John Kerry: A demokraták kudarca esetén sem változik az amerikai klímapolitika

Az elnök klímaügyi megbízottja az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján szólalt fel.

MTI
2022. 11. 08. 16:49
John Kerry, az Egyesült Államok klímavédelmi különmegbízottja beszédet mond az ENSZ 27. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2022. november 8-án. A november 18-ig tartó klímakonferencián mintegy 200 ország küldöttsége vesz rész. MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden a félidős amerikai választások eredményétől függetlenül is fenntartja klímapolitikáját – jelentette ki kedden az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) Sarm-es-Sejkben.

John Kerry a tanácskozás harmadik napján mondott beszédében kifejezte abbeli reményét, hogy a félidős törvényhozási és kormányzói választásokat az elnök pártja, a demokraták nyerik meg. Ezzel kapcsolatban azt mondta:

még ha el is veszítenénk a félidős választást, Biden elnök minden eddiginél eltökéltebb abban, hogy folytassa, amit elkezdtünk, tetteink nagy része pedig nem vonható már vissza csak úgy és bárki által. 

A különmegbízott hozzátette: „a klímaválság nemcsak a gazdaságot, az infrastruktúrát és a biztonságunkat fenyegeti, hanem a hétköznapi életünk valamennyi területét is”.

Az Egyesült Államokban kedden kezdődtek meg a félidős törvényhozási és kormányzóválasztások, amelyen a klímaváltozás elleni küzdelemben eddig kisebb elkötelezettséget mutató republikánusok győzelmét valószínűsítik a közvélemény-kutatók. 

A republikánus győzelem megnyithatná az utat Donald Trump esetleges újabb elnökjelöltsége előtt. 

A korábbi amerikai elnök 2017-ben jelentette be, hogy kilépteti országát a két évvel korábban megkötött párizsi klímaegyezményből, azzal érvelve, hogy a megállapodás túl sok terhet rótt az amerikai gazdaságra. Joe Biden elnöksége alatt azonban az Egyesült Államok visszatért a párizsi klímamegállapodáshoz. A félidős választásokra való tekintettel az amerikai elnök egyelőre nem vesz részt személyesen a sarm-es-sejki konferencián, de korábbi ígérete szerint péntektől ő is jelen lesz. A klímacsúcson több mint 200 ország képviselteti magát.

Borítókép: John Kerry, az Egyesült Államok klímavédelmi különmegbízottja beszédet mond az ENSZ 27. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2022. november 8-án. A november 18-ig tartó klímakonferencián mintegy 200 ország küldöttsége vesz rész (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.