Titkos iratok, kokain és örömlányok – Hunter Bidenre terelődik a gyanú

Az amerikai elnök fia is hozzáférhetett a törvénytelenül tárolt bizalmas iratokhoz.

2023. 01. 14. 13:20
President Biden Hosts Annual White House Easter Egg Roll
US-PRESIDENT-BIDEN-HOSTS-ANNUAL-WHITE-HOUSE-EASTER-EGG-ROLL Fotó: DREW ANGERER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden is hozzáférhetett azokhoz a bizalmas kormányzati dokumentumokhoz, amelyeket a napokban találtak meg édesapja Delaware állambeli otthonában. Az iratok az Obama-kormányzat idejéből valók (2009–2017), amikor Joe Biden volt az ország alelnöke. Ezeket a dokumentumokat alelnöki mandátuma lejárta után a nemzeti levéltárhoz kellett volna eljuttatnia, ehhez képest otthonának garázsában, illetve a washingtoni Penn-Biden Center kutatóintézetben lévő irodájában is tárolt ilyen iratokat, amelyekre annak novemberi kiürítése során bukkantak rá a Fehér Ház jogi képviselői. Mint lapunk is beszámolt róla: az elnök számára rendkívül kínos ügyben vizsgálatot indított az amerikai igazságügyi minisztérium.

Miközben Biden azzal védekezett, hogy az iratokat a garázsában elzárva tárolta, „nem az utcán hevertek”, a New York Post című bulvárlap szerint a botrányt súlyosbítja, hogy Biden fia éppen ezekben az években, 2017 és 2019 között tartózkodott gyakran a wilmingtoni házban, miután 2017-ben elvált feleségétől. Vagyis:

abban az időszakban olvashatta a garázsban tárolt iratokat, s férhetett hozzá az Egyesült Államok legféltettebb titkaihoz, amikor kábítószer-fogyasztó volt, gyanús külföldi üzleteket bonyolított le és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított ellene.

Lapunk is írt róla korábban: az 52 éves Hunter Biden ügyeivel kapcsolatban még 2018-ban kezdődött vizsgálat: adócsalással, pénzmosással, jogosulatlan lőfegyverbirtoklással, illetve azzal is gyanúsítják, hogy külföldi megbízók érdekében törvénytelenül végzett lobbitevékenységet. Mindezt abban az időszakban, amikor édesapja volt az amerikai alelnök, felvetve annak a gyanúját, hogy kormányzati hátszéllel tevékenykedett.

A napokban kirobbant botrány különösen annak fényében pikáns, hogy a demokrata párti Joe Bidennek alelnökként komoly üzleti érdekeltségei voltak Ukrajnában, s politikai nyomást gyakorolt Petro Porosenko akkori ukrán államfőre, miközben Hunter Biden úgy lett a Burisma ukrán energetikai vállalat igazgatótanácsának tagja, hogy semmilyen releváns szakmai tapasztalata nem volt. A Penn-Biden Center kutatóintézetben megtalált kormányzati iratokról kiderült, hogy amerikai hírszerzési beszámolók, s részben Ukrajnáról szólnak.

A wilmingtoni házban előkerült iratokat pedig abban az időszakban tárolta Joe Biden a garázsában, amikor Hunter Biden gyakran ott tartózkodott, több ezer dollárt felemésztő kokainfüggőségben szenvedett, s prostituáltakhoz járt. Hunter könnyen kompromittálódhatott, zsarolók céltáblájává válhatott – véli a New York Post. A washingtoni képviselőház felügyeleti bizottsága

aggódik amiatt, hogy Biden elnök ugyanabban a helyiségben tárolt bizalmas iratokat, ahol a fia is élt, s aki az Egyesült Államok ellenségeivel között nemzetközi üzleti alkukat

 – írta pénteken a Fehér Háznak címzett levelében a szóban forgó bizottság republikánus párti elnöke, James Comer, vizsgálatot követelve az ügyben.

 

Borítókép: Hunter Biden a washingtoni Fehér Házban tavaly áprilisban (Fotó: AFP/Drew Angerer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.