Joe Biden látogatása előtt lőttek meg egy amerikai határőrt

Egy lövöldözés során megsérült egy határőr az új-mexikói Lordsburg melletti autópálya mentén, értesült a Daily Caller amerikai hírportál. A tűzharc ugyanabban a szektorban történt, amelyet Joe Biden elnök fog vasárnap meglátogatni. Biden hivatalba lépése óta először látogat – a növekvő migráció által jelentett kihívások közepette – a határhoz. Az adminisztráció egyelőre nem tudja kellő hatékonysággal kezelni a helyzetet, Biden ráadásul ismét bakizott egy nyilatkozata közben.

2023. 01. 06. 20:36
null
Ciudad Juárez, 2022. december 22. Migránsok gyülekeznek a Mexikót az Egyesült Államoktól elválasztó határkerítésnél a mexikói oldalon, Ciudad Juáreznél 2022. december 20-án, amikor az amerikai szövetségi Legfelsõbb Bíróság érvényben hagyta az illegális bevándorlók kitoloncolását lehetõvé tevõ egyetlen jogszabályt, az aznap hatályát vesztõ úgynevezett 42-es rendelkezést (Title 42). A jogszabály alapján 2020. márciusa óta mintegy 2,5 millió embert toloncoltak vissza a határon Mexikóba. Az amerikai határvédelem 2021 októbere és 2022 szeptembere között mintegy 2,37 millió illegális határátlépést regisztrált a déli, Mexikóval szomszédos határszakaszon. MTI/AP/Christian Chávez Fotó: Christian Chávez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 5-én az Egyesült Államok határőrségének ügynökei igazoltatásba kezdtek egy forgalomból kiemelt járműnél, amelynek vezetője fegyvert rántott, és az egyik határőrt mellkason, majd karon lőtte, majd elmenekült a helyszínről. Az autós üldözésnek végül a menekülő jármű felborulása vetett véget. A felborult autó utasait kórházba szállították, a meglőtt ügynök is ellátást kapott, és már otthonában gyógyul.

Január 8-án Joe Biden elnök a lövöldözéssel egy szektorban található texasi El Pasóba látogat, hogy személyesen tájékozódjon a határhelyzetről, illetve a migráció kezeléséről. 

Hivatalba lépése óta először lesz jelen a déli határon, ahová azért megy, hogy megbizonyosodjon a „békéről és biztonságról”, illetve hogy „lássa, mi folyik ott”.

Egyes hírkommentárok kiemelik, hogy Biden még csak nem is az egyre kezelhetetlenebb migráció által leginkább sújtott területre megy, valamint azt, hogy valamilyen szinten kutyaszorítóban van, ami a migrációs politikát illeti.

Biden kormányzata ugyanis még mindig rá van szorulva az előző republikánus vezetés által bevezetett intézkedések fenntartására.

A szárazföldi határon érkezők Mexikóba történő indoklás nélküli visszafordíthatóságát biztosító 42-es rendelet hatályon kívül helyezését már elrendelte a szövetségi bíróság, de még mindig nem történt meg. Biden meglepő bakijainak sorát gyarapítja, hogy egy csütörtöki nyilatkozata közben összekeverte az amerikai törvénykönyv fejezeteit, amikor arról beszélt, hogy a 42-es jogcím alkalmazása rövidesen véget ér, helyette „a 9-es fejezet alkalmazásához kell majd visszatérnünk”. Bidennek javítania kellett magát, mivel a határőrizeti és idegenrendészeti alapszabályokat a törvénykönyv nyolcadik, nem kilencedik fejezete tárgyalja.

Nyolcadik, ugye? Jól tudom? Igen, nyolcadik! Nyolc-kilenc… 

– viccelte el zavarában Biden a tévesztést.

Hasonlóan kényesnek tűnő szabályozást jelentett be az elnök csütörtökön, amikor arról adott tájékoztatást, hogy a venezuelaiak befogadását korlátozó rendelkezésbe bekerültek a haitiakat, kubaiakat és nicaraguaiakat visszafordító kitételek. 

 

Borítókép: Migránsok gyülekeznek a Mexikót az Egyesült Államoktól elválasztó határkerítésnél a mexikói oldalon, Ciudad Juáreznél 2022. december 20-án, amikor az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság érvényben hagyta az illegális bevándorlók kitoloncolását lehetővé tevő egyetlen jogszabályt, az aznap hatályát vesztő úgynevezett 42-es rendelkezést (Title 42). (Fotó: MTI/AP/Christian Chávez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.