Jelentősen korlátozza a venezuelaiak belépését az Egyesült Államok

Megállapodást kötött egymással Mexikó és az Egyesült Államok a térségben tapasztalható migrációs nyomásra reagálva, írja az Associated Press hírügynökség. Az egyezség lényege, hogy az Egyesült Államok huszonnégyezer venezuelai bevándorlót fogad be saját reptereiről, míg déli szomszédja a vízi és szárazföldi úton belépni szándékozó venezuelaiakat visszatartja, és saját menekültügyi rendszerében foglalkozik velük. A megállapodás jogi alapjai érdekes kettősségre világítanak rá.

2022. 10. 13. 18:45
BIDEN, Joe
Washington, 2021. szeptember 1. Joe Biden amerikai elnök beszél a washingtoni Fehér Házban 2021. augusztus 31-én, ahol bejelentette, hogy az Egyesült Államok a mai napon véget vetett a 20 éve tartó afganisztáni háborúnak és ezzel befejezõdött az amerikai történelem leghosszabb háborúja. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 28 milliós lakosú Venezuelát mintegy hatmillióan hagyták el eddig a 2014-ben kezdődött gazdasági válság miatt. Egy részük azzal a céllal indult útnak, hogy végül az Egyesült Államokba jusson; az ország bizonyos területein ennek megfelelően jelentős venezuelai diaszpórák alakultak ki. 

Egyes adatok szerint például a Miami–Fort Lauderdale környéki agglomeráció lakosságának 1,8 százaléka venezuelai származású.

Az Egyesült Államok közszolgálati rádiója (NPR) megemlíti, hogy a Guatemalából és Hondurasból érkezettek után Venezuela lett a legnagyobb kibocsátó ország az Egyesült Államokba irányuló migráció szempontjából.

Az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében időszerű volt tehát valamilyen intézkedés megtétele az egyesült államokbeli hatóságok szerint. Jelenleg az ország legálisan egyedül repülőgéppel megközelíthető a venezuelai állampolgárok számára.

[A Mexikóval kötött megállapodás rendelkezései] egyértelműen kimondják, hogy van törvényes és rendes módja annak, hogy venezuelaiak az Egyesült Államok területére lépjenek, illetve azt is, hogy a törvényes mód az egyetlen”

 – fogalmazott Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter.

Annak alapját, hogy a szárazföldi és vízi úton érkezőket az Egyesült Államok azonnal Mexikóba utasítja ki és az ottani hatóságok kezdik meg az ügykezelést, egy 1944-es szövetségi törvény adja. Ez az Egyesült Államok törvénykönyve (United States Code) 42. bekezdésének része. Ennek 265. szakasza arról szól, hogy közegészségügyi vészhelyzet esetén megtagadható az Egyesült Államokba való belépés nem állampolgárok számára.

Donald Trump elnöksége idején, 2020 márciusában erre hivatkozással, a pandémia miatt utasították ki a hatóságok a déli határon átszökő illegális bevándorlókat, amiért az akkori adminisztrációt jelentős kritikák érték, mivel jogilag a kiutasítás nem biztosított lehetőséget a fellebbezésre, sok esetben indoklás sem volt szükséges. 

A Biden-adminisztráció próbálta megszüntetni a 42. bekezdés alkalmazását, de egy kerületi bíró ellenkezése miatt a rendelkezés továbbra is alkalmazható, annak ellenére, hogy Biden elnök egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy az Egyesült Államokban véget ért a pandémia.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszél a washingtoni Fehér Házban 2021. augusztus 31-én, ahol bejelentette, hogy az Egyesült Államok a mai napon véget vetett a 20 éve tartó afganisztáni háborúnak, és ezzel befejeződött az amerikai történelem leghosszabb háborúja (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.