolt arról, hogy Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla meglehetősen szokatlan módon tárgyaltak – hónapokon keresztül váltottak egymással privát sms-eket –, hogy tető alá hozzanak egy megállapodást 1,8 milliárd adag koronavírus elleni Pfizer/BioNTech oltóanyagról.

Az amerikai lap cikkének megjelenése után egy újságíró megpróbált nyilvános hozzáférést kérni a szöveges üzenetekhez, s amikor ezeket nem kapta meg, az uniós ombudsmani hivatalhoz fordult. Utóbbi vizsgálata azonban arra jutott, hogy az Európai Bizottság nem is továbbított az elnöki kabinethez arra vonatkozó, kifejezett kérést, hogy szöveges üzeneteket keressenek. Mindössze arra kérték meg Von der Leyen hivatalát, hogy „a belső nyilvántartási kritériumoknak megfelelő dokumentumokat” próbáljanak előkeríteni. Mint kiderült, az sms-eket nem sorolták ebbe a kategóriába. Emiatt

az ombudsman a hivatali visszaélés tényállását állapította meg, és az üzenetek utáni szélesebb körű kutatásra szólított fel.

Ami bizonyos: a Pfizerrel és a német BioNTechhel kötött megaszerződés értelmében Brüsszel 2020 vége és 2023 között 35 milliárd dollár értékben vásárol 900 millió adag vakcinát, további 900 millió adagra szóló opcióval. Az egy oltásra jutó 19,5 eurós ár azért elképesztően magas, mert a Pfizer mindössze 5,9 eurós „önköltségi” áron adott el vakcinákat az Afrikai Unió országainak. Így az EU-val kötött ügylet révén az amerikai és a német cég nagyjából 25 milliárd eurós extra nyereséget könyvelhet el.

Érdekes fejlemény, hogy miután a szerződések 2020. augusztus és november között megszülettek, 2020 decemberében Heiko von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének férje az Orgenesis nevű amerikai cég orvos igazgatója lett. Ez a cég sejt- és génterápiával foglalkozik, és ezen az elven működik a Pfizer oltóanyaga is. Az Orgenesis pedig szoros kapcsolatban áll a Pfizerrel.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 5-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.