Több száz éves feszületet vitetett el Annalena Baerbock a G7-csúcs miatt

A külügyminisztérium közölte: protokolláris okokból távolították el a keresztet a találkozó helyszínéről.

Magyar Nemzet
Forrás: Bild2022. 11. 04. 21:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy felháborodást váltott ki a német sajtóban, hogy Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter eltávolíttatott egy több száz éves feszületet a münsteri történelmi városháza béketerméből a G7-csúcstalálkozó idejére – írta meg a Bild. 

A külügyminisztérium a német magazint arról tájékoztatta: 

A keresztet protokolláris okokból távolították el. 

Az MTI beszámolója alapján a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7-csoport tanácskozását azért tartották Münsterben, mert az Észak-Rajna–Vesztfália tartománybeli város volt az Európa jelentős részét földig romboló harmincéves háborút lezáró 1648-as vesztfáliai béke kidolgozásának egyik fő helyszíne.

A münsteri közigazgatás a Westfälische Nachrichten regionális lapnak adott nyilatkozatában arról beszélt, korábban még soha nem érkezett kérés a városhoz arról, hogy szedjék le a keresztet.

A feszület 1540-ből származik, és a mai napig minden új münsteri tanácsos előtte teszi le az esküjét.

A Bild szavazást is indított cikkében arról, helyeslik-e az emberek, hogy elvitették a 482 éves keresztet a helyéről. A jelenlegi állás szerint a válaszadók kilencven százaléka helyteleníti a német külügyminiszter döntését.

Ráadásul nem ez volt az első ilyen eset a közelmúltban, Claudia Roth, a Zöldek kulturális ügyekért felelős biztosa két napja azt próbálta elérni, hogy a berlini királyi palota kupolájáról távolítsák el a bibliai idézeteket, és helyettesítsék más szöveggel őket. 

 

Borítókép: Antony Blinken amerikai, Annalena Baerbock német, Melanie Joly kanadai külügyminiszter a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri értekezletén a németországi Münsterben 2022. november 3-án (Fotó: MTI/EPA pool/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.