Fordulóponthoz ért az ukrajnai háború az amerikai szenátus küldöttségvezetője szerint

Múlt héten Ukrajnába látogatott a szövetségi törvényhozás delegációja, amely további fegyveres támogatást sürget az ukrán hadsereg számára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 24. 22:53
null
Zaporizzsja régió, 2023. január 24. Ukrán katonák egy páncélozott személyszállító jármûvön a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban tartott gyakorlatozáson 2023. január 24-én. MTI/AP/Katerina Klocsko Fotó: Katerina Klocsko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijevi vezetés további nemzetközi fegyveres támogatását sürgette az amerikai szövetségi törvényhozás múlt héten Ukrajnában járt küldöttségét vezető Lindsey Graham republikánus szenátor – számolt be az MTI. A politikus kijelentette: az ukrajnai háború fordulóponthoz érkezett, és a harckocsik központi kérdéssé váltak.

A küldöttség meggyőződött róla, hogy az ukrán hadseregnek nehézjárművekre, német Leopard és amerikai Abrams harckocsikra van szüksége, amelyek nélkül szerinte Kelet-Ukrajnában nem sikerülhet az orosz erők visszaszorítása. A politikus emellett nagy hatótávolságú rakéták küldését is kezdeményezi az orosz ellentámadás megállítása érdekében.

Lindsey Graham célként jelölte meg az oroszok kiszorítását Ukrajnából az ukrán erőknek adott olyan fegyverzet segítségével, amellyel a hadszíntéren képesek legyőzni az orosz hadsereget. Úgy fogalmazott:

nem cél amerikai katonákat küldeni Ukrajnába, és nem cél a harmadik világháború kirobbantása sem, hanem az a cél, hogy megállítsák a támadást, és kiszorítsák Oroszországot Ukrajnából, és felelősségre vonják.

Felszólította az amerikai védelmi minisztériumot, hogy vizsgálja felül álláspontját az Abramsok ügyében, ugyanis ezek küldése mintaként is szolgálna Németország számára.

Lindsey Graham az ukrán kormányt érintő korrupciós botránnyal kapcsolatban azt mondta: elvárják, hogy Ukrajna megtegye az ígért lépéseket a korrupció megfékezésére és megváltoztassa törvényeit. A szenátor egy hosszú út kezdetéről beszélt, melynek során az üzleti gyakorlat megváltozik Ukrajnában. Hozzátette: az Ukrajna felé irányuló fegyverszállításokért felelős amerikai katonai vezetés az átláthatóságot és elszámoltathatóságot tartja szem előtt.

A kongresszus felsőházi küldöttsége a múlt héten járt Ukrajnában, ahol találkoztak Volodimir Zelenszkij elnökkel is. A delegációban a republikánus Lindsey Graham mellett Richard Blumenthal és Sheldon Whitehouse demokrata szenátor kapott helyet.

 

Meghalt két brit állampolgár

Az MTI kedd este adott hírt arról, hogy meghalt két brit állampolgár Kelet-Ukrajnában. A 28 éves Chris Parry és a 47 esztendős Andrew Bagshaw akkor vesztette életét, amikor a Donyeck megyei Szoledar városából próbáltak helyi lakosokat kimenekíteni.

A városért az elmúlt hetekben heves harcokat vívtak az ukrán és a orosz erők. A moszkvai védelmi minisztérium nemrég jelentette be a hadműveleti szempontból fontos település elfoglalását.

Borítókép: Ukrán katonák Zaporizzsja régióban január 24-én (Fotó: MTI/AP/Katerina Klocsko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.