Legkevesebb négyszáz turista rekedt a romváros környékén, bezárták Machu Picchut

Bezárta szombaton Machu Picchu inka romvárost a perui kulturális minisztérium, a fővárosban, Limában továbbra is feszült a helyzet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 22. 8:42
Image: TOPSHOT-PERU-POLITICS-PROTESTS-TOURISM-TRAIN-BLOCKADE
A Peruban zajló tüntetések miatt szombaton evakuálták a Machu Picchu régióban rekedt turistákat. Sokaknak több tíz kilométert kellett gyalogolniuk infrastruktúrát ért károk miatt, 2023.01.21-én. (Forrás: Martin Bernetti / AFP) Fotó: MARTIN BERNETTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton egy tüntető belehalt sérüléseibe a rendőrök és a tüntetők között a dél-perui Ilavében pénteken kitört összetűzés után.

„Az inka ösvények hálózata és a Machu Picchu-i citadella bezárását a társadalmi helyzet miatt és a látogatók biztonsága érdekében rendeltük el” – fogalmazott közleményében a kulturális minisztérium. A vasúti közlekedés  – az egyetlen mód a turisztikai látványosság eléréséhez a gyalogláson kívül – több napja szünetel, a pályát ugyanis tüntetők megrongálták, az üzemeltető szerint felszedték a síneket.

A romváros lábánál, Aguas Calientesben legalább négyszáz turista rekedt, közöttük háromszáz külföldi.

Decemberben a Machu Picchuban rekedt turistákat különvonattal menekítették ki, a rendvédelmi erők és vasutasok közreműködésével, miközben az idegenforgalom létfontosságú az országnak, ugyanis az a perui GDP három-négy százalékát teszi ki.

A zavargások Pedro Castillo elnök december 7-i lemondatása és őrizetbe vétele után robbantak ki, aki államcsínykísérletet hajtott végre, megpróbálva feloszlatni az őt alkotmányos vádeljárással elmozdító parlamentet. Limában, ahová megérkeztek az andoki szegény régióból jött tüntetők, szombaton továbbra is feszült volt a helyzet.

A rendvédelmi erők páncélozott járművel törték be a limai San Marcos egyetem kapuját, hogy kiűzzék onnan a napok óta az épületben éjszakázó, vidékről érkezett tüntetőket. A rendőrség csaknem kétszáz embert állított elő.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy Peru fővárosában pattanásig feszült a helyzet. Pénteken tüntetők ezrei vonultak utcára Limában, ahol a rendőrök már második napja könnygázzal oszlatták őket. 

Borítókép: A Peruban zajló tüntetések miatt szombaton evakuálták a Machu Picchu régióban rekedt turistákat. Sokaknak több tíz kilométert kellett gyalogolniuk infrastruktúrát ért károk miatt, 2023. január 21-én (Fotó: AFP/Martin Bernetti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.