Bíróságra viszik a választási visszaéléseket a republikánusok

Arizonában már a jövő év elején eldőlhet, hogy történt-e csalás a félidős választásokon.

2022. 12. 20. 17:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy arizonai bíró ítélete szerint jogosak Kari Lake republikánus kormányzójelölt választási visszaélésre vonatkozó vádjai, így bírósági úton támadhatja meg a félidős választások eredményeit – számolt be a Fox News amerikai hírcsatorna. Peter Thompson Maricopa megyei legfelsőbb bíró ugyan a Kari Lake által benyújtott tíz panaszból nyolcat elutasított, mondván, nem felelnek meg az arizonai jogszabályok által állított kritériumoknak, azonban két vádponttal bírósághoz fordulhat az – egyébként Donald Trump korábbi amerikai elnök által támogatott – politikus. Ezek a panaszok szavazógépek meghibásodására, valamint a szavazókörök megfelelő felügyeletének hiányára fókuszálnak.

Előbbivel kapcsolatban azt kell bebizonyítania a republikánus jelöltnek, hogy a szavazógépek külső beavatkozás miatt mentek tönkre, ez pedig negatívan befolyásolta Lake választásokon elért eredményét. Lake álláspontja szerint egyébként a gépek nem voltak regisztrálva, valamint könnyedén fel lehetett törni rendszereiket – amit állítása szerint meg is tettek. 

A vádak nem alaptalanok, hiszen a félidős választások napján az Arizona állambeli Maricopa megyében a berendezések mintegy húsz százaléka nem érzékelte a leadott szavazatokat – számolt be akkor a választást felügyelő testület vezetője. 

Ezzel kapcsolatban egyébként maga Donald Trump is felszólalt a választásokat követően. „Sok szavazógép nem működött, de csak a republikánus körzetekben. Az emberek kénytelenek voltak órákig várakozni, aztán elegük lett vagy más dolguk akadt, így ezrek hagyták el a sorokat” – írta még novemberben Truth Social közösségi oldalán a volt elnök.

Kari Lake tárgyalásának pontos időpontja egyelőre bizonytalan, azonban január másodikáig Katie Hobbsnak, Arizona jelenlegi kormányzójának – aki Lake ellenfele volt a választásokon –, valamint a megyei jegyzőnek is vallomást kell tennie az ügyben. 

Katie Hobbs ügyünk ellehetetlenítésére irányuló kísérlete sikertelen volt. Öveket becsatolni, Amerika! Ennek még koránt sincs vége

– írta örömittas Twitter-bejegyzésében Lake a bíró ítéletét követően.

Kari Lake egyébként nagyon szoros versenyben maradt alul demokrata vetélytársával szemben, mindössze valamivel több mint tizenhétezer szavazat választotta el a két jelöltet. 

Lake egyike azon republikánusoknak, akik a végletekig támogatták Donald Trump korábbi elnököt és a 2020-as elnökválasztás érvénytelenségét és szabálytalanságait hangsúlyozták.

Az idei félidős választásokon mutatott, vártnál gyengébb szereplést rengeteg republikánus politikus és szakértő is részben azzal magyarázza, hogy a Trump által támogatott jelöltek nem tudták megnyerni saját államaikat, körzeteiket. Amennyiben azonban Lake képes bebizonyítani, hogy ténylegesen választási visszaélések miatt maradt alul a kormányzói versenyben, úgy az teljesen megváltoztathatná a helyzetet, s akár a voksolás megismétlését is eredményezheti, ami így a republikánusok malmára hajthatja a vizet. 

Borítókép: Kari Lake arizonai republikánus kormányzójelölt (Fotó: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.