Döntött az Európai Parlament: Katar képviselői már nem is léphetnének uniós intézmények területére

Európai uniós delegáció sem utazhat a közel-keleti országba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 15. 16:14
null
FRANCE-EU-PARLIAMENT-QATAR-CORRUPTION Fotó: FREDERICK FLORIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament csütörtökön állásfoglalást fogadott el, amelyben javasolja a Katarral kapcsolatos jogalkotási munkák felfüggesztését és az ország érdekképviseleteinek kitiltását az uniós törvényhozó testület területéről.

Azonnali intézkedésként a képviselők felfüggesztik a Katarral összefüggő jogalkotási munkát – elsősorban a vízumliberalizációra és az EU–Katar légiközlekedési megállapodásra vonatkozót – és a tervezett országlátogatásokat addig, amíg a vizsgálat tart. Azt is kérik, hogy a parlament függessze fel a katari érdekek kijáróinak belépőkártyáit. A javaslatokról Roberta Metsola, az EP elnöke fog dönteni.

A parlament továbbá aggodalmát fejezte ki a képviselők mellékállásai okozta lehetséges összeférhetetlenségek miatt, különösen olyan esetekben, amikor a képviselők bankok, multinacionális vállalatok vagy tőzsdén jegyzett társaságok vezetőiként, igazgatótanácsában, vagy tanácsadó testületeiben, vagy tanácsadóiként tevékenykednek.

A képviselők támogatják, hogy a mandátum elején és végén kötelező legyen a vagyonnyilatkozat-tétel. A vagyonnyilatkozatokhoz kizárólag az illetékes hatóságok férnének hozzá megalapozott gyanú felmerülése esetén.

A képviselők kötelezővé tennék az uniós átláthatósági nyilvántartás használatát, amelybe nem uniós országok képviselőit és volt képviselőket is regisztrálnának, és amelyet megerősítenének ahhoz, hogy az ott megadott információk alaposabb ellenőrzést is lehetővé tegyenek.

A korrupciós ügy kapcsán felmerült egyéb kérdéseket a nyomozás és a bírósági szakasz lezárulta után egy vizsgálóbizottságban tekintik majd át, amely nem uniós országokhoz köthető korrupciós és jogellenes ügyekkel foglalkozik majd. A parlament egy különbizottság felállítására is kötelezettséget vállal, amely a parlamenti szabályzás hibáit feltárva reformjavaslatokat tesz majd.

 

Borítókép: Eva Kaili, az Európai Parlament korrupcióval megvádolt alelnökének lezárt irodája az EP strasbourgi épületében (Fotó: AFP/Frederick Florin)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.