idezojelek

Európai uniós pénzek: Brüsszelben pattog a labda

Ha létrejön a megállapodás az Euró­pai Bizottsággal, akkor az első összegek az uniós helyreállítási alapból 2023 első negyedévében érkezhetnek meg hazánkba.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined

Aligha vádolható a magyar kormány azzal, hogy nem tesz meg mindent az uniós forrás­okért: az elmúlt hetek jogalkotási menetrendje pont azt a célt szolgálta, hogy politikai játszmák helyett normális tárgyalások kezdődjenek a Magyarországot megillető közösségi pénzek ügyében. De nézzük, hol is tartunk!

Egyelőre nincs látványos előrelépés az uniós forrásokkal kapcsolatban. Amennyiben az egyeztetéseket sikerül a mostani ütemben folytatni, és ha létrejön a megállapodás az Euró­pai Bizottsággal, akkor az első összegek az uniós helyreállítási alapból 2023 első negyedévében érkezhetnek meg Magyarországra. Közben a kormány már több projektet is előfinanszírozott, első körben ezek számláit fogják benyújtani az Európai Bizottságnak, így a legújabb összegekből ezeket fogják finanszírozni. De ne áruljunk zsákbamacskát: szüksége van hazánknak az uniós forrásokra, hiszen ha idén ezek nem érkeznek meg, akkor újabb devizakötvényeket bocsáthatnak ki.

Egyébként nem lefutott ügy a megállapodás témaköre: a friss fejlemények alapján az Euró­pai Bizottság, úgy tűnik, hajlik a konstruktivitásra, amely teljesen ellentétes az Európai Parlament magatartásával. Tudniillik az EP kifejezetten megfenyegette az Európai Bizottságot. Konkrétan: az EP-ben jelenleg 380 aláírás letétbe van helyezve, hogy bizalmatlansági eljárást indítsanak a bizottság, és így Ursula von der Leyen ellen, viszont valójában ez az egyetlen eszköz maradt csak az uniós forrásaink ügyében az uniós képviselők kezében. Ami pedig az operatív támogatásokat illeti: a bizottság javaslata most hatályban van, miszerint november vé­géig az Európa Tanács felfüggesztette az operatív támogatások kifizetésének megindítását. Ez persze jelentős érvágás, mert ebből lehetne előteremteni a nagy projektek pénzügyi hátterét.

A helyreállítási alapról való megállapodás húzása-halasztása pedig azért lehet problémás, mert ha ennek a magyar programját nem fogadják el az év végéig, akkor annak döntő része automatikusan törlődik. A kormány részéről már elhangzott: más devizaforrások is szóba jöhetnek. Miközben Magyarország még idén februárban is meg tudta oldani egy viszonylag olcsó és kedvező devizakötvény-kibocsátással a devizahiányát, addig mára nagyon drága lett a finanszírozás, elsősorban a háborús helyzet okozta világgazdasági bizonytalanságok miatt. Reálisabb célkitűzés tehát az uniós források lehívása, mintsem a pénzpiaci konstrukciók igénybevétele. Arról nem is beszélve, hogy ez a pénz jár nekünk mindaddig legalább, amíg nem érjük utol az Európai Unió fejlettségi átlagát. A tét nagy, mindent összevetve az előttünk álló években negyvenmilliárd euróról beszélhetünk.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli elvárások alapján a magyar kormány a hazai jogrendbe és intézményrendszerbe illeszthető hatóságokat és ellenőrző rendszereket állít fel: erről szóltak az elmúlt hetek jogalkotásai folyamatai. Ez remélhetőleg az unió számára elfogadható lesz. S mielőbb lezárul a politikai nyomásgyakorlás. Vagyis nehezített pályán haladunk, s nem titok: a szakmai kérdéseket gyakran felülírják a politikai viták. Nagyobb energiát kell fordítanunk arra, mint más uniós tagállamoknak, hogy ezek a pénzek meg is érkezzenek.

A szerző a Figyelő.hu főszerkesztő-helyettese

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 5-én. (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.