Mit mond a NATO 5. cikkelye?

Nincs automatizmus arra, hogy mi történik, ha egy NATO-tagot támadás ér.

2022. 11. 15. 21:51
STOLTENBERG, Jens
Brüsszel, 2022. október 13. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtóértekezletet tart a NATO védelmi minisztereinek második napi tanácskozását követõen a szervezet brüsszeli székházában 2022. október 13-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) 5. cikkelyének lényege, hogy amennyiben egy tagállamot támadás ér, az az egész szövetséget éri, és minden tag köteles támogatni a megtámadott felet. A pont célja nyilvánvalóan az elrettentés, annak demonstrálása, hogy bármely NATO-tag elleni támadás a teljes katonai szövetség elleni offenzívával ér fel. 

Mind ez ideig azonban az 5. cikkelyt soha nem alkalmazták „élesben”.

Pontosabban a 5. cikkelyre hivatkozva a 9/11-es terrortámadást követően az Egyesült Államok élt a lehetőséggel, ez azonban kimerült főként az amerikai légtér védelmének biztosításában és a terrorellenes harc fokozásában.

Igazság szerint tehát sosem volt tesztelve, hogy mi történik, ha egy NATO-tagot nyílt támadás ér, ezzel kapcsolatban nincsenek automatizmusok.

Most sem egyértelmű, hogy a katonai szövetségtől milyen válaszlépésekre lehet számítani, hogy lengyel területeket támadtak. Az ugyanakkor valószínűtlen, hogy a NATO élesítené az 5. cikkelyt az incidens miatt. 

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a NATO védelmi minisztereinek második napi tanácskozását követően a szervezet brüsszeli székházában 2022. október 13-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.