Robbanásszerűen terjedni kezdett egy vírus Bolíviában

Hirtelen megnőtt a dengue-lázas esetek száma idén Bolíviában, 8700 megbetegedést és 29 halálozást jelentettek eddig – közölte Jeyson Auza egészségügyi miniszter hétfőn.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 21. 8:33
null
Santa Cruz, 2023. február 16. Dengue-lázban szenvedõ gyerekeket ápolnak a kelet-bolíviai Santa Cruz nagyváros gyermekkórházában 2023. február 14-én. Bolíviában január óta csaknem hétezer fertõzöttet regisztráltak, többségüket az ország legnépesebb Santa Cruz régiójában, ahol a szúnyogok terjesztette vírus két leghalálosabb variánsát is kimutatták. Santa Cruz kórházai túlterheltek az eddig 26 halálos áldozatot követelõ dengue-láz járványa miatt. MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Torrejon Fotó: Juan Carlos Torrejon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dengue-láz halálozási aránya megfigyeléseink szerint 0,3 százalék. Fontos a lakosságot tájékoztatni, hogy a járvány ellen minden intézkedést meg kell tennünk

 – tette hozzá sajtótájékoztatóján Auza.

Az esetek nagyjából 76 százalékát a keleti Santa Cruz megyéből jelentették, de az ország kilenc megyéje közül hatban találtak fertőzötteket.

A kormány és a helyi vezetők együtt dolgoznak a szúnyogok tenyészhelyeinek felszámolásán, a betegség korai felismerésén és a szakszerű kezelés nyújtásán.

A dengue-fertőzést az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti, vérzéses formája halálos lehet. Tünetei közé tartozik a magas láz, a fejfájás, a hányás és a bőrkiütések.

Borítókép: Dengue-lázban szenvedő gyerekeket ápolnak a kelet-bolíviai Santa Cruz nagyváros gyermekkórházában 2023. február 14-én. Bolíviában január óta csaknem hétezer fertőzöttet regisztráltak, többségüket az ország legnépesebb, Santa Cruz régiójában, ahol a szúnyogok terjesztette vírus két leghalálosabb variánsát is kimutatták. Santa Cruz kórházai túlterheltek az eddig 26 halálos áldozatot követelő dengue-láz járványa miatt. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juan Carlos Torrejon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.