Bayer Zsolt: Németország feltett szándéka, hogy ismét magával rántsa egész Európát? + videó

Németország háborúban áll Oroszországgal – ezt közölte a minap Annalena Baerbock német zöldpárti külügyminiszter.

2023. 01. 29. 9:32
BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2022. május 15. Annalena Baerbock német külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos berlini tanácskozásának második napján, 2022. május 15-én. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan

Németország háborúban áll Oroszországgal – ezt közölte a minap Annalena Baerbock német zöldpárti külügyminiszter.

Németország háborúban áll Oroszországgal. 

Ezt közölte velünk a minap Annalena Baerbock német zöldpárti külügyminiszter. 

A megdöbbentő és iszonyatos mondat pedig felidézi az emberben a XX. századot. Hiszen a XX. században kétszer volt ilyen. Az I. világháború romba döntötte a II. Német Birodalmat. A II. világháború pedig romba döntötte a III. Német Birodalmat. Iszonyt, kínt és hullahegyeket termett. 

De úgy tűnik, hogy a történelem nem érinti meg a mostani német vezetést. Mint hogyha fogalmuk se lenne saját történelmükről, saját múltjukról, de úgy tűnik, hogy saját alkotmányukról sincs fogalmuk, hiszen 

a német alkotmány , de facto és de jure megtiltja azt, hogy Németország háborúzzon, illetve hogy Németország például fegyvereket szállítson háborús övezetbe.

Amikor az alkotmányukat megírták , és akik ezt az alkotmányt megírták, azok még emlékeztek az iszonyatos német múltra. Azok még emlékeztek Sztálingrádra, Leningrádra, a kurszki vesztes páncélcsatára – ha már páncélosokról beszélünk –, és emlékeztek a Moszkva alatt lövészárokba belefagyott német bakákra. 

A II. világháborút követően a Marshall-segély és minden egyéb folyományaképpen létre jött egy olyan Németország, egy olyan Nyugat-Németország, amelyik a világ leggazdagabb, legbiztonságosabb , legfantasztikusabb helye volt. De valamiért az a Németország nem volt jó. Már az a Németország sem jó. 

Most itt van helyette a jelen, és a német külügyminiszter egész egyszerűen bejelenti, hogy ők már háborúban állnak Oroszországgal. 

Lehet persze, hogy a német külügyminiszter saját jogon beszél és mond marhaságokat és hülyeségeket, ez ellenben olyan fokú felelőtlenség, ami nem maradhat, illetve nem maradhatna következmények nélkül.

Egy normális Németországban, például egy ilyen mondat után a kancellár – aki elméletileg főnöke a saját minisztereinek –, huszonnégy órán belül menesztené azt, aki ezt a mondatot ki merte mondani. De Scholz hallgat. Mindenki hallgat. A német sajtó is hallgat. 

Mi pedig itt állunk, és egyetlen egy kérdésünk maradt. Tessék mondani: van lehetőségünk arra, hogy most, harmadszor, legalább mi, kimaradjunk a rettenetből? Vagy az a feltett szándék, hogy Németország ismét magával rántsa majd egész Európát? És persze, van még egy kérdés. Ki áll a háttérben? Kinek az érdeke ez? És ha Annalena Baerbock nem magától mond hülyeségeket, akkor ki adja a szájába felelőtlen és borzalmas mondatokat?

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.