Hamarosan bejelenti indulását Donald Trump?

Joe Biden és Donald Trump az utolsó pillanatig biztatja szavazásra az amerikaiakat.

2022. 11. 07. 20:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök az infláció mérséklésének ígéretével kampányolt hétfőn, a holnapi amerikai félidős választási kampány utolsó napján. Talán nem véletlenül, hiszen

szinte minden felmérés szerint az egekbe emelkedő infláció és üzemanyagárak miatt aggódnak a leginkább az amerikaiak. A választópolgárok többsége, 70 százaléka szerint halad rossz irányba az ország a jelenlegi kormányzat irányítása alatt, de még a balliberális Demokrata Párt híveinek többsége is elégedetlen.

A rendkívül alacsony, 40-41 százalékos támogatottságnak örvendő elnök amerikai idő szerint ma este a keleti parti Maryland államban készül beszédet mondani, ahol a Demokrata Pártnak nagy esélye van győzni a jobboldali Republikánus Párt felett. Biden az elmúlt napokban demokrata párti elődeit, a nála jóval népszerűbb Barack Obamát és Bill Clintont is segítségül hívta, hogy a szavazókat a demokrata képviselő-, szenátor- és kormányzójelöltek megválasztására biztassák.

Biden – a felmérésekre fittyet hányva – úgy véli, sokkal nagyobb káoszt teremtene és többet ártana a gazdaságnak, ha a republikánusok szereznék meg a hatalmat a törvényhozás egyik vagy mindkét házában. Az elnök szerint a jobboldal első dolga a jóléti programok megkurtítása lenne, továbbá többször is politikai erőszak veszélyére hívta fel a figyelmet, mondván: a demokrácia a választás tétje. Ezzel többek között a képviselőház elnöke, a demokrata Nancy Pelosi férje elleni minapi támadásra, illetve a tavalyi január 6-i Capitolium elleni, öt halálos áldozattal járó ostromra utalt, amikor az elnökválasztást elvesztő republikánus Donald Trump hívei rohamozták meg a washingtoni törvényhozás épületét. Az esettel kapcsolatban a demokraták vizsgálóbizottságot is felállítottak a kongresszusban, amely nemrég hivatalos, kötelező erejű idézést küldött Trumpnak, hogy eskü alatt tett vallomást kérjen tőle.

 

Mindeközben Donald Trump Ohióban készül felszólalni, ahol amerikai médiaértesülések szerint arra vonatkozóan tervez bejelentést tenni, hogy újraindul-e az elnöki tisztségért 2024-ben.

 

Trump többször utalt rá az elmúlt napokban, hogy hamarosan bejelentést tesz. A Republikánus Párton belüli felmérések többsége szerint Trump a legnépszerűbb politikus, amikor az elnökjelöltségről van szó. Őt Ron DeSantis floridai kormányzó követi, aki a holnapi kormányzóválasztáson is indul újraválasztásáért. Bidenhez hasonlóan Trump is végigjárta az országot az elmúlt napokban, keményen ostorozva Bidenék eddigi teljesítményét.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök felszólal Marco Rubio republikánus floridai szenátor választási kampányrendezvényén Miamiban 2022. november 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.