Hogyan zajlik egy nyugalmazott pápa temetése?

Az egyházfő halálakor a Vatikán szigorú protokollja lép életbe, jelenleg azonban más a helyzet.

2022. 12. 31. 17:01
XVI. BENEDEK
Vatikánváros, 2022. december 31. XVI. Benedek pápa megáldja a híveket a vatikáni Szent Péter téren 2011. december 31-én. XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én, 95 éves korában elhunyt. MTI/AP/Pier Paolo Cito Fotó: Pier Paolo Cito
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombaton elhunyt korábbi egyházfő, XVI. Benedek pápa temetése számos kérdést vet föl, hiszen szinte precedens nélküli, hogy egy nyugalmazott (emeritus) pápát helyezzenek örök nyugalomra. Mintegy hatszáz év után ő volt az első olyan katolikus egyházfő, aki lemondott pápai tisztségéről 2013-ban. Visszavonulását követően azonban a katolikus egyház nem határozta meg, miként fogják eltemetni.

XVI. Benedek földi maradványait január 2-tól a Szent Péter-bazilikában helyezik el, hogy a hívők végső búcsút vehessenek tőle. A Vatikán bejelentése szerint a nyugalmazott egyházfőt csütörtökön, január 5-én temetik el. A szertartás 9.30 órakor kezdődik majd a Szent Péter téren, az emeritus pápa kérésének megfelelően az egyszerűség jegyében. Azt is közölték továbbá, hogy a temetést Ferenc pápa vezeti.

Sohasem láttunk korábban olyat, hogy egy pápa temessen el egy előző pápát

 – nyilatkozta John McGreevy katolikus történész.

A katolikus egyháznak szigorú protokollja van arra nézve, milyen lépések követik az egyházfő halálát, ám az nem tisztázott, mi a teendő egy visszavonult pápa elhunytát követően. Szakértők egyetértenek abban, hogy a temetés előkészületei és a búcsúszertartás is másképp fog zajlani, mint egy pápa halálakor. Így arra a kilencnapos gyászidőszakra (novendiale) sem kerül sor, amely alatt a hívek leróják tiszteletüket az elhunyt egyházfő előtt. A katolikus egyházfő elvesztése esetén ezt az időtartamot használják arra a Vatikánban, hogy a konklávé, a bíborosok testülete felkészüljön az új pápa megválasztására.

A bíboros kamarás, hivatalosan camerlengo feladatai is kérdésesek – ezt a tisztséget jelenleg Kevin Farrell tölti be. A camerlengo az a személy, aki a Vatikánt irányítja egy pápa halála és a következő egyházfő megválasztása között, ő szervezné a temetést és a konklávé előkészítését is.

– Sok múlik azon, XVI. Benedek hogyan rendelkezett temetése részleteiről – véli Ulrich Nersinger német író, több Vatikánról szóló kötet szerzője.

Köztudott, hogy Joseph Ratzinger bíborosként még szülőföldjén, Bajorországban tervezte temetését.

2020-ban viszont II. János Pál pápa korábbi sírhelyét jelölte meg a Szent Péter-bazilika altemplomában, miután a szentté avatott lengyel pápa földi maradványait a bazilikába helyezték át 

– számolt be róla az MTI. Az állami hírügynökség szombat délután közölte: XVI. Benedeket kérésének megfelelően a bazilika kriptájában helyezik majd el.

Mások szerint az is befolyásolja majd, miként vesznek búcsút XVI. Benedektől, hogy milyen elképzelései lesznek erről Ferenc pápának, aki az elmúlt években igen közel élt az emeritus pápához. Joseph Ratzinger lemondását követően ugyanis továbbra is a Vatikánban lakott.

Borítókép: XVI. Benedek pápa megáldja a híveket a vatikáni Szent Péter téren 2011. december 31-én (Fotó: MTI/AP/Pier Paolo Cito)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.