Joe Biden megcáfolta az ukrán elnök állításait

A lengyel elnök is úgy fogalmazott: nincs bizonyíték arra, hogy a rakétát orosz területről lőtték volna ki.

Magyar Nemzet
2022. 11. 17. 8:57
BIDEN, Joe
Washington, 2022. november 17. Joe Biden amerikai elnök helikopterrel érkezve visszatér egyhetes hivatalos ázsiai utazásáról a washingtoni Fehér Házba 2022. november 17-én. MTI/EPA/UPI pool/Bonnie Cash Fotó: Bonnie Cash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A bizonyítékok nem ezt mutatják – reagált újságírói kérdésre ázsiai útjáról hazatérve Joe Biden amerikai elnök.

A Fehér Házba megérkezve a demokrata párti politikus Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon kijelentését cáfolta meg, hogy „a Lengyelországban becsapódott rakétát nem Ukrajnából lőtték ki”.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, kedd délután rakéta csapódott be a kelet-lengyelországi Przewodów városban, két ember életét vesztette az incidens során.

Az amerikai és lengyel elnök mellett a NATO is nyugalomra intette a feleket, Moszkva pedig kijelentette az „ukrán–lengyel államhatár közelében egyetlen célpontra sem mértek csapást orosz fegyverek”, majd azzal vádolták Kijevet, hogy az „eszkaláció érdekében” mindent megtesz.

A lengyel köztársasági elnök, Andzrej Duda is megerősítette:

a jelenlegi információk alapján azt tudjuk elmondani, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a minap lengyel területen becsapódott S–300-as rakétát, amely még a Szovjetunióban készült, orosz területről lőtték volna ki.

– A világ tudja, hogy végső soron ezért az incidensért is Oroszországot terheli a felelősség – fogalmazott ugyanakkor Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter az úgynevezett ukrajnai védelmi összekötő csoport virtuális ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök helikopterrel érkezve visszatér egyhetes hivatalos ázsiai utazásáról a washingtoni Fehér Házba 2022. november 17-én (Forrás: MTI/EPA/UPI pool/Bonnie Cash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.