Katalónia álláshelyeket különített el a transzneműeknek

Az intézkedés a szenátus jóváhagyására váró transztörvény egyik legvitatottabb része.

Munkatársunktól
Forrás: Libertad Digital2023. 01. 24. 16:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedés a szenátus jóváhagyására váró transztörvény egyik legvitatottabb része, melyről nyíltan még az azt kidolgozó szélsőbaloldali Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) sem akart eddig nyilvánosan megszólalni, mivel többek szerint ugyanolyan egyenlőtlenséget generál, mint az, ha valakit a nemi vagy szexuális irányultsága miatt nem vesznek fel egy munkahelyre.

Katalónia nem az első spanyol régió, amely bevezette a transzkvótát, Aragónia már 2018-ban végrehajtotta az intézkedést, azóta a megüresedett közszolgálati pozíciók legalább 1 százalékát rendszerint a transz embereknek tartják fenn. A regionális önkormányzat adatai szerint az új törvény bevezetése óta több mint 40 transznemű vagy transzszexuális személy jutott munkához.

A L’Escola A. C. nevű egyesület elnöke, Núria González több panaszt is benyújtott a napokban a Katalóniában elkülönített 24 álláshely miatt, melyeket Badalonában, Mataróban és Barcelonában hirdettek meg. Legnagyobb problémája az, hogy a jelentkező transzneműeknek az állás elnyeréséhez mindössze egy felelősségvállalási nyilatkozatot kell aláírniuk, hormonterápiával, műtéttel vagy bármilyen orvosi papírral ugyanakkor nem kell igazolniuk hovatartozásukat.

 

González kiemelte azt is, hogy attól, mert valaki transznemű, még nem biztos, hogy alkalmas a pozíció betöltésére, ráadásul előnyben részesítésük jogbizonytalanságot generál, sérti a közalkalmazotti törvényt és az egyenlőség elvét is. 

 

Hozzátette: az, hogy csak egy nyilatkozatra van szükség ahhoz, hogy valaki elnyerje a meghirdetett pozíciót, az LMBTQ-kollektívának is árthat, mivel bárki, bármikor transznak hazudhatja magát azzal a céllal, hogy munkához jusson.

González érveihez hasonló okok miatt tettek már feljelentést az aragóniai szabályozást kritizáló szervezetek is, amelyek azt sérelmezték, hogy míg a transz személyeknek előnyt biztosítottak, addig a fogyatékossággal élőknek egyetlen munkalehetőséget sem teremtettek.

A feminista mozgalmak is egyre több panaszt nyújtanak be, hogy megpróbálják megfékezni a szenátus jóváhagyására váró transztörvény részeként hamarosan országosan kötelezően bevezetendő transzkvótát.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.