Mintegy kétszáz embert vettek őrizetbe Törökországban a földrengésben összedőlt épületek miatt

Csaknem kétszáz embert – többségükben építési vállalkozókat – vettek őrizetbe Törökországban az ország déli részében pusztító földrengés során összeomlott épületekkel kapcsolatos hanyag munkavégzés gyanújával – közölte szombaton Diyarbakirban tartott sajtótájékoztatóján Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 02. 25. 19:47
null
Hatay, 2023. február 17. Összedõlt ház elõtt egy nõ a törökországi Hatayban 2023. február 17-én, tizenegy nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erõsségû két földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 42 ezret. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter közölte, hogy több mint 600 ember ellen indult eljárás épületek összeomlása miatt.

Gaziantep tartomány Nurdagi járásának polgármesterét szintén előállították – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. A polgármester, Ökkes Kavak a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) tagja. Ellene az építkezések felülvizsgálatának elmulasztása a vád.

A több mint húsz éve hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányát heves bírálatok érték a megengedő építkezési szabványok miatt, amelyeknek szerepük lehetett abban, hogy a 44 ezret is meghaladta a törökországi halálos áldozatok száma.

A tizenegy török tartományban pusztító február 6-i földrengés és az azokat követő, tízezerhez közeli utórengés során a kormány adatai szerint több mint 173 ezer épület rongálódott meg és majd kétmillióan maradtak fedél nélkül.

Szombaton újabb, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg a közép-anatóliai Nigde tartományt – közölte a Kandilliben működő földrengés-megfigyelő központ. Epicentruma Bor járásban, a február eleji földrengések sújtotta török–szír határtól 350 kilométerre nyugatra volt.

A szíriai nemzeti földrengésközpont szombaton közölte, hogy az elmúlt 24 órában 61 új utórengést észleltek, amelyek gyengék voltak.

Szombaton első ízben Irak északi részén is észleltek két, 4-es erősséget meghaladó földmozgást: az elsőt Ninive tartományban, a másodikat Erbílben, Kurdisztán autonóm terület székhelyén – közölte az INA iraki állami hírügynökség. Sérültekről és károkról nem érkezett jelentés.

Borítókép: Összedőlt és megrongálódott házak a törökországi Hatayban 2023. február 17-én, tizenegy nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,7-es és 7,6-es erősségű két földrengés után (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.