Afganisztánban nincsenek középiskolás diáklányok

Diáklányok nélkül indult a tanév kedden Afganisztán középiskoláiban, miközben segélyszervezetek és volt afgán politikusok is sürgették, hogy az oktatási intézmények a lányok és a nők számára is nyíljanak meg.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 21. 20:24
null
Kandahár, 2022. szeptember 7. Afgán fiúk tanévnyitó ünnepségen vesznek részt a dél-afganisztáni Kandahárban 2022. szeptember 7-én. Afganisztán melegebb éghajlatú régióiban ezen a napon kezdõdött meg a tanítás. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mélységes csalódást kelt, hogy Afganisztán de facto hatóságai ismételten megtagadták a lányoktól a középiskolai oktatás lehetőségét – jelentette ki Catherine Russel, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) főigazgatója. 

Hamid Karzai volt afgán elnök Twitter-oldalán az új tanév előestéjén azt írta, hogy a lányok iskolázottsága kiemelt jelentőséggel bír az ország fejlődése szempontjából.

Ismét sok nő tüntet az országot 2021 augusztusa óta uraló tálibok azon előírásai miatt, hogy a lányok csak az elemi iskola hatodik osztályáig tanulhatnak, az annál idősebbeket kizárták az oktatásból. A Save the Children segélyszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a nők iskolázatlansága magával hozza a velük szembeni erőszak és a korai házasságok kockázatát.  

– Az afganisztáni lányok részt akarnak vállalni országuk jövőjének alakításában, az országnak pedig szüksége van rájuk – jelentette ki Florian Westphal, a segélyszervezet németországi vezetője. 

Ottlétem során kifejezetten motivált diáklányokkal találkoztam, akik most teljesen reményvesztettek, mert nem tanulhatnak szakmát

–  sérelmezte. 

Afganisztánban kedden a perzsa újévvel, a noruzzal hivatalosan is kezdetét vette az új év és ezzel az új tanév is. Hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait általában, ismét rájuk kényszerítették az iszlám – értelmezésük szerinti – szigorú előírásait, kizárva őket a közéletből és nagyrészt az oktatásból. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották.

Csaknem százharmincmillió lány nem jut oktatáshoz a világon

A lányok megfosztása az oktatástól mindenkinek árt, hiszen ezáltal az egész világot megfosztják attól a kreativitástól és tudástól, melyet az emberiség fele adhatna – fogalmazott Farida Shaheed, a világszervezet kulturális jogokkal foglalkozó különleges megbízottja és Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni emberi jogi helyzetért felelős jelentéstevője a nemzetközi közösség szemére vetette, hogy cserben hagyta ezeket a lányokat. A két megbízott felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet különösen súlyos Afganisztánban, ahol a szélsőséges tálibok irányította kormány – a világon példátlan módon – rendeletben tiltotta el a lányokat az általános iskolánál magasabb szintű tanulmányoktól.

Borítókép: Afgán fiúk tanévnyitó ünnepségen vesznek részt a dél-afganisztáni Kandahárban 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.