időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A jogállam mibenléte

Gajdics Ottó
2022.10.12. 06:00
A jogállam mibenléte

Ahogy szaporodtak a hazaárulók tevékenysége nyomán a Magyarországot szemenszedett hazugságokkal és megalapozatlan vádakkal lejárató jelentések bicskanyitogató hangvételű vitái az Európai Parlamentben, úgy fakadtak ki egyre többen a nemzeti oldalon, hogy ugyan mondaná már meg valaki, mi fán terem az a jogállamiság, amit állítólag mi lábbal tiprunk.

Ott tart a folyamat, hogy a sokat hangoztatott, de konkrétumokkal soha alá nem támasztott vádaskodás következtében hazánknak járó uniós forrásokat tartanak vissza. 

A magyargyűlölő globalista parlamenti képviselők egyfolytában arra próbálják rávenni a szerződések őrét, a jogállamiság és az európai alapértékek garantálóját, az Európai Bizottságot, hogy meg se egyezzen velünk az említett pénzek kifizetéséről, vonják meg tőlünk azokat mindörökre.

A történet ezen a ponton viszont elég bizarr fordulatot vesz. Ugyanis a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen büntetésre számíthat. Nagyon nem esett ettől kétségbe, hiszen hivatalosan is kétszer annyit keres havonta, mint a magyar átlagbér éves szinten, de fogy körülötte a levegő, súlyos korrupció gyanúja merült fel elnöki jelenét és hadügyminiszteri múltját illetően. 

Az eurómilliárdos üzelmekben feltehetően szerepet vállalt férje és korábban fia is, mondhatni, családi vállalkozásként tették rá kezüket előbb a német kormány hadiipari, majd később az unió oltóanyag-megrendeléseinek bizniszére. Kicsit délebbre az ilyen szerveződést hívják maffiának.

Rövid szöveges üzenetekben kötött például telefonon harmincötmilliárd eurós üzletet az unió nevében az egyik legnagyobb vakcinagyártóval, miközben férje, Heiko egy olyan cég igazgatótanácsának tagja lett, amely szerepet játszott a vásárolt termék kifejlesztésében. Ráadásul ugyanezt a vakcinát harmadannyiért is árulták akkoriban a piacon, jelentősen túlárazták tehát a beszerzést. 

Amikor elnök asszonyt számonkérték, hogy árulná el, mi volt az sms-ekben, nem mondta meg, de megmutatni sem tudta, mert azok állítólag eltűntek a telefonjáról. Cinikusan arra hivatkozott, hogy az ilyen típusú, „rövid életű és mulandó” kommunikáció nem tartozik az uniós átláthatósági szabályok hatálya alá. 

No, vethetnénk közbe, ha lenne halványlila sejtésünk is a jogállam működéséről, éppen ezért nem kötünk ilyen módon harmincöt eurós szerződést sem, nemhogy milliárdosat olyan árura, amelyből férjurunk is busás hasznot kaszál. 

Miért nem sikítozik az átláthatóság teljes hiánya miatt az a Vera Jourová, aki az átláthatóság mellett a jogállamiságért is felelős biztos Von der Leyen bizottságában? Ő az a lángoló tekintetű élharcosa a korrupció elleni küzdelemnek, akit korrupció vádjával tartóztattak le néhány évvel ezelőtt. 

Puszipajtások egyébként a mi Cseh Katkánkkal, aki ellen több hatóság is nyomoz szintén súlyos pénzlenyúlási ügyekben. Kérdezem őket nagy tisztelettel, most miért nem zeng felháborodásuk az Európát emésztő rendszerszintű korrupció, a jogállamiság sárba tiprása és az alapértékek semmibevétele miatt?

Tudjuk persze jól, nem kell válaszolni. De az nem ártana, ha azonnal átutalnák a hazánknak járó összegeket, aztán pedig sürgősen lemondanának valamennyien valamennyi tisztségükről, és elhúznának olyan messzire, amennyire csak futja az eddig lopott milliárdokból. 

Vigyék magukkal Kyriakidest, a ciprusi egészségügyi biztost is, aki – azóta is megmagyarázhatatlan módon – négymillió eurót talált a számláján egy másik vakcinaügylet után. Ez lenne ám a jogállamiság!

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.