Szaguk van már a halottakkal teli vagonoknak Kárpátalján

Az ukrajnai háború kapcsán jelentetett meg egy összefoglalót a Metropol, amelyből kiderült, hogy az ukrán–magyar határtól alig pár száz méterre parkoltatják a hatóságok azokat a vonatokat, amikben a háború áldozatainak holttestei vannak.

Munkatársunktól
Forrás: Metropol, Tények2023. 02. 06. 16:46
null
Trosztyanec, 2022. március 31. Az oroszok által hátrahagyott lõszerkészlet a Kijevtõl mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvõ és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Trosztyanec pályaudvarán 2022. március 30-án. MTI/EPA/Roman Pilipej Fotó: Roman Pilipej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról a riportról, amelyben a kárpátaljai magyarság helyzetéről tudósítottak. Bár sokáig bíztak benne, hogy őket elkerülheti a háború, mára kiderült, az sajnos nem így történt. 

 

Hivatalosan ugyan csak 12 magyar halálos áldozat van, de a helyiektől származó információk alapján ez a szám inkább több száz is lehet. 

 

Az elhunytak számáról szóló adatok hadititoknak minősülnek, így nem lehet pontosan tudni, mennyi áldozattal járt eddig a háború, s éppen ezért az elhunyt magyarok számát sem lehet pontosan felmérni. Az ukrán elnöki hivatal közlése mindenesetre napi száz-kétszáz ukrán katona haláláról szól. 

 

A helyiektől származó információk szerint már annyi a háború halálos áldozata, hogy vasúti kocsikban tárolják őket, egy vagonban 4-500 tolttest is lehet. Eddig egyedül az arab Al Jazeera közölhetett felvételeket erről, abban a vagonban viszont  állítólag nem ukránokat, hanem orosz katonákat őriztek. 

Több, a magyar határhoz közel lévő, magyarok lakta településen is tudnak ilyen vagonokról az ott élők. A TV2 Tények korábbi riportja szerint a helyiek gyakran érzik a halott katonáknak a szagát a levegőben. A magyar határ közelében álló vagonok borzalmas látványt és lelki terhet jelentenek az ott élőknek – tette hozzá a Metropol.

Az elhunytak temetését politikai ügyként kezelik Zelenszkijék, akik az információkat titkolják, és a temetések számát is korlátozzák – hogy ne roppantsák meg az ukránok harci morálját.

 

A közelmúltbéli riportokból derült ki az is, hogy Ukrajnában, azon belül is Kárpátalján tombol a kényszersorozás, az ukrán hatóságok valóságos embervadászatot indítottak, az utcáról, a kocsmákból, sőt az otthonokba betörve hurcolják el a katonáknak szánt férfiakat. 

Borítókép: Az oroszok által hátrahagyott lőszerkészlet a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Trosztyanec pályaudvarán 2022. március 30-án
(Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.