időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Republikánus győzelem várható a választásokon

Magyar Nemzet
2022.11.07. 11:13 2022.11.07. 15:37
Republikánus győzelem várható a választásokon

Az amerikai FiveThirtyEight politikai elemzőközpont legfrissebb adatai szerint a keddi amerikai kongresszusi választások során 53 százalék a valószínűsége annak, hogy a Republikánus Párt a képviselőházban és a szenátusban is többséget szerez. Ezzel szemben szerintük a Demokrata Pártnak erre 17 százalék esélye van. A közvélemény-kutatások alapján az elemzőközpont szerint annak az esélye, hogy a republikánusok többséget szereznek a képviselőházban, de a szenátusban nem, 29 százalék a valószínűség, míg csupán a szenátusban aratott sikerüket egy százalékra mérik.

A november 8-án esedékes úgynevezett félidős választások során az amerikai választók a kongresszus, vagyis a képviselőház 435 székéről és a százfős szenátus közel egyharmadáról, 35 helyről döntenek majd. Az eddigi közvélemény-kutatások ugyan konzekvensen a republikánusok győzelmét „jósolják”, az azonban továbbra is nyitott kérdés maradt, hogy a törvényhozás egésze felett többséget tudnak-e szerezni. Mindkét kamarában aratott republikánus siker hatalmas kudarcot jelentene Joe Biden jelenlegi demokrata párti elnöknek, amely lényegében ellehetetlenítené, hogy a belpolitikai kérdésekben véghez vigye az elképzeléseit – ebből kifolyólag vélhetően a külpolitika felé fordulna a ciklusa hátralévő részében.

 

A képviselőház

A bűvös 218, ennyit kell elérni a győzelemhez, ám a FiveThirtyEight szerint a republikánusok 230 helyre számíthatnak az előzetes felmérések szerint.

Ez a Politico politikai hírportál választási elemzése szerint azért lehetséges, mert a republikánusok több „biztos” befutó hellyel rendelkeznek. Számításaik szerint 216 helyen a szavazók inkább, vagy erőteljesen a konzervatívok felé húznak, így csupán kettő billegő szavazatot kell megnyerniük a Politico szerinti 26-ból.

 

A szenátus

Wisconsin, Pennsylvania, Georgia, Arizona, Nevada és New Hampshire államok lehetnek a döntők. Ezek közül a FiveThrityEight legfrissebb adatai szerint Wisconsinban és Nevadában jelenleg a republikánus jelöltek vezetik a felméréseket, Pennsylvaniában és Georgiában pedig szinte különbség sincsen a jelöltek támogatottsága között. A Politico szerint ezen hat billegő állam fele-fele arányban kerülhet a pártokhoz, így 51:49 arányban a republikánusoké lehet a szenátus is.

 

A legfontosabb témák

A Quinnipiac Egyetem felmérése szerint egy héttel a választások előtt az amerikai válaszadók 36 százaléka az inflációt jelölte meg a legégetőbb kérdésnek, ezzel szemben mindössze tíz százalék az abortusz kérdését. Amíg előbbi a republikánusok kedvelt kampánytémája, ezzel is kritizálva Joe Biden elnök gazdaságpolitikáját, addig utóbbi a demokratáké, akik az abortusz széles körű legalizálása mellett szólalnak fel. 

 

Borítókép: Miami, 2022. november 6. Korai voksolásra kijelölt szavazóhelyiséghez érkezik egy férfi Miamiban 2022. november 5-én. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban. A négyéves elnöki ciklus közepén tartott voksoláson újraválasztják a 435 fős képviselőházat, a szenátus egyharmadát és 39 államban kormányzót is választanak (Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

 

Félidős választások Amerikában

„A Republikánus Párt tanulhat a Fidesztől”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.