Ezúttal haiti migránsok özönlötték el az amerikai–mexikói határt

Csak augusztusban több mint 195 ezer migránst vett őrizetbe az Egyesült Államok.

Mártonffy Attila
2021. 09. 19. 13:02
null
Necocli, 2021. szeptember 14. Az Egyesült Államokba igyekvõ, Haitiból érkezõ migránsok gyülekeznek a kolumbiai Necocliban 2021. szeptember 13-án. MTI/AP/Fernando Vergara Fotó: Fernando Vergara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hatóságok megkezdték azoknak a többnyire haiti migránsoknak az eltávolítását, illetve visszatoloncolását az amerikai–mexikói határról, akik még a múlt héten gyűltek össze a mexikói Ciudad Acuña és a texasi Del Rio határvárosokat a Rio Grandén át összekötő híd alatt. 

A 10-13 ezerre becsült tömeg hosszú, Mexikót, valamint Közép- és Dél-Amerika országait átszelő, dzsungeleket is érintő gyötrelmes út után kelt át a folyón a lezárt híd alatt és táborozott le hevenyészett sátrakban a földre terített pokrócokon. 

A helyi hatóság igyekszik őket ellátni élelemmel és egészségügyi segítséget nyújtani. A haiti menekültek között találtak még kubai, venezuelai, perui és nicaraguai migránsokat is – jelentették hírügynökségek, amelyek szerint további migránsok érkezése várható. A legújabb menekülthullám elindulásának oka a Jovenel Moïse haiti elnök július 7-én történt meggyilkolása nyomán kialakult politikai válság, valamint két pusztító természeti katasztrófa: egy, a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés és egy trópusi vihar augusztusban.

Az amerikai vám- és határvédelmi szervek közölték, hogy mintegy négyszáz fővel növelik a Del Rio-i határőrség létszámát, továbbá megerősítették a hídfőket, valamint ivóvizet, törölközőket osztottak ki a migránsok között, és mobil vécéket helyeztek ki. A bevándorlók egyelőre arra várnak, hogy átszállítsák őket az amerikai határőrség létesítményeibe. 

Egyelőre kétezer illegális migránst vettek őrizetbe és vittek elosztóközpontokba, hogy tehermentesítsék az ekkora tömeget ellátni képtelen, 35 ezer lakosú várost.

Bruno Lozano, Del Rio polgármestere szükségállapotot hirdetett, valamint példátlannak és szürreálisnak nevezte a helyzetet. Az amerikai belbiztonsági minisztérium bejelentette azt is, hogy a migránsokat repülőkkel fogják visszaszállítani kiindulási helyükre, s már meg is kezdték a tárgyalásokat az érintett országokkal. Számos migráns elmondta a hírügynökségi tudósítóknak, hogy a WhatsApp okostelefonos alkalmazáson keresztül más haiti menekültek által megosztott, ám gyakran tévesnek bizonyuló információkat felhasználva követték a biztonságosnak tartott útvonalakat, hogy elkerüljék a mexikói hatóságokat. Ariel Henry haiti ügyvivő elnök szombaton támogatást ígért azoknak a migránsoknak, akik hajlandók visszatérni. Több menekült viszont fél az áldatlan politikai állapotoktól.

Joe Biden demokrata amerikai elnök még hivatali idejének legelején megszüntette elődje, a republikánus Donald Trump számos korábbi bevándorlási intézkedését, ugyanakkor érvényben hagyta azt a koronavírus-járvány miatt bevezetett kitoloncolási szabályozást, 

amely a jelenlegi adminisztráció számára lehetővé tette, hogy villámgyorsan visszafordítsák a mexikói-amerikai határt illegálisan átlépő legtöbb migránst. 

Egy amerikai szövetségi bíró csütörtöki ítélete szerint a szabályozást mostantól nem lehet alkalmazni családokkal szemben. A bírói ítélet 14 nap múlva lép hatályba, és a Biden-adminisztráció még fellebbezhet. A Greg Abbott texasi republikánus kormányzó által vezetett tagállami kormányzat saját határkerítés felépítését tervezi, s azt is bejelentette, hogy alá fogja írni azt a törvényjavaslatot, amely hárommilliárd dollárra növelné a texasi határőrség működési költségvetését. 

A napokban közzétett kormányzati statisztikák szerint az amerikai hatóságok csak augusztusban több mint 195 ezer migránst vettek őrizetbe az amerikai–mexikói határon. 

Ez enyhe csökkenést jelent a júliusi kétszázezres számhoz képest, de még így is az elmúlt húsz év legmagasabb értéke.

Borítókép: Az Egyesült Államokba igyekvő, Haitiból érkező migránsok gyülekeznek a kolumbiai Necocliban 2021. szeptember 13-án.
Fotó: MTI/AP/Fernando Vergara

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.