Több száz embert tartóztattak le jogellenesen a tálibok

A korábbi afgán kormány alkalmazottai, női aktivisták, jogvédő szervezetek tagjai a fogvatartottak között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 23. 16:18
Kabul, 2022. december 22. Az afgán nõk felsõoktatásból való kizárása ellen tüntetnek Kabulban 2022. december 22-én. Az ország felsõoktatásért felelõs minisztere december 20-án azonnali hatállyal kitiltotta a nõket az egyetemekrõl Afganisztánban. A tálibok tavalyi hatalomátvétele után nemek szerint különítették el az oktatási intézményeket az ázsiai országban. A legtöbb iskolából, köztük a középiskolákból is kizárták a nõket, és jelentõsen korlátozták azt is, milyen területeken tanulhatnak. MTI/AP Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kétezer embert tartóztattak le jogcím nélkül tavaly augusztus óta az afganisztáni tálibok – közölte hétfőn publikált jelentésében a Ravadari nevű emberi jogvédő szervezet. Az összegzés szerint a fogvatartottak között a korábbi afgán kormány alkalmazottain kívül megtalálhatók az utcai tüntetéseken elfogott női aktivisták, jogvédő szervezetek tagjai és támogatóik; újságírók, egyházi iskolák diákjai, törzsi csoportok elöljárói, valamint a szalafista szekta tagjai és olyan polgári személyek, akiket a Nemzeti Ellenállási Front kollaboránsainak tekintenek. A jelentés összeállítója és kiadója Sahárzád Akbar, aki a tálib hatalomátvételt megelőzően a Független Afgán Emberi Jogi Bizottságot vezette.

A tálib vezetés – amely az ENSZ korábban kiadott hasonló jelentéseit „propagandának” minősítette – egyelőre erre a beszámolóra nem reagált.

Afganisztánban 2021 augusztusában, az amerikai csapatok kivonulása után vették át ismét a hatalmat a tálibok. Vezetőjük akkor azt ígérte, hogy általános amnesztiában részesítik majd az ellenzéket. A sajtó azonban augusztus óta számos olyan esetet dokumentált, amikor önkényesen tartóztattak le vagy öltek meg ellenzékieket a tálib hatóságok, vagy az ellenőrzésük alatt álló civil ruhás személyek. Ezenkívül a tálib vezetés több olyan békés tüntetést is feloszlatott, ahol jogaik védelmében vonultak fel afgán nők, az eseményekről tudósító újságírókat pedig letartóztatták. Az általános emberi jogokat fokozatosan korlátozzák, így a lányok ma már csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába Afganisztánban.

Borítókép: Az afgán nők felsőoktatásból való kizárása ellen tüntetnek Kabulban 2022. december 22-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.