Biden után az IMF vezetője is Kijevbe érkezett, hogy „fejlődjön az üzlet”

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása lehetőséget teremt arra, hogy Ukrajna erős maradjon – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn, miután megbeszélést folytatott a kijevi látogatáson tartózkodó Krisztalina Georgievával, az IMF vezetőjével.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 02. 20. 22:35
GEORGIEVA, Krisztalina
Davos, 2023. január 20. Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója panelbeszélgetésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 53. találkozóján Davosban 2023. január 20-án. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán államfő szavai szerint az IMF támogatása egyben  gazdasági fegyver is, amely lehetőséget ad Ukrajnának, az ukrán társadalomnak és a vállalkozásoknak a fejlődésre. 

 

Nagyon szeretnénk, hogy fejlődjön az üzlet, jöjjenek beruházások, és tudjuk, hogy az IMF mindig a megfelelő jelzéseket küldi tevékenységével –

 

 írta az elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. 

Denisz Smihal miniszterelnök Georgievával folytatott megbeszélését követően közölte a Telegramon, hogy Ukrajna egy új, többéves nagy program elindításával számol az IMF-fel, több mint 15 milliárd dollár értékben. 

 

A tervek szerint az IMF-fel közös program két részből áll majd: azonnali pénzügyi támogatásból és a fellendülést elősegítő strukturális reformok támogatásából 

 

– írta Smihal a Telegramon.

A mai napon nem Georgieva volt az egyetlen illusztris vendég Kijevben, váratlanul az USA elnöke Joe Biden is Kijevbe érkezett. Az amerikaiak előre szóltak az oroszoknak Biden kijevi látogatásáról, aki feltehetően vonattal érkezett az ukrán fővárosba.

Borrell: Még a héten megegyezés várható a tizedik szankciós csomagról 

Még a héten megegyezés várható az Oroszország elleni tizedik szankciós csomagról az Európai Unióban, a még fennálló fenntartásokat le fogjuk küzdeni, a korlátozó intézkedéseket a következő napokban, órákban jóváhagyják a tagállamok – jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EU-tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatón. 

A főképviselő szerint a tizedik szankciós csomag – amely az Európai Bizottság múlt héten bejelentett javaslatának értelmében egyebek között exporttilalmat vezetne be több mint 11 milliárd euró értékben a kritikus, a hadiiparban is használt technológiákra és ipari árukra – lényegében élvezi az uniós tagállamok minisztereinek támogatását, de az uniós Tanács egyhangú döntésével kell jóváhagyni. 

Josep Borrell kiemelte: a már hatályban lévő szankciók működnek, súlyos csapást mérnek az orosz gazdaságra, Oroszország már államháztartási, valamint kereskedelmi hiánnyal küzd az energiahordozók eladása terén, miközben Európa megszabadult az orosz energiafüggőségtől. A főképviselő hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború kimenetelében az elkövetkező hetek döntő fontosságúak lesznek. 

 

Oroszország 350 ezer fős csapatokat vonultat fel a frontvonalon, majdnem kétszer annyit, mint amennyit a háború elején. Moszkva minden bizonnyal újabb offenzívát indít, és ez így megy majd tovább. Ezért nekünk pedig továbbra is erőteljesen támogatnunk kell Ukrajnát a győzelem érdekében 

 

– húzta alá. 

Kiemelte, hogy az ukrán hadseregnek sürgősen nagy mennyiségű lőszerre van szüksége az orosz agresszió elhárításához, erről az uniós tagállamok védelmi miniszterei tanácskozást fognak folytatni március első hetében. Növelni kell továbbá az európai hadiipar kapacitásait a gyorsabb gyártás érdekében, és ezzel párhuzamosan az tagállami hadseregek megoszthatják lőszerkészleteiket Ukrajnával – fejtette ki. 

Borrell szerint az orosz erők naponta mintegy 50 ezer tüzérségi lövedéket lőnek ki, és Ukrajnát ugyanerre a szintre kell felerősíteni. Amennyire csak lehet, elsőbbséget kell adni az ukrán hadsereg ellátásának – húzta alá Josep Borrell.

Borítókép: Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója panelbeszélgetésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 53. találkozóján Davosban 2023. január 20-án. (Forrás: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.