Végső nyugalomra helyezték XVI. Benedek emeritus pápát + videó

Pápának kijáró ceremóniával, de a hagyományos szertartáshoz képest kisebb változtatásokkal helyezték végső nyugalomra Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápát. A szertartáson részt vett Novák Katalin köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 05. 8:15
NOVÁK Katalin; XVI. BENEDEK
XVI. Benedek halála - Gyászszertartás Fotó: Sándor-palota
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászszertartása a római Szent Péter téren több tízezer hívő jelenlétében. A volt egyházfő búcsúztatását utódja, Ferenc pápa vezette, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végezte el a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. A gyászmisét 120 bíboros, 400 püspök és csaknem 4000 pap mutatta be. Ferenc pápa kerekesszéken érkezett fél 10-kor XVI. Benedek koporsójához, amelyen egy evangéliumot helyeztek el.

A katolikus egyház kétezer éves történetében még nem fordult elő, hogy pápa temessen egy elhunyt egyházfőt. XVI. Benedeket pápának kijáró szertartással búcsúztatták, amelyen a helyzet újszerűsége miatt kisebb változtatásokat hajtottak végre.

Ferenc pápa elsősorban az Istenbe vetett bizalomról és az Isten iránti odaadásról beszélt a gyászmiséjén elmondott prédikációjában, csak beszédének végén említette közvetlenül az elhunyt volt egyházfőt, mint „a Vőlegény (Jézus) hű barátját”. A latin nyelvű gyászmisén, amelynek liturgiája néhány kisebb módosítást leszámítva megegyezett a pápai szolgálat ideje alatt elhunyt egyházfők búcsúztatásáéval, Ferenc pápa végső búcsút vett a halottól, és Isten vigasztalását kérte az egyház számára.

XVI. BENEDEK; FERENC pápa
A katolikus egyház kétezer éves történetében még nem fordult elő, hogy pápa temessen egy elhunyt egyházfőt. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

A mise végének közeledtével Ferenc szenteltvizet hintett a koporsóra és körbetömjénezte azt, miközben latinul a következőket mondta: 

Irgalmas Atyánk, kegyelmedbe ajánljuk Benedek emeritus pápát, akit Péter utódjává és az egyház pásztorává tettél, és aki igéd félelmet nem ismerő hirdetője, illetve az isteni misztériumok hű szolgálója volt.

A kórus válaszul a következőt énekelte, ugyancsak latinul: „a paradicsomba vezessenek be téged az angyalok, érkezésedre siessenek oda az apostolok! Fogadjanak téged a vértanúk, és vigyenek be a szent városba, Jeruzsálembe!”

A gyászmise egyik imája Istenhez szóló könyörgéseket tartalmazott mind XVI. Benedekért, mind Ferenc pápáért.

Elismert teológusként méltatja XVI. Benedeket az elhunyt műveinek összefoglalását tartalmazó tekercs (rogitum), amelyet még a temetési szertartás előtt helyeztek el a koporsóban. A dokumentum kiemeli, hogy XVI. Benedek pápaként, nagy tekintélyű teológusként a hit alapigazságainak terén végzett tanulmányaival gazdag örökséget hagyott maga után.

A Szent Péter téren tartott gyászmise végeztével  XVI. Benedek koporsóját visszavitték a Szent Péter-székesegyházba, hogy ott a nyilvánosság előtt elzárt ceremónián helyezzék végső nyugalomra a néhai egyházfőt. A koporsót egy tartósító hatású cinkkoporsóba, azt pedig egy újabb fakoporsóba helyezték, majd a bazilika kriptájának azon szerény sírhelyére fektették, ahol elődei közül a később szentté avatott XXIII. János és II. János Pál pápa is nyugodott átmenetileg.

A koporsót Ferenc pápa megáldotta, kezével megérintette és meghajolt előtte.

Csókkal illette a koporsót a téren Georg Gänswein érsek, aki évtizedeken át volt a pápa személyi titkára, legfőbb bizalmasa.

Az első gyászolók már 4 órakor megjelentek a helyszínen, öt és fél órával a szertartás kezdete előtt. Már ezrek várakoznak a téren, ahova csak fémdetektoros kapukon lehet belépni. Többen jelentek meg hagyományos bajor népviseletben és annak a bajorországi régiónak a zászlajával a kezükben, ahonnan a volt egyházfő származott. 

A vatikáni csendőrség 50 ezerre becsülte a temetésre összegyűltek számát. 

A gyászolók közül sokan érkeztek Németországból, főleg a néhai pápa szűkebb hazájából, Bajorországból. A gyászolók biztonságára több mint 1000 rendőr ügyel. A Szent Péter-bazilikában felállított ravatalnál három nap alatt körülbelül 200 ezer ember rótta le kegyeletét.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint a Szent Péter térre való bejutás gyorsan, de biztonsági átvizsgálás mellett zajlott, folyadékot tartalmazó palackokat nem lehetett bevinni. A borongós, hűvös időben térdepelve imádkozó, megrendült emberek, kisgyermekekkel résztvevő családok, idősek és fiatalok egyaránt elbúcsúztak XVI. Benedek nyugalmazott pápától. A liturgia szövegét a hívők nyomtatott füzetecske segítségével követhették. A koporsó bevitele alatt a gyászoló tömeg tapssal és a „Köszönjük, Benedek pápa” molinóval búcsúzott XVI. Benedektől.

A gyász jeleként szerte Olaszországban félárbócra eresztették a zászlókat.

A Vatikán közlése szerint a megboldogult pápa kívánsága volt, hogy búcsúztatása „az egyszerűség jegyében” történjen.

Fotó: AFP

XVI. Benedek koporsóját szerdán este zárták le, miután a nagyközönség lerótta kegyeletét. Előzőleg a volt egyházfő koporsójába tettek egy kis zacskót pápasága érmeivel és egy csőalakú irattartót a rogitummal, amely egy tekercs az elhunyt műveinek összefoglalásával.

XVI. Benedeket abban a pápai sírhelyben helyezik el, ahol korábban XXIII. János pápa, majd II. János Pál nyugodott. Utóbbi hamvait 2011-es boldoggá avatása után a bazilikába helyezték át.

 

A temetés kihívás elé állította a vatikáni hatóságokat, mert a katolikus egyház kétezer éves történetében még nem volt példa arra, hogy egy elhunyt pápát a hivatalban lévő pápa búcsúztasson. Utoljára 2005-ben temettek pápát a Vatikánban, II. János Pált, őt a most elhunyt pápa búcsúztatta akkor még bíborosként. 

A biztonságra több mint ezer rendőr, a katasztrófavédelemtől ötszázan vigyáztak, a Szent Péter térre a tömeget beengedő fémdetektoros belépőkapuk számát megnövelték. A térre vezető Conciliazione utcát lezárták az autóforgalom előtt. Róma felett repülési tilalmat rendeltek el.

A néhai nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában, december 31-én 9.34-kor hunyt el. XVI. Benedek hat évszázada az első olyan pápa volt, aki lemondott tisztségéről.

A Szentszék csak Olaszországnak és Németországnak küldött hivatalos meghívót a temetésre, mivel XVI. Benedek már nem volt az egyházi állam feje. Ennek ellenére az egyházi vezetőkön kívül szerte a világból jelen lesznek állami vezetők, uralkodók, nemesek.

XVI. Benedek búcsúztatásán részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Titkárságának tájékoztatása szerint az MKPK-t Erdő Péter bíboros, prímás; Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Tóth Tamás, a testület titkára képviselte. A szertartáson jelen volt még Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska Ábel nyíregyházi püspök, Varga Lajos váci segédpüspök, több magyar pap és zarándok − közölték.

NOVÁK Katalin; XVI. BENEDEK
XVI. Benedek emeritus pápa temetésén Novák Katalin köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is részt vett. Fotó: MTI/Sándor-palota

Itt követheti élőben a szertartást:

Borítókép: XVI. Benedek emeritus pápa temetésén Novák Katalin köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is részt vett (Fotó: MTI/Sándor-palota)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.