Háromezer ukrán katona körül zárult be az ostromgyűrű Bahmutnál

Az ukrán város közelében Leopard harckocsikat észleltek a donyecki régió megbíziott vezetőjének tanácsadója szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 28. 20:55
null
Bahmut, 2023. február 27. Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án. Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok február 26-án támadást indítottak a Harkiv megyei Kupjanszk, valamint a Donyeck megyei Limanszk, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk, illetve Herszon város irányában. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb háromezer ukrán katona maradt az ostromlott Bahmut városában − jelentette ki Jan Gagin katonai és politikai szakértő, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója kedden a TASZSZ hírügynökségnek.

Gagin szerint az orosz hadsereg szinte minden, a helyőrség katonáinak cseréjére és az utánpótlás szállítására irányuló kísérletet meghiúsít, ezért erre nem is nagyon történnek kísérletek. 

Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy hadianyagot szállító ukrán hadoszlopok megkísérelnek majd betörni a városba, vagy az ukrán hadvezetés megpróbálja kimenteni csapatai egy részét az ostromlott Bahmutból.

A tisztségviselő a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy Bahmut körzetében Leopard harckocsikat észleltek. Hozzátette, hogy a süppedékeny talaj megnehezíti a súlyos német harckocsik mozgását.

Ez ugyanolyan páncélozott célpont, mint az összes többi

− hangoztatta.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentésben az elmúlt egy nap folyamán elszenvedett ukrán veszteségeket mintegy 540 halottra és sebesültre tette. Közlése szerint a legtöbb, mintegy 350 katona Donyeck körzetében vesztette életét.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről ukrán tüzérségi támadást jelentettek a helyi hatóságok. A Donyeckre mért csapásokban legkevesebb hat civil megsebesült, a városban a lövedékek ismét gyalogsági aknákat szórtak szét.

Borítókép: Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.