Kínai vállalatnak próbált befektetési lehetőségeket biztosítani Hunter Biden, akinek apja mára éppen Kínával szemben politizál

Több mint 4,8 milliárd dollárt kaptak a Hunter Bidenhez és nagybátyjához tartozó jogi személyek a CEFC China Energy kínai energiavállalattól, amely 2020-ban fizetésképtelenné vált, miután 2018-ban alapítóját megvesztegetés vádjával elítélték a kínai hatóságok. A vállalat később egy, a sanghaji kormány kezében lévő cég birtokába került. A több bűnügyi vétségbe keveredett vállalat alapítójától 2017-ben az amerikai elnök fia egy háromkarátos gyémántot is kapott, mert az „befektetési lehetőségeket” kínált fel a kínai energiacégnek. Mint ismert, Joe Biden a fentiek ellenére elnökként gyakran kritizálja Kína politikáját.

Munkatársunktól
2023. 02. 13. 17:54
BIDEN, Joe; Biden, Hunter
Peking, 2020. december 10. 2020. december 9-én közreadott kép Joe Biden korábbi amerikai alelnökrõl (j) és fiáról, Hunter Bidenrõl (b) Pekingben 2013. december 5-én. Hunter Biden 2020. december 9-én közölte, hogy szövetségi ügyészek tájékoztatása szerint adóellenõrzést kapott. "Nagyon komolyan veszem az ügyet, és biztos vagyok abban, hogy egy szakmailag jó színvonalú és tárgyilagos vizsgálat megmutatja, törvényesen és megfelelõen intéztem ügyeim". MTI/AP pool /EPA/Andy Wong Fotó: Andy Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CEFC China Energy kínai energiavállalatot 2002-ben alapította Ye Jianming kínai vállalkozó, amely 2014-ben még Kína hetedik legnagyobb magánvállalatának számított, 2017-ben pedig a világ 500 legnagyobb vállalata közül a 222. helyet foglalta el a Fortune Global 500 listája szerint. A vállalat 2014-es bevételéből kiderült, legtöbb pénzük az olajból és gázból származik, de pénzügyi szolgáltatással is foglalkoztak. A céget 2020-ban egy sanghaji bíróság fizetésképtelennek ítélte, melyet követően a vállalat megszűnt létezni.

Mint ismert, 2018-ban az alapító Jianminget a kínai hivatalok gazdasági bűnözéssel, illetve vesztegetéssel vádolták meg, ami miatt Kínában azóta is letartóztatásban tartják. Jianming után a céget 2020-ig bezárólag a Shanghai Gousheng Csoport vette át, amely a sanghaji kormány birtokában állt. Fontos részlet, hogy 2017-ben az Egyesült Államok szövetségi igazságügyi minisztériuma is vesztegetéssel vádolta meg a vállalatot, szerintük ugyanis a CEFC képviselőin, Patrick Hón és Chaikh Gadión keresztül kenőpénzt ajánlottak fel Csád elnökének, valamint az ugandai külügyminisztériumnak olajkitermelési jogokért cserébe.

A képbe itt jön be Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök korrupciós ügyekbe keveredett fia, aki a számítógépén talált dokumentumok szerint a vállalattól több mint 1,5 millió dollárt és nagy értékű ajándékokat, köztük egy háromkarátos gyémántot kapott, amiért látszólag „semmilyen legális szolgáltatást nem nyújtott cserébe”. 

A Washington Post információi szerint „jogi költségek” címen éppen a vesztegetés miatt gyanúsított Patrick Ho fizetett Hunter Bidennek egymillió dollárt, amiért a mostani elnök fia „képviselte” őt. 

A gyémántot pedig az azóta szintén elítélt Jianmingtől, a cég alapítójától kapta 2017-ben, amiért Hunter Biden találkozójuk során felajánlotta a kínai vállalat elnökének, hogy kapcsolatain keresztül befektetési lehetőségeket szerez a CEFC China Energy számára. Emellett az is kiderült a lap kutatásából, hogy a Hunter Bidenhez, valamint nagybátyjához tartozó jogi személyeknek 14 hónap leforgása alatt összesen 4,8 millió dollárt fizetett a CEFC China Energy.

Mint ismert, Kínával való családi összeköttetései ellenére Joe Biden az Egyesült Államok fejeként kifejezetten Kína-ellenes politikát folytat. Idén február 8-án például azt jelentette ki, hogy megvédi Amerikát az ország szuverenitását érintő kínai fenyegetésekkel szemben.

Sokatmondó azonban, hogy ha saját családjáról, és annak meggazdagodásáról van szó, akkor az amerikai elnök, valamint fia, Hunter Biden, éppen ennek ellenkezőjét teszi – az Egyesült Államok szuverenitásának kárára.  

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (elöl, jobbról balra) és fia, Hunter Biden  (Fotó: MTI/AP pool /EPA/Andy Wong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.