Így búcsúztak a világ vezetői XVI. Benedektől

Giorgia Meloni, Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Rishi Sunak is üzent.

Magyar Nemzet
2022. 12. 31. 13:28
MELONI, Giorgia
Róma, 2022. december 29. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatót tart Rómában 2022. december 29-én. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami Fotó: Giuseppe Lami
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

XVI. Benedek a hit és értelem óriása volt – reagált az emeritus pápa halálára Giorgia Meloni. Az olasz kormányfő hozzátette, az emberek szívéhez és elméjéhez beszélt.

„A szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa személyében a világ a XX. és a XXI. század egyik legkiválóbb teológusát veszítette el” – idézte az MTI Andrzej Dudát. A lengyel államfő emlékeztetett rá: az elhunyt egyházfő közeli munkatársa volt közvetlen elődjének, Szent II. János Pál lengyel pápának. Mateusz Morawiecki kormányfő „nagy katolikus gondolkodónak, szellemi tekintélynek” nevezte az elhunytat. „Szerény, de egyben nagy formátumú ember volt” – írta. Felidézte: még pápává választása előtt Joseph Ratzinger érsekként, bíborosként többször látogatott Lengyelországba, pápaként pedig 2006-ban zarándokolt oda.

Emmanuel Macron biztosította Franciaország és a világ katolikusait, hogy gondolatban velük van. A francia elnök az elhunytról azt írta szívvel és lélekkel dolgozott egy testvériesebb világért.

Szomorúságát fejezte ki Rishi Sunak – egyébként hindu vallású – brit miniszterelnök is. Kiemelte, hogy XVI. Benedek nagyszerű teológus volt, akinek 2010-es látogatása az Egyesült Királyságban a katolikusok és nem katolikusok számára is történelmi esemény volt.

Mark Rutte holland miniszterelnök arról írt, hogy a „katolikusok egy fontos intellektuális és spirituális vezetőt veszítettek el, akire tisztelettel fognak emlékezni”. Robert Abela máltai kormányfő az emeritus pápa látogatását idézte fel országában, amelyen az egység üzenetét vitte. Karl Nehammer osztrák kancellár az elhunyt Ausztriához fűződő különleges viszonyát hangsúlyozta, és felidézte 2007-es vizitjét az országban.

Henrik luxemburgi nagyherceg közleményében részvétét fejezte ki és azt írta, mélyen elszomorította Benedek pápa halálhíre. Kiemelte, az elhunyt emeritus pápát az intelligencia és a szelídség jellemezte, aki fáradhatatlanul folytatta lelkészi és tanári küldetését, még azután is, hogy 2013-ban lemondott a pápai trónról.

Olaf Scholz azzal búcsúzott, hogy németként számára „a pápa” az ugyancsak német nemzetiségű XVI. Benedek volt. A német kancellár szerint az elhunyt sokak számára egy különleges egyházi vezető volt. Végül közölte, gondolataiban Ferenc pápával van.

A kereszténység egysége, a vallások közötti párbeszéd, a vallás és a társadalom együttélése különösen szívügye volt. Párbeszédet igyekezett kialakítani a zsidókkal és a muszlimokkal, valamint világszerte minden keresztény felekezettel – idézte az MTI Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnököt.

– Benedek mindig szívében hordozta a hazáját. Halála megérintett, mint sokakat Bajorországban és az egész világon. A XX. század egyik legnagyobb teológusát veszítette el vele a társadalom. Viharos és kihívásokkal teli időszakban volt a katolikus hívek vallási vezetője. Szülőföldjén sokan nemcsak pápaként, hanem alázatos lelkipásztorként is őrzik hálás emlékezetükben –  mondta Markus Söder (CSU) bajor miniszerelnök.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke arra emlékeztetett, hogy miután fizika ereje elhagyta, imáinak erejével szolgált tovább.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében Benedek pápát idézte, aki azt mondta: „ne féljetek sem a világtól, sem a jövőtől, sem a saját gyengeségetektől”.

Narenda Modi indiai miniszterelnök azt méltatta, hogy XVI. Benedek az egész életét az egyháznak és Jézus tanításainak szentelte. Rámutatott, úgy fognak rá emlékezni, mint aki rengeteget tett a közösségért.

Közösségi oldalán Orbán Viktor kormányfő és Novák Katalin köztársasági elnök is elbúcsúzott XVI. Benedek pápától.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.