„Ami ott fogadott minket, arra nincsenek szavak” – 36 órát küzdöttek, de meghalt a török fiú

Torokszorító posztban búcsúzott a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat csapata attól a 15 éves török fiútól, akiért másfél napon át küzdöttek, s közben próbálták tartani benne a lelket. Utolsó esélyként a gyermek lábának amputálása is szóba került, de a körülmények miatt nem kerülhetett erre sor, s a fiú végül meghalt.

Munkatársunktól
Forrás: Facebook.com/kutatomentok2023. 02. 11. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokkal a törökországi földrengést követően is kutattak még a mentőcsapatok túlélők után. Egy magyar egység posztjából betekintést nyerhetünk abba, milyen lelki teher mellett kell végezniük az emberfeletti munkát.

„Van egy dolog, amiről nem beszéltünk, mert minket is megviselt. Drága Ali, örökre emlékezni fogunk Rád!” – vezették fel szívszorító bejegyzésüket.

 

Mint kiderült a magyar mentők egy hattagú családot szerettek volna kimenteni, akikre akkor omlott rá a ház, amikor menekültek volna ki az épületből, s a lépcsőházban tartózkodtak. 

 

A katasztrófát követően 32 órával találtak rájuk, a hatból hárman nem is éltek már, s mindannyian egymásba gabalyodva, a törmelékek súlya alatt feküdtek. A még életben lévő apuka, majd a kislánya is rövid időn belül meghalt, így már csak egy 15 éves fiú, Ali maradt életben. 

 

„Hosszú, 36 órás küzdelemmel négy irányból próbáltuk menteni a gyermeket, akivel végig kommunikáltunk, hol nyugtattuk, hol viccelődtünk. Fogtuk a kezét, itattuk, biztattuk, mert hittünk benne, hogy időben ki tudjuk menteni szorult helyzetéből. A mentés során utolsó esélyként felmerült Ali lábainak az amputálása is, így konzultációra kihívtuk a holland csapat orvosait is, de a szűk hely miatt szerintük sem lehetett végrehajtani. Ali 38 óra közös küzdelem után örökre elaludt… Őt nem sikerült megmentenünk” – írták szívszorító posztjukban.

Közben a magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége bejelentette, hogy szombaton elhagyja Törökországot, a Hunor azonban nincs közöttük – hangzott el az M1 Híradóban. A Hunor a következő napokban is ellátja a felderítési, kutatási és mentési feladatokat – fogalmazott a csatorna helyszíni tudósítója a műsorban.

Borítókép: A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat túlélők után kutat Törökországban (Forrás: Facebook.com/kutatomentok)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.