Alázatossága és határozottsága miatt kedvelték XVI. Benedeket

Hosszú sorokban várakoznak a gyászolók a római Szent Péter-bazilika előtt, hogy leróják kegyeletüket.

2023. 01. 02. 17:01
XVI. BENEDEK
Vatikánváros, 2023. január 2. A Vatikáni Média által közreadott képen hosszú sorban várakoznak hívõk, hogy leróják kegyeletüket XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravalatalánál a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. január 2-án. A 95 esztendõs emeritus pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én hunyt el. XVI. Benedeket, polgári nevén Joseph Ratzingert január 5-én helyezik örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában. MTI/EPA-ANSA/Vatikáni Média Fotó: Vatikáni Média
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három napig róhatják le kegyeletüket a gyászolók XVI. Benedek nyugalmazott pápa előtt. Nemcsak a római és olasz zarándokokat, hanem az egész világról várják a híveket, különösen a német ajkú zarándokok népes csoportjára számítanak. Becslések szerint közel 30-35 ezer hívő zarándokol majd el a Szent Péter-bazilikába ezekben a napokban. Már hétfőn rengetegen érkeztek a Vatikánba: az emberek hosszú, tömött sorokban vártak arra, hogy megtekintsék a felravatalozott pápát. Elsősorban a rómaiak, illetve az ünnepek alatt az olasz fővárosban tartózkodó zarándokok és turisták, valamint a Rómában tanulmányaikat végző papok és szerzetesek érkeztek a pápai államba. Sokan már a hajnali órákban a vatikáni falaknál várakoztak, hogy az elsők között juthassanak be a bazilikába.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Sergio Mattarella köztársasági elnök még azelőtt érkezett a Szent Péter-bazilikába, mielőtt megnyitották volna a nagyközönség előtt. Rendkívüli rendészeti készültséget rendeltek el az események nyugodt és rendezett lebonyolítása, valamint a tömeg koordinálása érdekében.

A XVI. Benedek pápa földi maradványai előtt kegyeletüket lerótt helyiek, illetve a külföldi zarándokok és magyar turisták is nyilatkoztak lapunknak arról, mit jelentett számukra a nyugalmazott pápa, milyen személyes tanítást őriznek szívükben. Rocco Pezzimenti professzor a vatikáni bazilikát elhagyva elmondta lapunknak: négy alkalommal is volt szerencséje személyesen találkozni XVI. Benedek pápával. Élete során nem találkozott a nyugalmazott pápához hasonló alázatos személlyel. Minden alkalommal meghatotta őt a korábbi egyházfő egyszerűsége, közvetlensége. Rocco Pezzimenti hozzátette: a pápa óriási szellemi és lelki hagyatékot hagyott maga után, az igazság szerelmese volt egy olyan korban, ahol nehéz a hit igazságairól beszélni, ő azonban egész életében erről tett tanúságot.

A Vatikán környékén lakók elsőként juthattak be a bazilikába, ők szinte szomszéduknak tekintették Joseph Ratzingert, aki a Hittani Kongregáció prefektusaként gyakran megfordult a vatikáni boltokban és éttermekben, örömmel váltott szót a hívekkel, közvetlen és szívélyes volt mindenkivel.

Alázatossága és rendíthetetlen hite mindenki számára példaértékű volt, nemcsak a lemondását követően, hanem azt megelőzően is. Az egyház alázatos szolgálja, aki nem kereste a világ kegyeit, hanem kizárólag az igazságot. Bár az egyház tradicionális értékeit képviselő ághoz tartozott, mégis forradalmi feladatot töltött be az egyház életében

– emlékezett meg a visszavonult pápáról Matteo Pezzimenti római lakos.

XVI. BENEDEK
Apácák állnak sorban, hogy leróják kegyeletüket XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatala előtt Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino 

A Vatikán-szakértő Salvatore Tropea az emeritus pápa lelki, szellemi és teológiai hagyatékának kulcsfontosságú aspektusairól beszélt a Magyar Nemzetnek.

– A modern kor legnagyobb teológusa, az egyház alázatos és hűséges szolgálója és csodálatos személy volt XVI. Benedek pápa. Személy szerint is volt alkalmam találkozni vele a Mater Ecclesiae-kolostorba való visszavonulását követően 2016-ban. Hozzám intézett szavaiban és szemei csillogásában azt éreztem, hogy őszinte és nyitott szívvel figyel rám és mindarra, amit mondtam

– mondta lapunknak Salvatore Tropea.

A szakértő hozzátette, nagy hatással volt rá XVI. Benedek rendíthetetlen bátorsága. – Nem csak a pápai székről való lemondása miatt, valójában teljes pontifikátusát a hit igazságai mellett való eltántoríthatatlan határozottsága jellemezte. Nyíltan beszélt az egyházba beszivárgott becsületlenségekről, a kor nagy csapdáiról, az erőteljesebben uralkodó relativizmus diktatúrájának veszélyeiről. Érdemes visszaemlékezni a regensburgi beszédében elhangzott prófétai szavaira is, amikor az iszlámmal való párbeszédről szólt, ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy a különböző vallásokkal folytatott párbeszéd nem vezethet a kereszténység identitásvesztéshez – fogalmazott. Salvatore Tropea elmondta, XVI. Benedek, miután pápává választották, úgy határozta meg magát, mint „Isten szőlősének alázatos szolgája”, majd hozzáfűzte azon reményét, hogy „Krisztus az alkalmatlan szolgákon keresztül is működik”.

– Ezzel önmagára utalt, hiszen alkalmatlannak érezte magát a péteri szolgálatra, de bízott az Atya erejében. Ezen egyszerű szavai és egész életműve rendkívüli tanítást hordoz a katolikusok és az egész világ számára

– tette hozzá a szakértő.

A helyiek mellett magyar turisták is lerótták kegyeletüket XVI. Benedek pápa földi maradványai előtt, akik bár nem gyakorló katolikusok, mégis úgy érezték, ebben a különleges történelmi pillanatban el kell látogatniuk a Szent Péter-bazilikába.

– Az ember életében egyszer adatik meg, hogy egy nyugalmazott pápa ravatalán részt vehessen. Olyan sem történt korábban a történelemben, hogy szolgálatban lévő pápa temessen el egy visszavonult pápát. Csodálatos és megható élmény volt ebben a nagy nemzetközi tömegben látni a bazilikát és az ott felravatalozott emeritus pápát

– nyilatkozta lapunknak Tengerdi Tünde, aki Dombóvárról érkezett a Vatikánba.

XVI. Benedek nyugalmazott pápát szombat délelőtt a Mater Ecclesiae-kolostor kápolnájában ravatalozták fel, a délelőtti órákban elsőként Ferenc pápa rótta le kegyeletét, majd vasárnap a volt egyházfő legközelebbi munkatársai és a bíborosok. XVI. Benedek koporsóját vasárnap kora reggel ünnepélyes, zárt körű szertartás keretében szállították át a Szent Péter-bazilikába. Joseph Ratzinger földi maradványait a főoltár előtt helyezték el, amelyet szigorúan rendezett keretek között közelíthetnek meg a gyászolók.

Borítókép: Hosszú sorban várakoznak hívők, hogy leróják kegyeletüket XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravalatalánál a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. január 2-án. (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.