Gulyás Gergely: Életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet

Ha NATO-tagországok részt vesznek ebben a háborúban, az a III. világháború kitörésével fenyeget – jelentette ki a mai Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely világossá tette, idén is kell extraprofitadót fizetni, illetve beszélt arról is, hogy szigorítani kell a gyermekvédelmi jogszabályokat.

Harangozó–Kincses
2023. 02. 25. 13:22
GULYÁS Gergely
Budapest, 2023. január 12. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. január 12-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón. Elmondta: a kormány szokásos szerdai ülésén foglalkozott a háború kérdésével, háborús ügyekkel és a gyermekvédelemmel is, illetve a frakció is tárgyalta ezeket az ügyeket.

ORBÁN Viktor, Gulyás Gergely és a kormány tagjai
Illusztráció. Kormányülés 2022 decemberében. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A szerdai ülésen a kormány a tizedik szankciós csomag kapcsán értékelte a jelenlegi helyzetet, azt, hogy kell-e változtatni a magyar állásponton. – Azt látjuk, hogy Európa sodródik a háború felé, egyre nagyobb rajtunk a nemzetközi nyomás, hogy változtassunk álláspontunkon. 

A kormány álláspontja az, hogy a magyar érdek továbbra is változatlan: kimaradni a háborúból, erre az emberek is igent mondtak április 3-án – fogalmazott a miniszter. 

Elmondta, ez különösen vonatkozik az energetikai szankciókra. A magyar álláspont így nem változik, fegyvereket nem szállítunk, de sürgetjük a tűzszünetet és a béketárgyalásokat. – A háborúért Oroszországot terheli a felelősség, segítjük Ukrajnát, ahogy tudjuk, és mindent megteszünk a Kárpátalján élő magyarságért, hogy a lehető legkevesebbet érezzenek meg a háború hatásaiból – mondta el Gulyás Gergely. Ugyanígy segítik az ukrán állampolgárokat is humanitárius akciókkal, amelyeket az állam segítségével és civil adakozásból valósítanak meg. 

– Menekült az, aki az első biztonságos országban keres menedéket, ezért fogadjuk be az ukrajnai menekülteket, akik megkapják a szükséges ellátást

– húzta alá a miniszter.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormánynak ismert álláspontja, hogy ebben a háborúban csak vesztesek lesznek, senki nem tud nyerni, és minél tovább tart a háború, annál több áldozat lesz. – Szorgalmazzuk az azonnali béketárgyalásokat, ugyanis ha Európa bevonódik a háborúba, az a harmadik világháború kitörésével fenyeget. Mindent meg kell tennünk, hogy a háború ne eszkalálódjon – fogalmazott Gulyás.

Jól teljesít a magyar gazdaság

A gazdasági helyzetet is tárgyalta a kormány. 

A legfrissebb adatok szerint 4,7 millióan dolgoznak, ez 46 ezerrel több az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest.

A miniszter úgy fogalmazott: a magyar gazdaság erejét mutatja, hogy miközben energiaár-növekedés tapasztalható a világban, ennek ellenére 46 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt.

Kiemelte: a családokat és a nyugdíjasokat tovább védi a kormány a 180 ezer forintos rezsitámogatással. A vállalkozásokat beruházásösztönzési támogatásokkal segíti a kormány, mivel a külföldi tőke beáramlása évről évre növekszik. 

Idén is kell extraprofitadót fizetni

Gulyás Gergely hangsúlyozta, a költségvetési egyensúlyt fenn kell tartani, a választás évében hiányt csökkentettünk, csak olyan költekezést engedtünk meg, amely mellett a hiányt csökkenteni tudjuk.

A magas energiaáraknak vannak nyertesei, ahol extraprofit keletkezik,

ilyenek a multinacionális cégek, nekik továbbra is lényegesen nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk a költségvetéshez, ezért a kormány kész arra, hogy tárgyaljanak a nagy cégekkel az extraprofitadóval kapcsolatban, aminek a mértéke a tavalyival egyenlő – emelte ki Gulyás Gergely. 

A tárcavezető hangsúlyozta: tűrhetetlen, hogy egy pedagógiai asszisztens visszaél hatalmával. A rendelkezésre álló információk alapján felelőtlenség, hogy nem indult vizsgálat. – A gyermekpornográfia bűncselekményeinek a száma növekedett, tavaly bizonyos mértékben mérséklődött – emelte ki a miniszter.

Szigorítanak a gyermekvédelmi törvényen

A miniszter megfogalmazása szerint a  gyermekvédelem témája is előkerült, mert volt egy konkrét eset, mely alapján világossá vált, hogy a kormánynak tennie kell valamit. A tankerületi vezetőt, aki egy korábbi bejelentés alapján nem csinált semmit B. Zsolt elmozdítása esetében, azóta elbocsátották. 

Mint mondta: a kormány kész a gyermekvédelmi szabályok megszigorítására.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan az orvosi kamara véleménye, amely nyíltan visszaél saját hatalmával, amikor orvosokat fenyeget, azokat, akik a kötelezettségüknek akarnak eleget tenni. A kamara mostani elnöke korábban írásba is adta azt a véleményét, amelyben ő is azt javasolta, hogy a hatékony ügyeleti ellátás érdekében az alapellátást és ügyeleti ellátást össze kell vonni, a kormány ezt valósította meg. 

Az, hogy az ebben részt vevőket etikai eljárásnak vetették alá a kamarában, tűrhetetlen és elfogadhatatlan, és azt célozza, hogy az ügyeleti rend ne működjön megfelelően. 

– Ha a kamara tagjai politizálni akarnak, akkor lépjenek be a nekik szimpatikus pártba – jegyezte meg a miniszter.

A gyerekek testi és lelki egészségét meg kell védeni, nem akarjuk azt feltételezni Brüsszelről, hogy a pedofil elkövetők oldalán állnak

– válaszolta a miniszter a Magyar Nemzet kérdésére, amely arra vonatkozott, hogy milyen visszhangra talál majd a gyermekek védelmének szigorítása.

Ferenc pápa áprilisi látogatásáról is kérdeztük a minisztert, aki elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy a pápa Magyarországra látogat, ez azt mutatja, hogy 

a Vatikán megbecsüli hazánkat. 

A magyar és a vatikáni álláspont áll a legközelebb egymáshoz a háború kapcsán is, reméljük, hogy a szentatya hangja hallatszik majd ebben az ügyben.

A Magyar Nemzet következő kérdésére válaszolva a miniszter elmondta, Gyurcsány Ferenc valamikor Putyin barátja volt, most minket támad oroszbarátsággal. – Számtalan formában támogatjuk Ukrajnát, a magyar történelem legnagyobb humanitárius akciója az, amit Magyarország végrehajtott – reagált a miniszter. Elmondta, Magyarország álláspontja, hogy fegyvereket nem szállítunk, mert azt csak Kárpátalján keresztül lehetne megtenni úgy, hogy a térség veszélybe kerül.

RUSSIA-HUNGARY-PUTIN-GYURCSANY
Gyurcsányputyin1
Putyin és Gyurcsány. Fotó: AFP

– Az Antifa-csoportokkal szemben a legszigorúbb fellépés szükséges, a múlt legsötétebb árnyait nem jó viszontlátni, ha mégis így van, a lehető legszigorúbban kell ellenük fellépni – válaszolta lapunk kérdésére az Antifa-csoportok által elkövetett erőszakos akciókat illetően a miniszter.

Gulyás Gergely arra a kérdésre válaszolva, miszerint mikor utazhat Orbán Viktor Kijevbe, kifejtette, hogy a magyar kormány legfőbb kritikája az ukrán vezetéssel szemben az ukrán oktatási törvényt éri, ami a magyar nyelvű oktatást durván korlátozza. – Jó lenne, ha az ilyen ügyekben előre lehetne lépni, de zajlik egy esetleges találkozó előkészítése – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: az a jó, ha a magyar határ távol van az orosztól,  tehát minél távolabb vagyunk Oroszországtól, annál jobb, 

ezért támogattuk mindig a szuverén Ukrajnát.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, hogy javaslat már van, de nincs még végleges döntés a nemzeti Tüzépekről. Kiemelte, hogy április 30-ig maradnak a kormány által tavaly meghatározott energiaárak, utána lehet  a szabályozás újragondolásáról tárgyalni.

Mindenki egyetért a gyermekvédelem ügyében

A tárcavezető reményei szerint a pedofíliát nem fogja védelmébe venni az Európai Bizottság, így nem számít komolyabb támadásokra a gyermekvédelmi törvény szigorítása kapcsán Brüsszeltől. 

Az adatok azt mutatják, hogy a kiskorúak ellen elkövetett visszaélések felderítése hatékony, de úgy látjuk, van még mit tenni ezen a téren

– mutatott rá a miniszter egy újabb kérdésre válaszolva. Ha van olyan ügy, ahol mindenki mindenkivel egyetérthet, a gyermekvédelem ügye ilyen. – Soha egyetlen kérdés mögött nem állt akkora konszenzus, mint a magyar gyermekvédelmi törvény mögött, jókor érzékeltük ezeknek a folyamatoknak a negatív tendenciáit – fogalmazott. A leghatékonyabb és legszigorúbb válaszokat kell adni ebben az ügyben. Jó lenne néhány ügyben visszatérni a nemzeti konszenzushoz – jegyezte meg.

B. Zsolt ügyével kapcsolatban a PDSZ azt mondta, nem foglalkoznak mások magánügyeivel.  – Egy magára valamit is adó szakszervezet egy ilyen nyilatkozat után elüldözi a vezetőjét – válaszolt a miniszter. 

Vannak a magyarnál szigorúbb szabályozások is az unió országai között, nézik, hogy milyen büntetőjogi megoldások vannak más országokban.

Magyarország egy erős NATO-ban érdekelt, amelynek érdeke az, hogy minél több ország csatlakozzon hozzá, ha megfelelnek a követelményeknek. Svédországból és Finnországból is nagyon sokszor értek minket hazug és megalapozatlan kritikák az elmúlt években, de ha egyszer egy alapos jog-összehasonlítást tennénk, látszana, hogy ezek az országok a saját maguk által követelt jogállamisági követelményeknek nem tudnak megfelelni. A miniszter támogatná a két ország ratifikációját – derült ki válaszából.

Azzal kapcsolatban, hogy mit várnak a most bejelentett hétpontos békepárti nyilatkozattól, a miniszter azt válaszolta, rögzíteni szeretnék a magyar álláspontot.

Gulyás Gergely volt a határon és meglátogatott civil szervezeteket, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szintúgy – számoltak be róla egy másik válaszukban.

A várakozások szerint a pápa találkozik majd a miniszterelnökkel, a köztársasági elnökkel és esetleg más kormánytagokkal is. 

A miniszter emlékeztetett, hogy 2010-ben létrehozták a tartalékos katonai szolgálatot, és elmondta, hogy a tartalékosok száma a háború kitörése óta meredeken növekszik. 

Gulyás Gergely elmondta: 

március 1-jével és július 1-jével jelentős mértékben nőnek az ápolói bérek.

– Szándékunk évtizedek óta változatlan: szeretnénk visszaszerezni a repülőteret – emelte ki kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Emlékeztetett: 2003-ban azt kérte Orbán Viktor Medgyessy Pétertől, hogy ne adják el a repteret, mégis eladták. – Ennek visszavásárlására van szándék, remélhetőleg az adásvétel le is zárható ebben az évben – tette hozzá a tárcavezető.

Egy újabb háborúra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta; Magyarország nincs egyedül a világban. Mint mondta, Európán kívül több olyan országot is találunk, amelyek a tűzszünetet hangsúlyozzák a háborúban.

Vita volt a frakcióban a finnek és a svédek NATO-csatlakozásáról

Párbeszédet szeretnénk Svéd- és Finnországgal, hogy miként képzelik el szerepvállalásukat a NATO-ban, illetve jó lenne közös álláspontra jutni a vitás kérdésekben – fejtette ki a miniszter. A frakcióban éles vita alakult ki a csatlakozás kapcsán, szeretnénk, ha ez megnyugtatóan zárulna – tette hozzá. Az ellenzők álláspontjának összefoglalása: 

Több tiszteletet Magyarországnak!

A Völner–Schadl-üggyel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a bizalom tovább erősödött Varga Judit iránt, a tanúk nem negatív szereplői a nyomozásnak, de meghallgatásukról minden esetben a bíróság dönt.

Ursula von der Leyen az EU külső határainak megerősítéséről beszélt, egyelőre nem tudni, ez mit jelent, Gulyás Gergely szerint ez  egyelőre csak a szavak szintjén létezik, a mi határvédelemre fordított költségeinket még mindig nem térítette meg az unió. Sok tagállam éles szavakkal követeli, hogy a bizottság ne büntesse azokat a tagországokat, amelyek megvédik határaikat, sőt támogassa őket, de ebben az ügyben még nem született megoldás. A határvédelem költségeinek megtérítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a bizottság szavait tettek is igazolják – mondta el a miniszter.

– Saját személyes problémáival az orvost kellene felkeresnie Rastislav Kácernek – reagált Gulyás Gergely a szlovák ügyvezető kormány külügyminiszterének Orbán Viktor miniszterelnökre tett korábbi kijelentéseire. A miniszter szerint komolyan tárgyalni majd egy állandó kormánnyal lehet. – Budapest egy szép város, szeretettel várunk mindenkit – reagált a miniszter arra, hogy Magyarországra látogat az Európai Unió Pegasus-bizottsága Hozzátette: nevetséges és egyben szomorú is, hiszen hatáskörük nincsen.

Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette: 2023-ra azt várják, hogy legalább 1,5 százalékos magyar növekedés lesz. Mint mondta, a növekedés tavaly lassult Magyarországon negyedévről negyedévre, de ahhoz képest, hogy milyen károkat vártak, sokkal enyhébb lett a magyar gazdaság visszaesése. 

Kiemelte: év végére valóban lett egy 0,4 százalékos recesszió, az első negyedév rossz lesz, de utána fellendülés várható.

– Kórházbezárásról nincs szó – fogalmazott Gulyás Gergely, szerinte Magyarországon kórházakat mindig a baloldal zárt és zár be. Hozzátette: olyan ágyakra van inkább igény, ahol elláthatnak már kórházi ellátásra nem szoruló, ám szociális gondoskodást igénylő embereket. Szerinte ezt fogják megvizsgálni, ilyen típusú átcsoportosítás történhet majd.

Soha ne adjuk fel a reményt, hogy ők is támogatják az előterjesztést – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy a parlament hétfői ülésén vajon támogatja-e majd az ellenzék a hétpontos nyilatkozatot.

Jönnek az olcsó bérletek májustól

A kedvezményes vármegye- és országbérlettel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, folyamatosan szereznek be új járműveket, 

és kétségkívül olcsók lesznek a májustól érvényes bérletek, főként a diákok esetében.

A NATO védelmi szövetség, amely, bízunk benne, erősödik Finn- és Svédország belépésével, ugyanakkor a kockázat is nő. Azt szeretnénk tudni, hogy akiknek vállalást teszünk, azok az országok az elmúlt években miért rágalmazták számos alkalommal Magyarországot – magyarázta a miniszter.

Minden pedofil-bűncselekmény tűrhetetlen, elkövetőtől függetlenül. Miután Magyarországon több mint százezer tanár van, nem szabad általánosítani egyetlen esetben sem. Ha valaki visszagondol a gyermekvédelmi szavazásra, az a korábbi szigorítás megerősítését szolgálta. Hogy védjük meg azt, amit elértünk, és amit európai támadás ért.

A Fudan Egyetemmel kapcsolatos hatástanulmányokról a miniszter elmondta, az a beruházási stop áldozata lett, egyelőre nem zajlik tervezés és nem nincs előrelépés.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy életvezetési tanácsokat nem ad a kormány, vagyis az, hogy ki mit csinál felnőttként, abba nem szól bele a kabinet. – Én mindenféle LMBTQ-lobbinak azt tanácsolnám, hogy a pedofillobbi ügyét ne támogassák – emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely kifejtette: A béke alapja, hogy az Egyesült Államok tárgyaljon Oroszországgal, ahol természetesen az ukránok is jelen lennének.  A miniszter hozzátette, jogos elvárás lenne, hogy az oroszok vonuljanak ki Ukrajna területéről.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy 6300 napelemes pályázó juthatott hozzá több mint tízmilliárd forinthoz. 

Ukrajna párbeszédét a NATO-val blokkoljuk három-négy éve a sértő ukrán oktatási törvény miatt, hogy ezzel kapcsolatban mi a helyzet, azt Szijjártó Pétertől kell megkérdezni – mondta el a miniszter egy vonatkozó kérdésre válaszolva.

Folynak az eljárások a baloldal külföldi kampánytámogatásával kapcsolatban, az ÁSZ kötelezettsége a pártok kampányköltségeinek vizsgálata. Ebben ügyben azonban nem a kormány az illetékes.

Több mint 800 milliárd forintot költöttünk eddig határvédelemre, amely a kerítés védelmét és felszereléseket is magában foglal. Körülbelül ennek az összegnek egy százalékát kaptuk meg, így óriási előrelépés lenne, ha legalább a kerítés építésének költségeit megtérítené az EU.

Az emelt szintű érettségi tanárok általi bojkottjával kapcsolatban a miniszter elmondta, nem tartja jó megoldásnak.

– Szerintem soha nem helyes, ha valakinek az állammal vitája van, és a diákokon veri el a port

– vélekedett Gulyás Gergely arra a kérdésre válaszolva, miszerint nagyjából kétszáz pedagógus jelezte, hogy az emelt szintű érettségiztetést bojkottálják, mert a kormány nem reagál a követeléseikre. A miniszter hozzátette: 

azon dolgoznak, hogy megkapják a nekik járó emelést a pedagógusok.

Borítókép: Gulyás Gergely miniszter (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.