időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Von der Leyen: Nem térhetünk vissza az orosz energiafüggőséghez

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.28. 14:05 2023.01.28. 14:51
Von der Leyen: Nem térhetünk vissza az orosz energiafüggőséghez

Semmilyen körülmények között nem térhetünk vissza az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséghez – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német, ellenzéki, jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) düsseldorfi újévi fogadásán szombaton.

Ez generációs feladat, amellyel meg kell birkóznunk

– szögezte le a német politikus. 

Von der Leyen ugyanakkor a német ipar egyik központjának számító Észak-Rajna–Vesztfáliában hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem nem mehet a gazdaság rovására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a brüsszeli testület vezetője szerint „alábecsülte az ukrajnai nép bátorságát és ellenálló-képességét, akárcsak az európaiak összetartását”.

„Putyin arra számított, hogy az olaj-, szén-, és földgázfüggőségünk miatt zsarolhat minket”, de ezeket a számításokat keresztbe húzta, hogy Németország más országoktól kezdett energiahordozókat beszerezni – hangoztatta von der Leyen.

A kereszténydemokrata politikus szerint Észak-Rajna–Vesztfáliában minden adott ahhoz, hogy a tartomány megerősödve kerüljön ki a tiszta energiára való átállásból.

 

Borítókép: Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részt vesz az Európai Tanács találkozóját előkészítő európai parlamenti ülésen Strasbourgban 2022. december 14-én. Az uniós tagállamok állam- és kormányfői december 15-én kezdenek kétnapos tanácskozást Brüsszelben (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Energia-veszélyhelyzet

Szankciós remények és a valóság

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.