időjárás -3°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Dollárbaloldal: Márki-Zay Péter a tényeknek és saját magának is ellentmond

Munkatársunktól
2023.02.21. 06:30
Dollárbaloldal: Márki-Zay Péter a tényeknek és saját magának is ellentmond

Ismét ellentmondásba keveredett a tényekkel és saját korábbi nyilatkozatával is Márki-Zay Péter. A dollárbaloldal korábbi kormányfőjelöltje másfél hete még azt állította, hogy nem tudnak elszámolni minden kampányköltséggel, hiányoznak számlák és szerződések, pár napja viszont úgy fogalmazott: minden kampánnyal kapcsolatos számlát leadtak az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ).

A Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában néhány napja Márki-Zay ismét felháborodott azon, hogy az ÁSZ miért vizsgálja az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM), amely egyébként 1,8 milliárd forintnak megfelelő dollárt kapott az amerikai Action for Democracy (AD) nevű NGO közvetítésével.

A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje ismét azzal próbált érvelni, hogy az ellenőrző hatóságoknak semmi közük nincs az MMM-hez, mert a mozgalom nem párt és nem rendelkezik közpénzzel. Majd kijelentette, hogy az MMM mindennel elszámolt, „minden számlát leadtunk most is az ÁSZ-nak.”

Érdemes ezzel szemben szó szerint idézni Márki-Zaynak a korábbi műsorban elhangzott mondatait, amiben még azt magyarázta, hogy nem tudnak elszámolni minden kampányköltéssel.

„A kampányidőszakot számoljuk most el, abból kértek be, az összes szerződést, az azok mögött álló, bocsánat a számlát, az azok mögött álló számlát, sőt támpéldányokat is, és hát ahol megvan (szerződések, számlák – szerk.), azokat le is adtuk […] és hát természetesen nem minden, öö, tehát nincs minden 1800 forintos számla mögött szerződés vagy támpéldány, amit tudtunk, azokat természetesen leadtuk.”

Ezzel tehát Márki-Zay Péter egyszer már beismerte, hogy a guruló dollárok elköltése még csak átlátható sem volt a kampányidőszakban, most viszont saját magát is cáfolta.

A dollárbaloldal volt kormányfőjelöltjének zavaros és ellentmondó magyarázkodásai természetesen nem kerülték el a hatóságok figyelmét sem.

A Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra került részjelentéseiből már kiderült, hogy direkt kapcsolat is van a balliberális pártok hivatalosan bevallott kampányköltései és a dollárbaloldal pénzeit elosztó három főszereplő – az MMM, az Oraculum 2020 Kft. és a DatAdat-cégcsoport – szerződéses megbízásai között.

Ez a kötődés a jelentés szerint nemcsak a szinte monopóliumként működő, nehezen megkerülhető transznacionális technológiai vállalatok (Google, Facebook) esetében bizonyított, hanem egy sor magyarországi vállalkozás kapcsán is. A titkosszolgálati elemző munka megállapította, hogy az AD által folyósított összegek végfelhasználói olyan cégek voltak, amelyek elsősorban politikai elemzéssel és/vagy marketingtevékenységgel foglalkoznak. Ilyen például a választási időszakban az ellenzék közterületi kampányának helyt adó Hungaroplakát Reklám Kft. – amely az Oraculumhoz hasonlóan ifjabb Páva Zoltán érdekeltsége –, vagy az ismert baloldali elemző, Pulai András tulajdonában álló Publicus Kft., illetve a DatAdat Kft., amely az ellenzék közösségimédia-kampányát is bonyolította.

A nemzetbiztonsági jelentés szerint „megerősítést nyert, hogy a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is. Az a hatályos magyar jogszabályok megsértését jelenti, ha ezek a cégek a pártok számára nyújtott szolgáltatásokat a külföldről érkezett forrásokból finanszírozták. A jogszabályok esetleges megsértésének vizsgálata, az utalások mögötti szerződéses kapcsolatok ellenőrzése és értékelése az ÁSZ, illetve a NAV hatáskörébe tartozik, ezért számukra a NIK átadja a rendelkezésre álló pénzforgalmi adatokat.”

Az ÁSZ lapunk kérdésére közölte, hogy a jelölő szervezeteknél ellenőrzi a 2022. évi országgyűlési választás kampányköltségeire fordított összegek felhasználását.

Ezzel összefüggésben jelezték, hogy a Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra hozott jelentésében és bizonyos sajtóbeli nyilatkozatokban – így például Márki-Zay Péter volt baloldali miniszterelnök-jelölt közléseiben – szóba kerültek olyan információk, amelyek további vizsgálatot igényelnek.

– A jelentés alapján felmerülhet a kétség, hogy az együttműködő baloldali pártok kampányköltései az elszámolásban nem jelennek meg teljeskörűen. A folyamatban lévő ellenőrzés keretében az ÁSZ megkereséssel él az érintett magáncégek felé – derül ki a számvevőszék írásos válaszából.

A botrány eddig nyilvánosságra került részletei alapján nem nehéz kitalálni, mely vállalkozásoknál kopogtathat az ÁSZ. A Nemzeti Információs Központ eddig két részjelentés tárt a közvélemény elé, a nyilvánosságra hozalatról a parlament nemzetbiztonsági bizottsága határozott. A jelentések szerint az Action For Democracy nevű amerikai szervezet összesen több mint 1,8 milliárd forintot utalt a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára. Az MMM ebből tavaly 1,4 milliárd forintot utalt a DatAdat cégcsoportnak tanácsadásért, rendezvény- és kampányszervezésért, adatbázis-építésért. A DatAdat közvetlenül is kapott pénzt a tengerentúlról, összesen 148 millió forintot. Mindezeken felül az Ezalényeg.hu nevű propagandalapot kiadó Oraculum 2020. Kft.-hez egymilliárd forint került Amerikából és újabb kilencszázmillió egy Svájcban bejegyzett alapítványon keresztül.

Érdemes felidézni, hogy a DatAdat cégcsoportban tulajdonosként részt vesz Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök, akárcsak korábbi titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám. Menedzserként pedig az a Szigetvári Viktor is a vállalkozásban dolgozik, aki nemcsak Bajnai Gordon, de Gyurcsány Ferenc bizalmas munkatársa is volt. Az Oraculum 2020. Kft.-t vezető Páva Zoltán is régi baloldali kádernek számít. Édesapja volt szocialista országgyűlési képviselő, aki egykor Komló polgármestere is volt. Az Ezalényeg.hu mögött álló ifjabb Páva Zoltán pedig 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején az MSZP, a szocialista frakció és a kabinet közötti kapcsolattartás koordinációjáért felelt.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Guruló dollárok

Karácsonyék félmilliárdos botrányával kapcsolatban tarthatott házkutatást a NAV

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.