Beszáll az MCC a brüsszeli vitába

A Mathias Corvinus Collegium diákjainak az EU fővárosában való továbbképzését szolgálja, valamint Európa jövőjéről folytatott kutatásokat és vitákat is indít a tehetséggondozó intézmény hivatalosan jövő kedden megnyíló brüsszeli központja — mondta el lapunknak Werner Patzelt, az MCC Brüsszel német kutatási igazgatója.

2022. 11. 11. 6:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merre tart Európa a globális felfordulás korában? — ezzel a szakmai konferenciával nyílik meg jövő kedden az MCC Brüsszel, a Mathias Corvinus Collegium központja az uniós fővárosban.

Nem lobbimunkát végezni jöttünk, nem a magyar külügyminisztérium kirendeltsége, hanem kutatóintézmény vagyunk. Az MCC diákjainak továbbképzése mellett egy olyan tér kiépítése a feladatunk, amelyben Európa alapvető kérdéseit lehet végiggondolni

— mondta kérdésünkre telefonon Werner Patzelt német politológus, a Drezdai Műszaki Egyetem korábbi professzora, az elmúlt években az MCC munkatársa, mostantól pedig brüsszeli központjának kutatási igazgatója. — Különösen három kérdés foglalkoztat bennünket. Az első: mi tart össze bennünket, európaiakat? Köztudomású, hogy nincsen közös nyelvünk, de van-e közös kultúránk, vannak-e közös értékeink? — mondta Patzelt.

— Másodsorban azzal foglalkozunk, hogyan nézhetnek ki az idők próbáját kiálló európai intézmények. Milyen a „változó geometriára”, a nem csak a „vagy-vagy” szembenállásra épülő Európa, hiszen nem minden uniós tagállam tagja az euróövezetnek (mint például Dánia), illetve a schengeni határőrizeti térségnek? Mi lehet Ukrajna jövője? Mit kezdjünk a Nyugat-Balkánnal? Harmadszor pedig azt vesszük szemügyre, hogyan tudja Európa gazdaságilag és katonailag érvényesíteni a képességeit a Nyugaton és a kereszténységen túlmutató világban. Ehhez összehangolt kül- és biztonságpolitikára van szükség — tette hozzá.

A brüsszeli központ kisebb létszámmal nyílik meg, és munkájában szakpolitikusokra, valamint vendégkutatókra is számít.

Természetesen vitákat is szervezünk majd, hogy megosszuk eredményeinket a brüsszeli nyilvánossággal. Ezek ellentmondásos kérdések megvitatására is szolgálhatnak. Nem is töltenénk be a feladatunkat, ha csak magunknak tartanánk meg az eredményeinket

— mondta a kutatási igazgató.

A világméretű járvány és az ukrajnai háború felfedte, hogyan is működik vagy épp kellene működnie a világnak, és arra ösztönöz minket, hogy tanuljunk a történelemből és egymástól. A már rég eldöntöttnek hitt dolgok mára megkérdőjeleződtek, az európaiaknak pedig nyílt és őszinte vitára van szükségük. A környezetvédelemmel, a békével, a gazdasággal, az energiával, az oktatással, a migrációval és a társadalmi összhanggal kapcsolatos kérdésekben józan ítélőképességre van szükség — mondta Frank Füredi, a több mint ötven éve Nagy-Britanniában élő, magyar származású szociológus, a brüsszeli központ ügyvezető igazgatója, akit az MCC közleménye idézett.

A Merre tart Európa a globális felfordulás korában? című nyitókonferencia, amelyet Brüsszel egyik ikonikus látványosságában, az 1958-as világkiállításra megnyílt Atomiumban tartanak, olyan kérdéseket boncolgat, mint a válaszút előtt álló Európának az értékekről folytatott belső kultúrharcai, az EU széthúzása az egységes felszín alatt, Magyarország és Lengyelország uniós vitái, illetve az ukrajnai háború és a kínai–tajvani konfliktus jelentette kihívások. A felszólalók között lesz többek között Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, egyben az MCC kuratóriumának elnöke, Nigel Biggar, az Oxfordi Egyetem teológiaprofesszora, Thomas Fazi és Phil Mullan közírók, valamint Bill Durodié, a Bathi Egyetem politológiaprofesszora.

Borítókép: Werner Patzelt, az MCC Brüsszel német kutatási igazgatója (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.