Káosz jöhet az Egyesült Államokban, ha megszűnik az illegális migrációt érintő rendelet

Még mindig Donald Trump korábbi elnök rendelete akadályozza meg, hogy illegális bevándorlók elárasszák az országot az amerikai–mexikói határ felől. Egy szövetségi bíró feloldotta volna azt a migrációs törvényt, amelyet Joe Biden már többször enyhített, eltörölni azonban nem akart, mert így az illegális migránsok negyven százalékát ténylegesen ki tudták utasítani az USA-ból.

2022. 12. 21. 5:54
Migránsok várakoznak, hogy beléphessenek az Egyesült Államokba Mexikóból. Több tízezer fős tömeg gyűlt össze a határ mentén, az illegális bevándorlók azt várják, hogy eltöröljék Donald Trump korábbi republikánus elnök által meghozott rendeletet, amely értelmében a migránsok közegészségügyi okokra hivatkozva nem adhatnak be menekültügyi kérvényt az Egyesült Államokba. 2022.12.15. (Forrás: Jorge Ventura Media / Twitter)
Migránsok várakoznak, hogy beléphessenek az Egyesült Államokba Mexikóból. Több tízezer fős tömeg gyűlt össze a határ mentén, az illegális bevándorlók azt várják, hogy eltöröljék Donald Trump korábbi republikánus elnök által meghozott rendeletet, amely értelmében a migránsok közegészségügyi okokra hivatkozva nem adhatnak be menekültügyi kérvényt az Egyesült Államokba. 2022.12.15. (Forrás: Jorge Ventura Media / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átmenetileg fellélegezhetnek az amerikai déli államok, miután John Roberts, az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának főbírója ideiglenesen érvényben hagyta azt a rendeletet, amelyet mintegy két éve még a Trump-adminisztráció vezetett be az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében. Roberts helyi idő szerint kedd délutánig adott időt a Biden-adminisztrációnak, hogy véleményezze az úgynevezett 42-es rendeletet, amely néhány tagállam sürgősségi kérelme megvizsgálásáig biztosan érvényben marad.

Az Egyesült Államokban folyamatos problémát okoz az illegális migráció.  (Fotó: MTI/EPA/EFE/David Guzmán)

 

Mi az a 42-es jogcím?

Az Egyesült Államok törvénykönyvének 42. cikkelyére hivatkozó rendelet lényegében lehetővé teszi a határőrségnek, hogy az országba érkező, menedékkérelemért folyamodó illegális bevándorlóktól megtagadják a belépést, és visszaküldjék őket Mexikóba. 

A közegészségügyi célokat ellátó rendeletet még a koronavírus-járvány megfékezése miatt hozta 2020-ban Donald Trump korábbi republikánus elnök, ám idén novemberben egy szövetségi bíró törvénytelennek minősítette azt, mondván, megtagadja a kérelmezők lehetőségét a humanitárius védelem igénybevételére.

A szövetségi bíró december 21-ét jelölte meg a rendelet eltörlése időpontjaként, ám a republikánus politikusok közbenjárása megfékezte ezt.

A tagállamok majd fele írta alá azt a beadványt, amely arra figyelmezteti a nemzetbiztonsági minisztériumot, hogy Trump illegális bevándorlást megfékező rendeletének feloldása helyrehozhatatlan károkat eredményezne az államokban, és nagyban megnövelné az országba illegálisan érkezők számát.

A hivatalos adatok szerint a rendelettel a határőrség mintegy 2,5 millió illegális határátlépési kísérletet akadályozott meg idén. A Trump által meghozott szabály életbelépése óta az illegális határsértők negyven százalékát utasították ki az országból.

Hogyan változott az illegális migráció Joe Biden elnöksége idején?

Biden elnök nem törölte el a rendeletet, ám például Venezuela, Kolumbia, Peru, Kuba, Nicaragua esetében kivételt adott, és így az innen érkező illegális bevándorlók beadhatták a menedékkérelmi igényüket. 

Ez azonban migránshullámot idézett elő a déli határon, jelenleg napi öt-hétezren kísérlik meg az átkelést, és Arizona állam főügyésze szerint ez a szám a rendelet eltörlésével 18 ezerre emelkedne.

– Az elmúlt két évben Joe Biden illegális bevándorlók millióit invitálta az országunkba egy hatalmas invázió keretében – fejtette ki véleményét Donald Trump a hétfői közleményében.

A Fehér Ház szerint a szabály eltörlése – amelynek meghosszabbítását novemberben még Biden elnök is kérte – nem jelentené azt, hogy megnyílnak a határok, csak azt, hogy már mindenki beadhatná a kérelmét.

Hogyan érintette az illegális migráció El Paso városát?

A legnagyobb migrációs nyomással hónapok óta a Texas állambeli El Paso városának kell megküzdenie, amely a hétvégén szükségállapotot rendelt el. 

Az El Paso migráns krízisről a város vezetője elmondta, hogy nincs elegendő forrásuk valamennyi menedékkérő ellátására, így sokan az utcára vagy közterekre, repterekre szorultak. Szövetségi forrásból a város tízezer menedékkérő elhelyezését sürgeti. El Paso kapujában azonban húszezer, míg a Reuters hírügynökség szerint az amerikai–mexikói határon már most ötvenezer ember vár az átkelésre. 

Noha Trump elnök elkezdte, Biden elnök félbehagyta az USA–Mexikó között húzódó határfal meghosszabbítását és megerősítését, így Greg Abbott texasi kormányzó most konténerek egymás mellé helyezésével próbálja felépíteni a fizikai határkerítést a déli városok köré, ahová már a Nemzeti Gárdát is kivezényelte.

A Fehér Ház a kongresszusra mutogat. 

– A bevándorlási reform csak a törvényhozáson keresztül történhet meg – fogalmazott Kamala Harris alelnök az NPR amerikai közszolgálati rádiónak. Az alelnök a republikánusokat hibáztatta, akik szerinte politikai hasznot szereznek a bevándorlásból.

Azonban elemzők szerint a Biden-adminisztráció egyértelműen barátságosabb retorikát folytat az illegális bevándorlókkal szemben, mint a korábbi konzervatív vezetés, így sokan egyfajta meghívóként veszik az engedményeiket. 

Szerintük amíg a demokraták kezelni, addig a republikánusok megállítani igyekeznek az illegális bevándorlást Amerikába.

Borítókép: Illegális migránsok várakoznak, hogy beléphessenek az Egyesült Államokba Mexikóból. Több tízezer fős tömeg gyűlt össze a határ mentén (Forrás:  Twitter/Jorge Ventura Media)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.