Több tucat hajótörött holtteste hever az olasz partokon

Eddig 59 holttestet találtak Calabria sziklás partjainál, köztük egy csecsemőét.

Magyar Nemzet
Forrás: The Guardian2023. 02. 26. 15:04
null
Cutro, 2023. február 26. Tûzoltók és az Olasz Vöröskereszt munkatársai dolgoznak a tengerparton, ahol több mint harminc holttestet emeltek ki eddig a tengerbõl a dél-olaszországi Steccato di Cutro közelében 2023. február 26-án. Korábban egy több mint száz fõs - Irakból, Pakisztánból és Afganisztánból érkezõ - csoportot szállító hajó balesetet szenvedett. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Pipita Fotó: Giuseppe Pipita
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig 45 holttestet találtak, köztük egy csecsemőét; az áldozatok hajótörést szenvedtek Calabria sziklás partjainál – írja a Guardian.

A hajótörést megelőzően nagyjából 250-en lehettek a fedélzeten a túlélők beszámolói alapján, eddig ötven embert sikerült élve kimenteni. A holttestek egy részét Steccato di Cutro közelében, egy turisták által is gyakran látogatott strandszakaszra sodorta ki a tenger – derül ki az olasz tűzoltóság közleményéből.

Ez olyasmi, amit senki sem akarna látni. A tenger folyamatosan mossa a partra a holttesteket, köztük nőkét és gyerekekét

– mondta Antonio Ceraso, Cutro polgármestere. Korábban is volt már példa arra, hogy bajba kerültek hajón érkező menekültek, de ehhez fogható tragédia még nem történt.

Egyes feltételezések szerint a hajó Törökországból indult, fedélzetén főleg iráni, afgán és pakisztáni menekültekkel. A Rai News beszámolója alapján a hajó kettétört a háborgó tengeren, esélyt és időt sem hagyva az utasoknak, hogy segítséget kérhessenek.

A 2-300 méteres partszakaszon több helyen is holttestek hevernek.

Fotó: MTI/EPA/Giuseppe Pipita

Az elmúlt órákban az áldozatok száma folyamatosan emelkedett. A mentés folyamatosan zajlik, amiben az olasz parti őrség és a Vöröskereszt tagjai, rendőrök és tűzoltók is részt vesznek.

Giorgia Meloni miniszterelnök közleményében mély sajnálatát fejezte ki az embercsempészek miatt véget ért életek miatt, és kijelentette, kormánya mindent megtesz, hogy megakadályozza a csempészhajók elindulását, a mostanihoz hasonló tragédiákat is.

Borítókép: Tűzoltók és az Olasz Vöröskereszt munkatársai dolgoznak a tengerparton (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Pipita)

FRISSÍTÉS:

Ötvenkilencre emelkedett a tengerből kiemelt holttestek száma a dél-olaszországi Calabria partjainál, ahol egy több mint száz fős csoportot szállító hajó szenvedett balesetet – közölte a legutolsó adatokat a parti őrség vasárnap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.