Rasszistán bánnak a németek a lengyelekkel – mondja a kormánypárt elnöke + videó

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság kormányzópárt elnöke egy fórumon beszélt a német jóvátétel körül kialakult vitáról.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 10. 24. 15:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csitul a nézeteltérés Németország és Lengyelország között a második világháborús jóvátétel kapcsán. Lengyelország a második világháború kitörése legutóbbi évfordulójának alkalmából adott ki egy tanulmányt, amelyben részletes leírás olvasható a lengyel veszteségekről. Ez alapján Lengyelország 6,2 ezermilliárd zlotyi jóvátételre jogosult – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Németország azonban lezártnak tekinti az ügyet, ezért nem hajlandó fizetni a lengyeleknek.

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság kormányzópárt elnöke szerint a németek a kommunizmus által tönkretett Kelet-Németország újjáépítésére sokkal nagyobb összeget költöttek, mint amit a lengyelek jóvátételi összegként követelnek – és valahogy mégis képesek voltak rá.

Ha kártérítést követel egy nép, akivel szemben szörnyű sérelmeket követtek el, amelyek a mai napig tartanak, akkor néhány jelentéktelen, 1953-as kijelentésre hivatkoznak és kézzel-lábbal tagadnak

– mondta Kaczynski, aki megjegyezte, hogy a németek világszerte 70 országnak fizettek, köztük olyan országoknak is, amelyekkel szemben lényegében semmi rosszat nem tettek.

Nemrég pedig úgy döntöttek, hogy fizetni fognak Namíbiának a huszadik század fordulóján – vagyis jóval a második világháború előtt – elkövetett bűnökért. Igaz, hogy ott vita van, mert a namíbiaiak nagyobb összeget követelnek, mint amekkorát megadtak nekik, de a fizetés elvét elfogadták a gyilkosságokért – azért, amit ott akkoriban tettek, de persze ami Lengyelországot illeti, ott nincs jóvátétel

– mutatott rá a Jog és Igazságosság párt elnöke. Németország tavaly hivatalosan is elismerte, hogy népirtást követett el Namíbiában. A német gyarmatosítók 1904 és 1908 között több tízezer embert, a Herero és a Nama törzsek tagjait ölték meg, mert fellázadtak az elnyomás ellen.

Mi ez a bánásmód a lengyelekkel? Ez a lengyelekkel szembeni rasszista bánásmód, a szó legtisztább értelmében rasszista. Ezzel nem tudunk egyetérteni és az ellenfeleink, az ellenzék mégis támogatja

– jelentette ki és hozzátette, hogy a háborús kárpótlás megszerzése Németországtól nem lesz könnyű, sem gyors, de gazdasági okokból és a lengyelek méltósága miatt is észhez kell téríteni a németeket.

Borítókép: Jaroslaw Kaczynski (Fotó: MTI/EPA-PAP/Tomasz Wiktor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.