Ismert a hatóságok előtt a rendőr halálával végződött brüsszeli késeléses támadás elkövetője

Ismert a hatóságok előtt a rendőr halálával végződött brüsszeli késeléses támadás elkövetője, a megkezdett nyomozás a gyilkosság esetleges terroristaszálait is kutatja – közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió péntek hajnalban.

Forrás: MTI2022. 11. 11. 7:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Csütörtökön kora este egy rendőr meghalt és egy másik megsebesült egy késes támadásban a brüsszeli északi pályaudvar közelében, a támadót lelőtték.

A közszolgálati médiaszolgáltató internetes oldalán a brüsszeli ügyészség információira hivatkozva azt írta, a két rendőrt a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében támadták meg, a vasútállomás melletti utcák egyikében. A rendőrök erősítést kértek. A gyanúsított a helyszínre kiérkező járőrökre is késsel támadt, egyikük azonban lőfegyverrel ártalmatlanná tette. A médiajelentés szerint a támadót lábon és hason lőtték.

A Le Soir című belga napilap közölte, a kora esti támadásban megsérült mindkét rendőrt és a támadót kórházba szállították. Az egyik megszúrt rendőr már a rohamkocsiban meghalt. Információk szerint nyakon szúrták.

A napilap arról számolt be, hogy a rendőrökre támadó férfi Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb!) kiáltást követően támadt a járőrökre – ezt azonban az ügyészség egyelőre nem tudta megerősíteni – tették hozzá.

Az RTBF belga közszolgálati médiaszolgáltató közölte azt is, hogy az 1990-ben született késelő ismert a hatóságok előtt. 

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában a „lehetségesen erőszakos szélsőségesek” kategóriában található személyek között szerepel.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap információi szerint a gyanúsítottat korábban beidézték a lakhelye szerinti rendőrségre egy, a napilap által nem részletezett ügy miatt. A gyanúsított csütörtök reggel jelent meg a rendőrségen, majd ügyének intézését követően közölte: a nap folyamán támadást fog elkövetni rendőrök ellen. Bejelentéséről a rendőrőrsön feljegyzést írtak, majd elengedték.

A La Derniere Heure című belga napilap úgy tudja, a későbbi késelőt reggel meghallgató rendőrök azt kérték az ügyészségtől, utalják pszichiátriai kezelésre. Kérésüknek az eljáró bíró nem tett eleget.

Annelies Verlinden belga belügyminiszter csütörtök éjjel közzétett Twitter-üzenetében „borzalmas drámának” nevezte az esetet, és részvétét nyilvánította az áldozat hozzátartozóinak. Közölte: szorosan követi a fejleményeket, kapcsolatot tart a kerület polgármesterével, a biztonsági szolgálat parancsnokával és a rendőrséggel. 

Az erőszak elfogadhatatlan

– tette hozzá.

A La Libre Belgique című napilap Sarah Durant-t, a brüsszeli ügyészség szóvivőjét idézte, aki az esetet követően azt közölte: nyomozást rendeltek el a támadás körülményeinek kivizsgálására. Péntek hajnalban közzétett rendőrségi információk szerint az esettel a terroristaügyekben illetékes szövetségi ügyészség foglalkozik. A gyanúsított profiljára való tekintettel a megkezdett nyomozás egy feltételezett terrortámadásra vonatkozik – tette hozzá a napilap.

 

A belga szövetségi ügyészség pénteken sajtótájékoztatót tartott az esettel összefüggésben, ahol a Le Soir című napilap beszámolója szerint elmondták, az elkövető, akit Yassine M. néven azonosítottak, csütörtök reggeli meghallgatásán a rendőrség elleni gyűlöletéről beszélt, és azt kérte, részesítsék pszichológiai ellátásban.

 

Az ügyeletes bíró utasítására a gyanúsítottat a rendőrök egy brüsszeli kórház pszichiátriai ügyeletére vitték. Később ellenőrizték, hogy továbbra is megfigyelés alatt tartják-e, kiderült azonban, hogy koraeste saját kérésére elhagyta a kórházat. A gyilkosság körülményeivel kapcsolatban az ügyészség azt közölte, hogy a két rendőr a járőrkocsiban ült, amikor az elkövető rájuk támadt.

 

A 29 éves tiszt, akit a nyakán szúrtak meg, röviddel a kórházba érkezést követően halt bele a sérüléseibe. Kollégáját, akit a karján érték a késszúrások, péntek délelőtt megoperálták, állapota nem súlyos. Az elkövető élete nincs veszélyben

 

–  tájékoztattak.

Beszámoltak arról is, hogy a belga állampolgárságú gyanúsított köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt 2013 és 2019 között őrizetben volt. Megerősítették, hogy az elkövető Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb) kiáltást követően támadt a járőrökre. Végezetül közölték, hogy „terrorizmussal összefüggésben elkövetett merénylet és merényletkísérlet” miatt indítottak nyomozást. A gyanúsítottat, amint egészségi állapota megengedi, kihallgatják – tették hozzá.

Borítókép: A helyszínt biztosítják rendőrök Brüsszelben 2022. november 10-én, miután egy férfi késsel rendőrökre támadt, és egyet megölt, kettőt megsebesített, mielőtt lőfegyverrel ártalmatlanná tették. A hatóságok feltételezik, hogy terrorhátterű a támadás. (Fotó: MTI/AP/Sylvain Plazy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.