Az ukránok háromnegyede semmilyen alkura nem hajlandó

Egy közvélemény-kutatás szerint a többség hisz benne, hogy legyőzhetik Oroszországot.

Magyar Nemzet
2022. 12. 25. 15:54
null
near Bakhmut, 2022. december 22. Ukrán katona kutyát símogat pihenés közben egy házban, a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Bahmut környékén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. december 22-én. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukránok 78 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy Ukrajna bármilyen kompromisszumot kössön a háború befejezése érdekében – derült ki a Harkivi Társadalomkutató Intézet közvélemény-kutatásából, melyet a Kárpáti Igaz Szó szemlézett. A felmérés szerint a túlnyomó többség, 89 százalék hisz abban, hogy visszaszerzik az összes megszállt területet. Nem kivétel ezalól a Krím félsziget sem: háromnegyedük vélte úgy, hogy a 2014-ben elcsatolt terület is a háború része. És hogy mit értenek győzelem alatt? Az idézett kutatás szerint

  • 57 százalékuk az 1991-es határokhoz való visszatérést,
  • 21 százalékuk Ukrajna kelet-európai vezető szerepét,
  • 8 százalék a február 24-i határokat,
  • 8 százalék Oroszország több államra való szétesését nevezte meg.

Vlagyimir Putyin az orosz közszolgálati televízióban sugárzott interjúban arról beszélt, hogy „kész tárgyalni a folyamat valamennyi résztvevőjével az elfogadható eredmények érdekében, de az Ukránok és a Nyugat ezt elutasítja”. 

Mindig is arra törekedtünk, hogy minden nézetkülönbséget békés eszközökkel oldjunk meg, tárgyalások útján

– magyarázta az orosz államfő. 

– Oroszország nem akar tárgyalásokat, csak próbálja áthárítani a felelősséget. Ezért világos, hogy egy bíróság felé haladunk – reagált a hírekre Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója, a kijevi vezetés azon elképzelését felkarolva, miszerint az orosz kormányzatot az ukrajnai orosz hadművelet miatt egy nemzetközi törvényszék előtt szeretné felelősségre vonni.

Korábban az ukránok tízpontos béketervet mutattak be – melyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Joe Bidennek is megerősített Washingtonban – aminek legfontosabb eleme, hogy Ukrajna területi integritásának teljes visszaállítását követelik, és ez nem lehet alku tárgya.

Szakértők egyetértenek: egyelőre mindkét fél bízik abban, hogy a csatatéren is megnyerheti a háborút, ezért nincsenek rákényszerítve arra, hogy diplomáciai megoldást keressenek, ami ráadásul politikai vereséggel érne fel.

Borítókép: Ukrán katona kutyát simogat pihenés közben egy házban, a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut környékén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2022. december 22-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.