időjárás 18°C Róbert 2023. június 7.
logo

Mit mond a NATO 5. cikkelye?

László Dávid
2022.11.15. 21:51 2022.11.15. 23:14
Mit mond a NATO 5. cikkelye?

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) 5. cikkelyének lényege, hogy amennyiben egy tagállamot támadás ér, az az egész szövetséget éri, és minden tag köteles támogatni a megtámadott felet. A pont célja nyilvánvalóan az elrettentés, annak demonstrálása, hogy bármely NATO-tag elleni támadás a teljes katonai szövetség elleni offenzívával ér fel. 

Mind ez ideig azonban az 5. cikkelyt soha nem alkalmazták „élesben”.

Pontosabban a 5. cikkelyre hivatkozva a 9/11-es terrortámadást követően az Egyesült Államok élt a lehetőséggel, ez azonban kimerült főként az amerikai légtér védelmének biztosításában és a terrorellenes harc fokozásában.

Igazság szerint tehát sosem volt tesztelve, hogy mi történik, ha egy NATO-tagot nyílt támadás ér, ezzel kapcsolatban nincsenek automatizmusok.

Most sem egyértelmű, hogy a katonai szövetségtől milyen válaszlépésekre lehet számítani, hogy lengyel területeket támadtak. Az ugyanakkor valószínűtlen, hogy a NATO élesítené az 5. cikkelyt az incidens miatt. 

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a NATO védelmi minisztereinek második napi tanácskozását követően a szervezet brüsszeli székházában 2022. október 13-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Rakétacsapás Lengyelországra

Varsó inkább az ukránoknak adná a felajánlott német légvédelmet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.