Von der Leyen: Nem térhetünk vissza az orosz energiafüggőséghez

Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök nem számított arra, hogy Németország máshonnan vásárol majd energiahordozókat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 28. 14:05
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2022. december 14. Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részt vesz az Európai Tanács találkozóját elõkészítõ európai parlamenti ülésen Strasbourgban 2022. december 14-én. Az uniós tagállamok állam- és kormányfõi december 15-én kezdenek kétnapos tanácskozást Brüsszelben. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmilyen körülmények között nem térhetünk vissza az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséghez – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német, ellenzéki, jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) düsseldorfi újévi fogadásán szombaton.

Ez generációs feladat, amellyel meg kell birkóznunk

– szögezte le a német politikus. 

Von der Leyen ugyanakkor a német ipar egyik központjának számító Észak-Rajna–Vesztfáliában hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem nem mehet a gazdaság rovására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a brüsszeli testület vezetője szerint „alábecsülte az ukrajnai nép bátorságát és ellenálló-képességét, akárcsak az európaiak összetartását”.

„Putyin arra számított, hogy az olaj-, szén-, és földgázfüggőségünk miatt zsarolhat minket”, de ezeket a számításokat keresztbe húzta, hogy Németország más országoktól kezdett energiahordozókat beszerezni – hangoztatta von der Leyen.

A kereszténydemokrata politikus szerint Észak-Rajna–Vesztfáliában minden adott ahhoz, hogy a tartomány megerősödve kerüljön ki a tiszta energiára való átállásból.

 

Borítókép: Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részt vesz az Európai Tanács találkozóját előkészítő európai parlamenti ülésen Strasbourgban 2022. december 14-én. Az uniós tagállamok állam- és kormányfői december 15-én kezdenek kétnapos tanácskozást Brüsszelben (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.